moni26
Cyber rusałka
Cyber rusałka

Po 250 tysięcy dla bliskich ofiar ze Smoleńska

22 sty 2011, 12:13

Co sądzicie???

Po 250 tysięcy dla każdej bliskiej osoby ofiar katastrofy smoleńskiej - taka jest ugodowa propozycja Prokuratorii Generalnej Skarbu Państwa. Nawet jeśli rodziny przyjmą propozycję, będą mogły dochodzić kolejnych odszkodowań.
Każdy z najbliższych członków rodziny ofiar (małżonek, dzieci i rodzice), który wyrazi wolę zawarcia ugody, otrzyma zadośćuczynienie za krzywdę niemajątkową związaną ze śmiercią osoby bliskiej. Podstawą takiego kroku jest art. 446 paragraf 4 Kodeksu cywilnego.

Według Prokuratorii, forma zawarcia poszczególnych ugód ma zależeć od ustaleń z poszczególnymi rodzinami. Za najbardziej prawdopodobne Prokuratoria uznaje zawieranie ugód przed sądami, ale dopuszcza też podpisywanie ugód pozasądowych.

Zarazem podkreślono, że zawarcie ugody nie pozbawi członków rodzin ofiar katastrofy samolotu możliwości dochodzenia przed sądami innych ewentualnych roszczeń związanych z katastrofą. Może chodzić o na przykład rentę lub odszkodowanie za znaczne pogorszenie sytuacji życiowej. Bliscy będą też mieli możliwość dochodzenia przed sądami ewentualnego dalszego zadośćuczynienia na kwotę ponad 250 tys. zł

źródło: tvn24.pl

:ico_szoking: :ico_szoking: ja rozumiem że to tragedia... rodziny straciły najbliższych, ukochanych... ale.....
Jak zawaliła się Hala w Katowicach, to rodziny jaką otrzymały pomoc???
Teraz podczas powodzi, ludzie potraciły dorobki swojego życia, jaka była pomoc ze strony rządu??

Jakby tam lecieli zwykli obywatele kraju, to jestem ciekawa czy tez by taka kwota została im zaproponowana
Ostatnio zmieniony 23 sty 2011, 13:05 przez moni26, łącznie zmieniany 1 raz.

elibell
4000 - letni staruszek

22 sty 2011, 12:25

jakby to nie były głowy państwa to niestety ale o takiej kwocie mogli by pomarzyć. nie ukrywajmy i nie dziwmy się już więcej, że to politycy i na nich inaczej się spogląda, szaraczek może conajwyzej dać kasiutkę płacić podatki itp.

JoannaS
Wodzu
Wodzu

22 sty 2011, 12:41

zgadza sie ! Ludzie po powodzi walcza o odszkodawania bo ubezp nie chca im zbyt duzej sumy wyplacic.
Ci z Hali w Katowicach tez musieli sie sadzic bo tak to chyba rzad rodzinom nic nie dał, no przynajmniej nic o tym nie słyszałam :ico_noniewiem:

Awatar użytkownika
ramonka
Wodzu
Wodzu

22 sty 2011, 12:53

Co sądzicie???
Ja wogóle tego nie czytam. Musimy przywyknąć do tego, że jedni mają inni nie, jedni dostają inni nie. Na to wpływu nie mamy, to że karygodne owszem, jednak gdybym zaczęła się tym przejmowac juz byłabym siwa ;-)

askra
Mistrzu dwa tysiace!
Mistrzu dwa tysiace!

22 sty 2011, 14:11

Boże...nóz mi się otwiera w kieszeni na takie wiadomosci i serce mi się kroi....nie ma jak sprawiedliwość na świecie... :/

elibell
4000 - letni staruszek

22 sty 2011, 15:23

nigdy nie było sprawiedliwości na świecie a w Polsce tym bardziej. Trzeba nauczyć się z tym żyć, ja dlatego nie oglądam wiadomości mimo, że polską telewizję mamy, bo same negatywne wieści, żadko mówi się o czymś wesołym i miłym, jakby w naszym kraju tylko, napady, gwałty, rozboje, pożary, kradzieże itp, nic więcej, a później ludzie się dziwia dlaczego jesteśmy takim smutnym narodem, a jak=cy mamy być, jak tak nam wpajają od zawsze, że tylko zło nas otacza i do tego własny kraj okrada, na zasadzie zabierzmy biednym oni i tak nie mają. A pamiętacie jak jakimś politykom dla zabawy kazali żyć jak zwykły obywatel??? Jeździć autobusem itp???Jakie śmiechy z tego mieli, nie wyciagneli z tego żadnych wniosków, ze takich ludzi jest wiele, żyja za mniej n iż wydają na życie, oni się smieli, chore i tyle.

Awatar użytkownika
graz1974
Korona za gadulstwo;-)
Korona za gadulstwo;-)

22 sty 2011, 16:01

oj, szkoda słów... a nam podatki podnoszą, ulgi znoszą.... właśnie po to, żeby im czasami nie brakło

Awatar użytkownika
Kocura Bura
Cyber rusałka
Cyber rusałka

22 sty 2011, 21:48

No, właśnie widziałam przed południem w tvn24...
Dla mnie to skandal, pewno mnówstwo się ludzi burzy. Ludzie w powodzi stracili majątek życia i dostali grosze. W wypadkach też giną "jedyni żywiciele rodziny" i rodziny nie dostają 250 tys.
A jak doliczyć do tego renty dla dzieci, stypendia, o tych ludziach zawsze rząd będzie pamiętał :ico_noniewiem:
Przykre to i smutne.

BeataW
Wodzu
Wodzu

22 sty 2011, 21:51

no tak, na biednych trafiło,żyć nie mają z czego :ico_chory: Nóż się w kieszeni otwiera :ico_zly:

mal
Wodzu
Wodzu

22 sty 2011, 22:23

moni26, proszę podać źródło z którego korzystałaś by dać takie info :ico_sorki:

w sumie już powiedziałyście wszystko co trzeba co chwiałabym powiedzieć w tym, temacie ....

Wróć do „Prawo, praca i polityka”