julchik22
Zrobiłem Magistra z forum!

20 paź 2011, 12:00

Karuś, no ślicznie Nikoś wygląda - no ale bez loków zdecydowanie bardziej podobny do Tatusia :ico_oczko:

goździk, Karuś, owsiankę robię bez mleka krowiego :-) Można ją robić na 2 sposoby. Podam porcje jak dla Dawidka i mamy, bo razem jemy takie śniadanko :-D
1 sposób: w garnuszku zagotować 2 szkl wody i do gotującej się wrzucić 1 szkl płatków owsianych i gotować aż woda wyparuje. Równocześnie w innym garnuszku podgotować jabłuszka (wybierajcie słodkie - wówczas nie tzreba dodawać cukru) - jeśli małe to ok 4. Normalnie kroje je na kawałeczki, wrzucam do garnka i dolewam ciut wody (2-3łyżki) i przykrywam pokrywką pare razy mieszając aż zmiękną (rozciapią się). Potem owsiankę i jabłuszka łączę i dodaję cynamon. Gotowe :-) Proste, smaczne i zdrowe
2 sposób: zaczynam od jabłuszek, jak się rozciapią dodaję więcej wody i jak się zagotuje to wsypuję owsiankę. Tu wszystko robimy na oko :-)

A prppos tej bielizny i skarpetek od goździk ja już je w tym sklepie zamówiłam bo z nie ma rozmiarów i czekam na dostawę :-)

Przepis na ciasteczka napiszę troche później :-)

Hi hi - żeby było śmiesznie - mi się dzisiaj też gulasz pichci :ico_haha_01: Karuś, trzymam kliuki żeby Ci się udał - grunt to dłuuuuugo dusić na malusim ogniu pod pokrywką :-)

Awatar użytkownika
Martalka
Cyber rusałka
Cyber rusałka

20 paź 2011, 12:52

a u nas dzisiaj fast food ;) ale nie taki fast, bo roboty troszkę będzie.
najpierw naleśniki na "mało-słodko" :) potem podsmażenie kuraka z przyprawami ulubionymi.
I do naleśnika dajemy kuraka, pomidora, sałatę (ja mam mix, ale zwykle daję lodową), i polewamy śmietaną, ew. smietaną z czosnkiem :) Zawijamy.

Julchik, nie namaczasz wcześniej płatków? słyszałam kiedys, że trzeba, bo wtedy wypłukujemy jakieś niezdrowe składniki, związki. Jak znajdę info na ten temat, to napiszę... chyba, że coś pokręciłam..

karo, ja mialam zawsze w domu kwiat doniczkowy Aloes. Urywałam jeden listek i przez kilka dni się nadawał do wyciskania ze środka miąższu, i nim smarowałam liszaje.
link usunięty przez moderatora ze względu na reklamę.
Jeszcze jeden kwiatek miałam zawsze w domu, też leczniczo. Geranium. Wiesz, ten śmierdziel taki (tzn dla mnie on pachnie). Mówiono mi tez kiedy, że kiedyś w żłobkach i przerdszkolach zawsze były te kwiaty, bo oczyszczają powietrze.
A ja za radą mojej babci gniotlam listek, zawijałam w gazę i wkładałam delikatnie do bolącego ucha. Migiem pomagało, zwłaszcza w początkach bólu.
Link usuniety przez moderatora ze wzgledu na reklame.[ Dodano: 20-10-2011, 12:55 ]
julchik, a jakie płatki dajesz: zwykłe, górskie, czy błyskawiczne?
Ja owsiankę robiłam tylko na mleku zwykłym, więc dla bartka, ale to faktycznie fajny pomysł z jablkiem. Bo maluchom jeszcze krowiego nie daję.
Milena zwykle jada jaglaną z owocami. Ale ostatnio pluje namaczanymi rodzynkami :ico_haha_01: i nie chce tego jeść.
A ok 2 razy w tygodniu daję jej jeszcze kaszkę jakąś bobowitę.

[ Dodano: 20-10-2011, 12:56 ]
Nikoś faaajnie wygląda :) Nadal bardzo słodko :D ale już tak chłopięco :ico_brawa_01:
Ostatnio zmieniony 20 paź 2011, 13:19 przez Martalka, łącznie zmieniany 1 raz.

julchik22

20 paź 2011, 13:02

Martalka, płatki biorę albo zwykłe albo górskie (jakie mam), ale nie błyskawiczne :-) A o tym, że trzeba je namaczać nigdy nie słyszałam :ico_noniewiem:
Apetycznie brzmi Twój sposób na naleśniki :-)
No i zastanawiające jest to co mówisz z tą Geranium, może rzeczywiście warto takowy kwiatek w domu mieć :ico_noniewiem: A aloes na pewno warto - w moim rodzinnym domy zawsze był. Mam mi nawet tym sokiem nos zakrapiała jak miałam katar i pomagało. Muszę poszukać dla nas też :-)

A ja kurde właśnie się dowiedziałam, że tych skarpetek już nie będzie bo producent już nie robi :ico_placzek: Pod koniec listopada mają ponoć być jakieś dłuższe z innej firmy typowo narciarskie, ale nie wiadomo czy wełniane :ico_noniewiem: Na szczęśnie nasza bileizna już do sklepu jedzie :-D

Awatar użytkownika
Martalka
Cyber rusałka
Cyber rusałka

20 paź 2011, 13:10

Julka, tutaj wypowiada sie kilka osób na temat tego moczenia
Link usuniety przez moderatora ze względu na reklamę.
ale teraz widze, że zdania podzielone są :ico_oczko:
Ostatnio zmieniony 20 paź 2011, 13:21 przez Martalka, łącznie zmieniany 1 raz.

wisnia3006
Cyber rusałka
Cyber rusałka

20 paź 2011, 13:36

karo-22, slicnzy Nikoś my mamy taki sam nocnik tylko ze rozowy zuzia dostala od meza kolegi na pierwsze urodziny

ja jeszcze z miesiac i bede oduczala zuzi pampersow az sie boje najpierw musze nakupowac sterte majteczek

julchik22

20 paź 2011, 13:53

Rzecywiście Martalka, wygląda na to że zdania są podzielone albo wypłukujemy minerały ( a to bez sensu), albo fityniany. Wygląda na to, że jeśli wierzyć opieniom forumowiczów najlapszym rozwiązaniem byłoby moczenie z dodatkiem soku z cytryny, ale gotowanie też w tej samej wodzie co płatki były moczone aby nie stracić witamin :ico_noniewiem:

Awatar użytkownika
gozdzik
Cyber rusałka
Cyber rusałka

20 paź 2011, 14:57

karo-22, ślicznie wygląda :-)
julchik22, dzięki za przepis na pewno spróbujemy
tak jak pisałam wcześniej mały przy śniadaniu grymasi wiec może to mu spasuje
a macie fajne przepisy na dynie bo poluje na fajna dynie tylko co z niej zrobić :ico_oczko:
petycznie brzmi Twój sposób na naleśniki
nio popieram chyba w następnym tyg zrobię :-D
A ja kurde właśnie się dowiedziałam, że tych skarpetek już nie będzie bo producent już nie robi
o to kicha a jaki rozmiar zamawiałaś

[ Dodano: 20-10-2011, 15:16 ]
a tak jadem wczoraj fasolkę
Obrazek
Obrazek
i dzisiejszy spacerek

Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
tibby
Wodzu
Wodzu

20 paź 2011, 15:50

zabrałam się za pieczenie ciastek ;-) efektami pochwalę się później.

[ Dodano: 20-10-2011, 16:21 ]
jula, Daviś pije 300ml mody? :ico_szoking: to więcej niż nasz! Nasz nawet 240ml nie obali :ico_haha_01:

Martalka, zdrowka dla zasmarkanych :ico_sorki:

wiśnia, powodzenia w odpieluchowywaniu. my zaczniemy od nowego roku tez ostro cwiczyc. :ico_sorki:

Karo, Niko super chłopak. :ico_brawa_01: kupiliście dla niego widzę nocniczek fishera? do siusiania, czy jako siedzonko póki co?

u nas dziś dzień w domku. deszcz i deszcz. do tego marudzenie na potęgę :ico_noniewiem:

Awatar użytkownika
gozdzik
Cyber rusałka
Cyber rusałka

20 paź 2011, 16:32

:ico_haha_02: trzymam kciuki
a ja uciekam kasze gotować do gulaszu ( jeszcze wieprzowego bo rodzinka ze swojego uboju nam podarowała)

[ Dodano: 20-10-2011, 16:38 ]
Daviś pije 300ml mody?
nio ma spust chłopak a z tego co pisze to 600 :-D
mój tylko cyc uznaje

Awatar użytkownika
karo-22

20 paź 2011, 17:51

mój tylko cyc uznaje
To tak jak mój :ico_oczko:

Juluś, to znaczy, że Dawiś już cycusia odstawił?? Czy zostaje Wam jeszcze jakieś karmienie??

gozdzik, super foteczki!!! Ale Bartoszek zajada fasolkę :ico_brawa_01:

tibby, tak nocnik fisher, mamy go już z pół roku alb i dłużej :-D Oczywiście do oswojenia na początku, no i Niko świetnie się nim bawi, bywało, że mógł go rozbrajać i składać godzinę, albo chować do niego przeróżne rzeczy i wyciągać i tak non stop :ico_oczko: Teraz jak widzę, że zbiera się do kupy to sadzam Go, by się przyzwyczajał, a realnie myślę że zaczniemy siusiać na nocnik ok 2 latek, tak bynajmniej słyszę i czytam wszędzie, że to najwcześniej. Więc może wiosną zaczniemy.

Martalka, a jak tam Wasi rodzice, już wiedzą o ciąży?? :-) Jak zareagowali??

Wróć do „Przedszkolaczki”