19 gru 2011, 01:18
250 g makaronu łazanki (można zrobić samemu, ale mnie się nie chciało)
500 g kapusty kiszonej (może być trochę więcej)
2 cebule
10-12 pieczarek
laska albo i dwie kiełbasy (u mnie wiejska)
3 łyżki oleju
2 liście laurowe
3 ziarnka ziela angielskiego
pieprz, kminek, chili
Kapustę pokroić, włożyć do garnka, podlać ciepłą wodą, dodać ziele angielskie i liście laurowe. Gotować ok 40 minut od czasu do czasu mieszając i podlewając wodą, jeśli kapusta jest zbyt sucha.
Dwie cebule obrać, pokroić w kostkę i usmażyć na oleju. Gdy będzie złota dołożyć pokrojoną w kostkę kiełbasę i pieczarki. Podsmażyć wszystko razem (aż woda z pieczarek odparuje) i przełożyć do kapusty. Całość doprawić pieprzem, szczyptą chili i kminku.
Makaron ugotować al dente, dodać do kapusty i wymieszać.
[ Dodano: 19-12-2011, 00:21 ]
"Łazanki z kapustą
Składniki: 250 g mąki, cebula 3 jajka, 2 łyżki masła, sól, pieprz, główka kapusty,
Przygotowanie: 40 min
Kapustę drobno siekamy, gotujemy i odsączamy z wody.. Drobno posiekaną cebulę rumienimy na maśle, dodać kapustę, sól i pieprz. Dusimy całość ok. 15 minut pod przykryciem. Zagniatamy twarde ciasto, cienko je rozwałkowujemy, a gdy przeschnie, kroimy na łazanki. Gotujemy je w osolonej wodzie, odcedzamy, mieszamy z masłem. Żaroodporny półmisek smarujemy masłem, układamy warstwami łazanki i kapustę, obkładamy plasterkami masła. Całość zapiekamy w piekarniku.
Rada: Do kapusty można dodać posiekane ugotowane grzyby lub posiekane jajka ugotowane na twardo.
Łazanki tradycyjne
Składniki: 10 dag mąki, 1 jajko, 2 łyżki wody, sól
Mąkę przesiewamy, zagniatamy z jajkiem i wodą, dodajemy sól i wyrabiamy twarde ciasto. Ciasto dzielimy na części. Bardzo je rozwałkowujemy i pozostawić do przeschnięcia. Ciasto posypujemy mąką, przekrajamy na pół, zwijamy w szeroki rulon, kroimy w paski szerokości 1 cm. Paski kroimy w poprzek w kwadraciki lub w romby o boku 1 cm. Na koniec gotujemy je w osolonej wrzącej wodzie do czasu aż wypłyną na wierzch.
Łazanki zapiekane z kapustą lub serem
Ciasto: 40 dag mąki, 2-3 jajka, sól, 6-8 łyżek wody;
Nadzienie: 40 dag białego sera (twarogu), 1-2 żółtka, sól; tłuszcz i tarta bułka do formy
Przygotowanie: 90min
Przyrządzamy ciasto. Mieszamy je z nadzieniem. Przyrządzamy nadzienie: ser mielimy, dodajemy żółtka, sól, całość ucieramy. Nadzienie powinno być gęste. Ugotowane łazanki mieszamy z serem. Wkładamy do niskiego rondla wysmarowanego tłuszczem i posypanego tartą bułką i zapiekamy 30-40 minut.
Gdy brzegi lekko się zrumienią, wyjmujemy, okrajamy boki zapiekanki nożem, wykładamy na półmisek. Podawajmy z masłem, sosami grzybowym lub pomidorowym.
Łazanki zapiekane z szynką lub kiełbasą
Ciasto: 40 dag mąki, 2-3 jajka, sól, 6-8 łyżek wody;
Nadzienie: 25 dag szynki lub kiełbasy (mogą być okrawki z wędlin); tłuszcz i tarta bułka do formy
Przygotowanie: 60min
Przyrządzamy łazanki. Szynkę lub kiełbasę mielimy. Ugotowane łazanki mieszamy z szynką lub kiełbasą. Wkładamy do rondla wysmarowanego tłuszczem i posypanego tartą bułką i zapiekamy 30-40 minut. Gdy brzegi lekko się zrumienią, wyjmujemy, okrajamy boki zapiekanki nożem, wykładamy na półmisek. Podawajmy z surówką z warzyw lub sosem pomidorowym.
Łazanki zapiekane z makiem
Skaldniki
25 dag maku, cukier lub miód, 5 dag orzechów, 5 dag rodzynków, 2 dag skórki pomarańczowej; ciasto: 30 dag mąki, 2 jajka, 6 łyżek wody, sól; masło i tarta bułka do formy, cukier puder do posypania
Przygotowanie: 90min
Mak sparzamy wrzącą wodą, nakrywamy i trzymamy na małym ogniu tak długo w wodzie, aż da się rozcierać w palcach. Mak odcedzamy przez gęste sito, dokładnie odsączamy, przepuszczamy przez maszynkę z gęstą siatką. Dodajemy cukier lub miód, rozdrobnione orzechy, opłukane i sparzone rodzynki i pokrojoną skórkę pomarańczową. Przyrządzamy łazanki. Ugotowane łazanki mieszamy z masłem. Rondel lub naczynie ognioodporne smarujemy masłem, posypujemy tartą bułką, układamy warstwami łazanki i mak, przykrywamy łazankami, wstawiamy do piekarnika na 30 minut. Po zapieczeniu wykładamy na okrągły półmisek, z wierzchu posypujemy cukrem pudrem. Oddzielnie możemy podać sos waniliowy"
źródło: internet
misia masz do wyboru hihihihi, mnie te z makiem jeszcze kusza, moze na swieta zrobię?