Jedzenie powinno rozkładać na 5–6 niezbyt obfitych posiłków, jedzonych o stałych porach: I i II śniadanie, obiad, podwieczorek, kolację oraz koniecznie mały posiłek przed snem (jogurt lub kromka chleba), jednak nie później niż o godz. 22. - jeżeli - okaże sie , że cukier ci skacze - mozliwe , że bedziesz jadla 6-7 posiłków - np. o 24 czy 2 w nocy ... dlatego potrzebna porada diabetologa . ale na razie trzymaj sie 5-6 posiłków dziennie - raczej o stałej parze - np. co 4 godziny - to wazne - aby utrzymac stały poziom glukozy we krwi.
co jeść :pieczywo z grubego przemiału i z dodatkiem otrębów, pieczywo chrupkie, ziemniaki, kasze, płatki owsiane i jęczmienne, ryż, makarony. Jadaj też dużo warzyw – są bogate w zalecany w diecie cukrzycowej błonnik. Bez ograniczeń możesz jeść świeże ogórki, sałatę, cykorię.
Ostrożność jest natomiast wskazana w przypadku produktów, które zawierają dużo cukrów prostych (te przenikają szybko do krwi i powodują nagły wzrost stężenia glukozy). Powinnaś więc ograniczać spożycie owoców i soków owocowych (te ostatnie najlepiej pić rozcieńczone pół na pół z wodą). Owoców i soków owocowych nie powinnaś jeść i pić później niż do godziny 18.
Wyeliminuj z diety owoce bardzo słodkie: winogrona, suszone daktyle i figi, rodzynki. Ale jedz owoce - 2 dzinnie - duzo witamin i błonika . - eliminacja - słodkie syropy, wszelkie napoje słodzone, słodzone jogurty i serki, ciastka, słodycze, cukier, czekoladę, miód, dżemy, lody, chałwę.
białko - mieso - chudych mięs (drób, ryby, chuda cielęcina) oraz mleka i przetworów mlecznych. Ważne jest jednak, by te ostatnie zawierały jak najmniej tłuszczu i nie były słodzone (mleko 0,5 proc., jogurty, kefiry i twarogi naturalne, bez dodatku owoców, chude sery bez śmietanki).
Ważne: ograniczaj tłuszcze zwierzęce na rzecz roślinnych, zwłaszcza olejów rzepakowego i sojowego i oliwy z oliwek.
Wyeliminuj z diety tłuste mięsa i wędliny, smalec, podroby, mięso gęsi i kaczki oraz pełne mleko, tłuste twarogi, żółte sery, śmietanę i majonez.
Surówki przyrządzaj z dodatkiem winegretu przygotowanego na oleju; sosy do sałaty rób na chudym jogurcie. To, co jesz, powinno być przyrządzane tak, by uniknąć dodatkowych porcji tłuszczu.
Mięsa gotuj w wodzie i na parze, duś (bez obsmażania), piecz w pergaminie lub folii, ewentualnie na grillu. W ogóle nie powinnaś jadać potraw smażonych; odpadają frytki, placki ziemniaczane, racuchy, smażone kotlety i ryby
to sa takie ogólnme zalecenia - - ale - w małych ilościach - możesz zjeśc placki - racuchy , zupy - polecam - jeżeli zabielasz -- staraj sie to robic jogurtem. Polecam omlety z warzywami - duzo iloąśc białka - i warzyw - i nie bedziesz głodna chodizła . Jezeli chodzi o konkrotna diete - z rozpisaniem na dni - idz do pradni - trzeba wiedziec - co ile masz jesc - czy masz miec glukometr - vzy tylko dieta zbilansowana - i bedziemy kominowac - poprosze klezanke - ona ma h=juz gotowe takie zsetawy dla kobiet w ciazy z cukrzyca - napisałm do nie e-mail - wiec powinn mi przeslac
tu przykład - który znalazłam
Śniadanie:
Herbata, 1/2 bulki, chleb razowy 60g, margaryna 10g. ser twarogowy 25g ze szczypiorkiem, owoce sezonowe-czereśnie 100g.
II Śniadanie:
Napój z kefiru 125g i barszczu czerwonego, pieczywo chrupkie, jabłko 50g, surówka z sałaty zielonej, rzodkiewki i pomidora.
Obiad:
Zupa z groszku zielonego konserwowego 150 g. z grzankami- bulka 25 g, kurczak duszony w jarzynach 55 g, ćwikła, surówka z kapusty pekińskiej, ziemniaki 160 g, olej do przyrządzania potraw, kompot z moreli.
Podwieczorek:
Maliny z jogurtem (razem 200g), herbatniki 30g
Kolacja:
Ryż 45g z papryka, cebula i wędlina chuda 25 g, sałatka z marchwi, fasolki suszonej 10 g i jabłka 50 g, olej 5 g, herbata owocowa.
LUB:
Śniadanie: 490 kcal, 6,36 WW,
Zupa mleczna z kaszą manną
Bułka wrocławska, wędlina, pomidor, sałata
Pomarańcza,
II Śniadanie: 245 kcal, 2,2 WW,
Herbatniki,
Sok grejpfrutowy,
Obiad: 732 kcal 2,77 WW,
Zupa jarzynowa,
Klopsiki wołowe w sosie koperkowym,
Ziemniaki,
Surówka- buraczki,
Kompot truskawkowy,
Owoc kiwi,
Podwieczorek: 246 kcal, 1,45 WW,
Kanapka-bułka graham z żółtym serem, pomidorem,
Owoc-brzoskwinia,
Kolacja: 489 kcal, 4,06 WW,
Kanapka z bułką wrocławską, serem twarogowym, dżem bez cukrowy,
Jabłko,
Sok z czarnej porzeczki,
Posiłek przed snem: 242 kcal, 2,47 WW
Kanapka-chleb z szynka, sałatą,Jogurt naturalny,Mandarynka, Jadłospis zawiera ogółem 2445 kcal i 17 WW
przyczym ten drugi zestaw to dla kobiety w ciąży z cukrzycą insulino-zależną na 2400 kcal.
z przykłacdowymi zestawami - jest problem - bo nie wiem co lubisz jesc - czy masz czas na przygotowywanie posiłków jaki mas zrytm dia - wiec musisz trzyamc sie zasad- generalnie nie smazyc, gotowac, piec, nie białe pieczywo - duzo kasz i inne. ograniczyc cukier - jesc co 4 godziny - nie uzywac słodzików - nie słodzic - chude mieso - chudy nabial - i bedzie ok
[ Dodano: 2011-04-12, 07:37 ]
dzień dobry

dla wszystkich i miłego dnia
