JoannaS
Wodzu
Wodzu
Posty: 19289
Rejestracja: 21 lut 2010, 07:51

13 lis 2011, 14:48

Nie kupuj tego, lepiej samemu zrobić a i więcej i taniej wyjdzie
Nie mam zamiaru tego kupować :-) dlatego napisałam tu , żeby mi ktoś podał sprawdzony sposób bo szkoda kasy na to i jeszcze sztuczne z konserwantami . Ostatnio stawiam na naturalność. :-)

Marta dzięki za przepis :-)
A na grube ciasto to tak samo sie robi czy inaczej ?

Awatar użytkownika
martaraz
Trzy tysiące lat minęło...
Posty: 3604
Rejestracja: 05 lut 2010, 23:35

14 lis 2011, 13:32

Tak samo tylko po prostu tą porcję np na dwie części sobie podziel. Jak juz zaczniesz robić pizzę topo jednym razie juz będziesz wiedziała jak sobie to rozdzielać.
Marta dzięki za przepis :-)
Nie ma za co :-D

ivon
Cyber rusałka
Cyber rusałka
Posty: 5984
Rejestracja: 10 kwie 2007, 10:41

16 lis 2011, 11:35

Ja zawsze robie spod z tego przepisu:
5dkg drozdzy
1 mała smietana
1 jajko
2 szkl maki
10dkg roztopionego masła/margaryny (ostudzone)
łyzka cukru
szczypta soli
Z podanych składników zagniesc ciasto. Odstawic do wyrosniecia na ok. 20 minut (nie jest to koineczne, czesto rozwalkowuje i od razy wykładam na formę).

Awatar użytkownika
martaraz
Trzy tysiące lat minęło...
Posty: 3604
Rejestracja: 05 lut 2010, 23:35

23 lis 2011, 13:31

Gabi, ja tak zawsze patrzę na oko. Trzymam przeważnie ok 10-15 min potem dziele sobie na części w zależności jakiej grubości chcę mieć pizzę. Zanim z jednej porcji upiecze się pizza to reszta ciasta nadal sobie wyrasta :ico_oczko:

Awatar użytkownika
iw_rybka
Wodzu
Wodzu
Posty: 17728
Rejestracja: 07 mar 2007, 18:40

23 lis 2011, 13:44

martaraz, robilam w sobote pizze z twojemgo przepisu i wyszla super :-D

Awatar użytkownika
martaraz
Trzy tysiące lat minęło...
Posty: 3604
Rejestracja: 05 lut 2010, 23:35

23 lis 2011, 18:24

iw_rybka, bardzo sie cieszę, że smakowało :-D :-D

Awatar użytkownika
markotka
Cyber rusałka
Cyber rusałka
Posty: 5514
Rejestracja: 17 mar 2009, 15:45

23 lis 2011, 21:08

martaraz do rozczynu dodaje się oliwę?

Awatar użytkownika
martaraz
Trzy tysiące lat minęło...
Posty: 3604
Rejestracja: 05 lut 2010, 23:35

23 lis 2011, 22:35

markotka, tak do rozczynu daj oliwę.

Awatar użytkownika
markotka
Cyber rusałka
Cyber rusałka
Posty: 5514
Rejestracja: 17 mar 2009, 15:45

23 lis 2011, 22:44

to muszę spróbować, bo tak jeszcze nie robiłam :-D dzięki :-D

Awatar użytkownika
martaraz
Trzy tysiące lat minęło...
Posty: 3604
Rejestracja: 05 lut 2010, 23:35

23 lis 2011, 22:56

markotka, nie ma za co. Ciasto jest na prawdę super. I można robić z niego pizzę na grubym i na cienkim cieście. Zależy jak sobie poporciujesz. Nawet jeśli nie wykorzystasz ciasta to można je włożyć do lodówki i wykorzystać kolejnego dnia. W brew pozorom ono i w lodówce rośnie :ico_oczko:

Wróć do „Kuchnia - ulubione miejsce w domu ;-)”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości