Awatar użytkownika
markotka
Cyber rusałka
Cyber rusałka

31 mar 2011, 12:55

a czym się tak stresujesz?

askra
Mistrzu dwa tysiace!
Mistrzu dwa tysiace!

31 mar 2011, 13:07

markotka, oj sporo by opowiadac... za duzo rzeczy mam na glowie w jednym momencie.

Awatar użytkownika
Malinkax33
Ja wiem wszystko o forum
Ja wiem wszystko o forum

31 mar 2011, 16:38

askra, głowa do góry kochana :):*
myśl o swoim maluszku :*

markotka, trzymaj się ciepło kochana :) a ja trzymam za Ciebie kciuki ;* jeszcze 10 tyg :):*

a mnie tylko czasami tak boli, jak więcej się nachodzę.

a czemu nie wolno podnosić rąk do góry w ciąży ? zawsze mnie to ciekawiło... :-)

Awatar użytkownika
markotka
Cyber rusałka
Cyber rusałka

31 mar 2011, 16:58

askra nie martw się tak, bo maluszek też się wtedy źle czuje :ico_sorki:

Malinka nie wolno długo trzymać rąk w górze, np. wieszać firan, bo wtedy ukrwienie jest nie takie jak być powinno, może dość do niedotlenienia maluszka lub omdlenia matki.

Awatar użytkownika
Malinkax33
Ja wiem wszystko o forum
Ja wiem wszystko o forum

31 mar 2011, 17:10

markotka, o kurna. nie wieszam więcej prania :( ani firanek też nie... i okien na święta też myła nie będę :D
no cóż... poradzą sobie bezemnie...
a co do leżenia na plecach ? też to ma coś wspólnego z niedotlenieniem ?

askra
Mistrzu dwa tysiace!
Mistrzu dwa tysiace!

31 mar 2011, 17:29

askra nie martw się tak, bo maluszek też się wtedy źle czuje :ico_sorki:
niestety uodparnia sie juz odkad byl jeszcze jajeczkiem...

Malinkax33, poczas spania czy lezenia na plecach po pierwsze macica uciska ci kregoslup co prowadzi do roznego rodzaju bolow, po drugie uciska jelita w taki sposob, ze prowadzi to do zaparc i ogolnie problemow z ukladem trawiennym.
Po trzecie taki uklad nie jest dobry dla dziecka, bo utrudnia prawidlowy przeplyw krwi, zmniejsza cisnienie tetnicze. Znaczy to tyle, ze dziecko tez dostaje mniej krwi - mniej tlenu.

Awatar użytkownika
Malinkax33
Ja wiem wszystko o forum
Ja wiem wszystko o forum

31 mar 2011, 17:34

askra, uuuu... a ja tak lubiłam poleżeć na pleckach :( cóż.. dla dobra małej wszystko ;)
dzięki ;**

Awatar użytkownika
markotka
Cyber rusałka
Cyber rusałka

31 mar 2011, 18:02

Malinka takie rzeczy jak wieszanie firan i mycie okien zdecydowanie nie dla ciężarnej :ico_nienie: co do leżenia na plecach i prawym boku-możesz uciskać żyłę główną przez co przepływ krwi jest gorszy, ale nie znaczy to, że nie mozna tak wogóle leżeć, wszystko z umiarem i zgodnie z rozsądkiem :ico_oczko: niemniej jednak najlepszą pozycją do leżenia dla ciężarnej jest lewy bok.

askra
Mistrzu dwa tysiace!
Mistrzu dwa tysiace!

31 mar 2011, 18:06

Malinkax33, ale bez paniki! ja umylam kilka raz okno, szafki w kuchni mam na okropnie wysokim poziomie, dzwigam zakupy (butelki wody tez i ksiazki w torbie codziennie :ico_oczko: a one waza!) i czesto budze sie w nocy lezac na plecach. Nie ma co przeginac ze strachem. Zapewne mialas na USG genetycznym sprawdzenie czy przeplyw krwi od ciebie do dziecka jest w porzadku i pewnie za kazdym razem w zasadzie gin robi krotkie badanie serduszka i sprawdza jak tam krew sie toczy. Na pewno by ci juz powiedzial gdyby cos bylo z niedotlenieniem. A i jesli nie masz niedokrwistosci to tym lepiej.

[ Dodano: 2011-03-31, 18:09 ]
niemniej jednak najlepszą pozycją do leżenia dla ciężarnej jest lewy bok.
a dlaczego? ja na lewym boku to juz w ogole po minucie wymiekam...nie daje rady...i czuje ze Dziecko tez niezadowolone...

Awatar użytkownika
Malinkax33
Ja wiem wszystko o forum
Ja wiem wszystko o forum

31 mar 2011, 18:12

askra, haha, moja ma zawsze od 8 tyg ciąży 140 , w karcie ciąży jest zapisane badanie. Na USG mierzone tętno i doplerem, zawsze takie samo. więc chyba dobrze jest ;)

ja mam cieżka torbe do szkoły ;D hehe więc też troszkę podźwigam , tak to uważam...
a co do firanek i mycia okien to chyba zatrudnie szwagierkę :D
fajnie ,że jesteście :) przynajmniej co nie co wiem... ;) mama mnie co prawda uświadamia ale ... wiadomo. Lepiej jest się tego dowiedzieć od drugiej ciężarnej...

;*

Wróć do „Ciąża, czyli nasze 9 miesięcy”