pierwsze słysze, z tego co wiem to pracodawca płaci za L4 do 33 dni, od 34 dnia przejmuje to zus, ponieważ wtedy przechodzisz na zasiłek chorobowy, który jak sama nazwa wskazuje jest świadczeniem państwowym więc nie wiem dlaczego tak masz, inaczej jest w sytuacji kiedy np. pracodawca nie odprowadza za pracowników składek zus, wtedy zobowiązany jest opłacac takiej pracownicy cały okres przebywani na L4cała sie telepie..bo przeciez mialam zarabiac tyle ile wczesniej.. a nie 725 ... i kierowniczka mowi ze zus ma mi doslac druga polowe...
w takiej sytuacji obowiązuje prawo odwoławcze do max. 3 lat wstecz i jeśli faktycznie po kontroli okaże się, że nie miałaś wziętych pod uwagę takich dodatków zobowiązani są wypłacić całośc za ten okres, wprowadzili coś takiego właśnie wtedy kiedy ja byłam w ciązy z Damianemnie brali mi pod uwagę kwartalnych premi z tamtych miesięcy a skladki z nich były odprowadzane
najlepiej do ZUS'u a do kadrowej się nie możesz dodzownić czy takowej nie macie?nie wiem gdzie zadzwonic i sie upewnic zeby byc spokojna...
Wróć do „Ciąża, czyli nasze 9 miesięcy”
Użytkownicy przeglądający to forum: Semrush [Bot] i 1 gość