nio ja sie troche odrobiłam
pościel przebrałam , prasowanie zaliczone domek ogarnięty
więc chwila dla siebie
co do tego gulaszu to wczoraj znalazłam całkiem ciekawy na gulasz drobiowy
Pomidorowy gulasz drobiowy
czas przygotowania: do 50 minut (+ 30 minut na odstanie mięsa w przyprawach; w razie dużego pośpiechu, pomijam;))
ok. 500 g mięsa drobiowego (ja: filety z pałek drobiowych, ale można także pierś kurczaka lub indyka)
sól do przyprószenia mięsa
1/2 łyżeczki czerwonej pikantnej papryki, chilli lub pieprzu cayenne
(pomijam w przypadku
1/2 łyżeczki czerwonej słodkiej papryki
5-6 marchewek
1 puszka siekanych pomidorów
1/2 puszki wody (tj. odmierzam wodę puszką po pomidorach;))
1 liść laurowy
przyprawy do smaku –ja dodałam:
– 1 niepełna łyżka ciemnego sosu sojowego
– 1 łyżeczka czerwonej słodkiej papryki
– i/lub inne przyprawy do smaku według uznania i ochoty)
Mięso myję, osuszam i oczyszczam pozbawiając skórek, żyłek i nieładnych błonek, po czym kroję w mniejsze gulaszowe kawałki. Przyprószam je dość obficie solą, dodaję chilli lub cayenne oraz słodką paprykę i dokładnie mieszam tak, by każdy kawałeczek mięsa pokrył się przyprawami. Wstawiam pod przykryciem do lodówki na minimum 30 minut, by mięso miało szansę przegryźć się z przyprawami.
A jeśli nie mam na to czasu, to po prostu odstawiam je na bok i od razu szykuję pozostałe składniki.
Marchew obieram, myję i kroję w półtalarki lub kostkę, po czym dodaję ją do mięsa. Całość zalewam siekanymi pomidorami oraz wodą, dodaję liść laurowy, ząbki czosnku (najpierw nakrawam je u nasady w krzyż, by ładniej puściły aromat podczas gotowania). Do sosu pomidorowego dodaję kostkę rosołową lub sól, całość dokładnie mieszam i na małym ogniu, pod przykryciem gotuję do miękkości mięsa i marchewki –u mnie zajęło to jakieś 45 minut. Po tym czasie danie jest właściwie gotowe. Doprawiam do smaku sosem sojowym oraz słodką papryką i kiedy smak już mi odpowiada, przykrywam i zostawiam danie pod przykryciem na 10-15 minut do przegryzienia się smaków, po czym podaję.
Jeśli mam ochotę na gęsty sos, to go zaciągam (np. mąką ziemniaczaną rozprowadzoną w wodzie) albo dodaję śmietanę do zup i sosów lub kremówkę. Ja zostawiam sos bez żadnych dodatków.
Serwuję na gorąco. Dobrze smakuje z klasycznymi dodatkami gulaszowymi tj. ryżem, ziemniakami, kaszą kuskus, kluseczkami czy po prostu z pieczywem. Jest pyszny;)
[ Dodano: 15-10-2011, 14:07 ]
a u Nas nowe słówko
-
banki i
kapcie ale z jakim fajnym akcentem