Tynusz1
Cyber rusałka
Cyber rusałka

Urlop macierzyński

31 sty 2011, 18:56

hejka mam pytanie odnosnie urlopu macierzynskiego. Kto zalatwia ten urlop w Zusie ja czy kierownik.. zaznacze ze moja umowa konczy sie z dniem porodu.

I jesli to ja musze zalatwiac to oprocz skroconego aktu urodzenia dziecka i swiadectwa pracy beda mi potrzebne jeszcze jakies dokumenty ?

I po jakim czasie od zalatwienia urlopu zostaja wplacone pieniazki.

Dziekuje z gory za odpowiedzi bo juz mam metlik w glowie :ico_olaboga:
Ostatnio zmieniony 01 lut 2011, 20:15 przez Tynusz1, łącznie zmieniany 1 raz.

mal
Wodzu
Wodzu

31 sty 2011, 19:13

Tynusz1, najlepiej by było jakbyś się upewniła w ZUSie lub u kadrowej w pracy

a w necie to znalazłam

Jeśli Twoja umowa terminowa była przedłużona do dnia porodu, wygasa wraz z narodzinami dziecka. Nie jesteś już pracownikiem i nie masz prawa do urlopu macierzyńskiego. Będzie Ci jednak wypłacany zasiłek macierzyński z ZUS przez okres równy urlopowi macierzyńskiemu.

(art. 30 ustawy o świadczeniach z ubezp. społ)

Dokumenty niezbędne do otrzymania zasiłku macierzyńskiego:

- zaświadczenie lekarskie o przewidywanej dacie porodu, jeżeli chcesz korzystać z urlopu macierzyńskiego przed narodzeniem dziecka,
- skrócony odpis aktu urodzenia dziecka, gdy zaczynasz urlop z dniem porodu,
- oświadczenie, że jest to Twoje pierwsze lub kolejne dziecko,
- dokumenty wystawione przez pracodawcę.

(art. 180, 181, 183(1)§2 KP, art. 29, 30 Ustawy o świadczeniach z ubezp. społ., §12 rozporządzenia w sprawie dowodów stanowiących podstawę przyznania i wypłaty zasiłków z ubezpieczenia społecznego)

Awatar użytkownika
ramonka
Wodzu
Wodzu

31 sty 2011, 19:18

Będzie Ci jednak wypłacany zasiłek macierzyński z ZUS przez okres równy urlopowi macierzyńskiemu.
jeden szlag tylko inaczej się nazywa :-P
i sama składasz papiery do Zusu chyba :-)

zuzzka3
Specjalista od nawijania
Specjalista od nawijania

31 sty 2011, 19:33

mi wypłacili w okresie około miesiąca po złożeniu dokumentów, a kolejne wypłaty następują w mniej więcej tych samych dniach kolejnych miesięcy...

Tynusz1
Cyber rusałka
Cyber rusałka

31 sty 2011, 23:03

dzieki za odpowiedzi :)

Awatar użytkownika
spadlamznieba
Trzy tysiące lat minęło...

31 sty 2011, 23:49

to jest tak, ze dostarczasz pracodawcy dokumenty tj ze byl odbyty porod i akt urodzenia dziecinki. dobrze by bylo gdybys od razu dala pracodawcy takie pismo w ktorym prosisz o udzielenie dodatkowego urlopu macierzynskiego w wysokosci 2 tygodni. bedziesz miala z glowy :)

a wyplacaja tak jak zwolninie (l4 w ciazy), czyli ok miesiaca od dostarczenia

Awatar użytkownika
izuś_85
Cyber rusałka
Cyber rusałka

01 lut 2011, 09:58

jeden szlag tylko inaczej się nazywa :-P
no nie do konca
urlop macierzyński jest wtedy gdy umowa o pracę NIE wygasa w dniu porodu- jesteś jakby "pracownikiem na urlopie"-liczy sie to do lat pracy i okresów (chyba) nieskładkowych

a zasiłek macierzyński jest wypłacany osobie której umowa wygasła w dniu porodu- nie jest juz oficjanym pracownikiem danej firmy, nie liczy sie do lat pracy itp.
jest po to zeby osoba tuż po porodzie nie została "na lodzie" tylko dlatego ze pracodawca nie przedłużył umowy- czyli ta osoba stała sie bezrobotna w dniu porodu

nie wiem czy czegoś nie pokręciłam, ale moja koleżanka mi to tłumaczyła, jest w tym obcykana :ico_oczko:

zadzwoń do Zusu :ico_oczko:

mal
Wodzu
Wodzu

01 lut 2011, 11:15

izuś_85, nie pokręciłaś jest tak jak piszesz :ico_oczko:
urlop może dostać osoba która pracuje :ico_oczko:
w ktorym prosisz o udzielenie dodatkowego urlopu macierzynskiego w wysokosci 2 tygodni. bedziesz miala z glowy :)
pracodawca na jakiej podstawie ma dać dodatkowy macierzyński?

Awatar użytkownika
ramonka
Wodzu
Wodzu

01 lut 2011, 11:55

no nie do konca
urlop macierzyński jest wtedy gdy umowa o pracę NIE wygasa w dniu porodu- jesteś jakby "pracownikiem na urlopie"-liczy sie to do lat pracy i okresów (chyba) nieskładkowych

a zasiłek macierzyński jest wypłacany osobie której umowa wygasła w dniu porodu- nie jest juz oficjanym pracownikiem danej firmy, nie liczy sie do lat pracy itp.
jest po to zeby osoba tuż po porodzie nie została "na lodzie" tylko dlatego ze pracodawca nie przedłużył umowy- czyli ta osoba stała sie bezrobotna w dniu porodu
tak kochana to wiem, chodzi mi jedynie ze jezeli chodzi o wypłaty
to jeden pieron
czy idzie bezposrednio z Zusu czy przez pracodawce

wiadomo, ze po tym nie ma gdzie wracac, ale chodziło mi o forme i sposob wypłat świadczenia ;-)

Awatar użytkownika
martaraz
Trzy tysiące lat minęło...

02 lut 2011, 23:57

Tynusz1, pracodawca składa papiery do zus-u. Bynajmniej tak u mnie było. Na pieniążki czekałam dosyć długo bo 1,5 miesiąca ale zus daje wyrównanie.

Dodatkowy miałam od razu wpisany jak przechodziłam na macierzyński. Pracodawca załatwiał to za mnie.

[ Dodano: 2011-02-02, 23:04 ]
Nawet jak nie urodzisz w terminie to umowa o pracę przedłuża się do dnia porodu.

Wróć do „Prawo, praca i polityka”