zuzzka3
Specjalista od nawijania
Specjalista od nawijania

Urlop wychowawczy

26 sty 2011, 16:12

Czy któraś z Was może orientuje się jak to jest z urlopem wychowawczym płatnym? Nie jesteśmy małżeństwem, mi w marcu kończy się macierzyński, czy obliczając dochód który brany jest uwagę przy przyznawaniu zasiłku muszę liczyc mój dochód i ojca dziecka? Ojciec uznał dziecko, jesteśy razem ale nie mamy ślubu... Jak to jest??

gosia888
Cyber rusałka
Cyber rusałka

26 sty 2011, 16:29

zy obliczając dochód który brany jest uwagę przy przyznawaniu zasiłku muszę liczyc mój dochód i ojca dziecka?
mi się wydaję że nie. Z drugiej strony wlicza się alimenty na dziecko jeśli ktoś jest samotną matką a Ty przecież takich alimentów nie dostajesz. Więc mogłabyś pokazać papiery za samą siebie ale pewnie przyczepiliby się o te alimenty dlaczego nie płaci ojciec dziecka itp.
A wy jesteście zameldowani pod tym samym adresem?

[ Dodano: 2011-01-26, 15:31 ]
patrz co znalazłam na forum innym ktoś się zapytał o to właśnie
Wychowawczy
Witaj!Chyba wiem o co Ci chodzi.MOPS bierze dochody obojga rodziców za ubiegły rok .Jeżeli dziecko jest uznane przez ojca,to MOPS będzie chciał również jego dochody.Tego jestem pewna,a co do oświadczenia ,o którym piszesz,to nie słyszałam,żeby takie uznawali.Moi znajomi żyją razem bez ślubu.Żeby dostać zasiłek rodzinny i płatny wychowawczy koleżanka musiała założyć sprawę o alimenty.Tylko sądownie zasadzone były wzięte pod uwagę.Dla nich to fikcja,ale inaczej się nie dało.

Nie wiem ,czy wszędzie panują takie same zasady,ale pewnie tak.

Pozdrawiam:)

zuzzka3
Specjalista od nawijania
Specjalista od nawijania

26 sty 2011, 17:03

no to wszystko jasne, dzięki bardzogosia888

Wróć do „Prawo, praca i polityka”