16 sty 2011, 15:28
Pieczone piersi kaczki z jabłkami
2 piersi kaczki
3 jabłka
sól
pieprz
papryka słodka
olej
Mięso umyć, wytrzeć papierowym ręcznikiem, delikatnie ponacinać skórę. Natrzeć solą,papryką i pieprzem. Posmarować olejem, zawinąć w folię i odstawić do lodówki na kilka godzin. (ja tylko przyprawione wstawiam do lodówki wieczorem lub rano)
Jabłka obrać, pokroić w ćwiartki, wydrążyć z nasion.
Na rozgrzany olej położyć mięso, przesmażyć z dwóch stron. Następnie całość przełożyć do naczynia żaroodpornego, dodać część jabłek i wstawić do piekarnika. Piec w temp. około 180 st. około 1,5 godz. Co jakiś czas, mięso należy polewać sosem. Gdy mięso będzie miękkie, pod koniec pieczenia wrzucić resztę jabłek. Zdjąć pokrywę i dać czas, żeby jabłka delikatnie się podpiekły.