JoannaS
Wodzu
Wodzu

09 sty 2012, 17:49

JoannaS, a czemu akurat York ?
bo ma włos. Ja i dzieci mamy uczulenie na siesc.
Jest mały i mało waży. :-D

Czytam też o Shi Tzu ale wagowo moze wazyc do 9 kg. :ico_olaboga: ale jest niski jak york no i ma włos i tez choruje jak york. :ico_noniewiem:

A Ty masz Yorka ?

Czemu suczki waza wiecej niz psy ?? na ogloszeniach kazdych pisze ze matka jest czasami o 2 kg wieksza?

weszlam na google bo nie wiem jak wyglada Maltanczyk i jest sliczny :ico_wstydzioch: teraz to mam dylemat.

ale wymysliłam ze jutro pojde do gabinetu weteryn. i poprosze o porade. mieszkam 1 km wiec mam niedaleko. :-)

Mad.
Cyber rusałka
Cyber rusałka

09 sty 2012, 17:58

JoannaS, maltańczyki też mają włos, a nie sierść. Tak samo West Highland White Terrier.

Wiesz Yorka nie mam, ale w psach już troszkę siedzę.
Sunie są mniejsze niż samce :-) Zresztą Yorki są maleńkie same w sobie. Ja tak malusiego psa bym nie chciała, bo to szczekaczki i jazgotliwe psy ;-)
A waga nie świadczy o wielkości. Dużo zależy od masy i tak samo jak człowiek jeden drobniejszy inny grubej kości.

Porada u weterynarza co do wyboru rasy.
Oni zwykle mają swoje ulubione i tak kierują się wypowiadając się na ich temat.
Lepiej poczytaj dobrze w sieci.

Albo przedstaw tutaj główne 'opcje' jakie psinka powinna posiadać, poza tym że ma nie alergizować.

[ Dodano: 09-01-2012, 16:59 ]
Aaaa ta najwyższa waga psów tyczy samców. Na odpowiednich stronach jest podana waga maksymalna suczek,a waga maksymalna samców.

Awatar użytkownika
iw_rybka
Wodzu
Wodzu

09 sty 2012, 18:01

maltanczyk faktycznie sliczny ale jak jest maly :ico_oczko:

[ Dodano: 09-01-2012, 17:02 ]
bo taki duzy mi sie juz srednio podoba :ico_wstydzioch:

Obrazek

a ten slodziak

Obrazek

JoannaS
Wodzu
Wodzu

09 sty 2012, 18:02

Co chce u psa: tak jak pisałam , mały nie do kolan (taki jak te 3 wyzej) , włos i zeby nie chorowal tak jak yorki ponoc.

a co to znaczy ze siedzisz w psach ?
musze poszukac forum o psach. :ico_noniewiem:

Mad.
Cyber rusałka
Cyber rusałka

09 sty 2012, 18:06

bo taki duzy mi sie juz srednio podoba
To kwestia obcięcia. Zapuścisz włosy będzie wyglądał tak jak na tym zdjęciu, a jak obetniesz to będzie wyglądał jak szczeniak ;-) Tak jak u Yorków, terierków, tak i u maltańczyków ich wygląd zależy od cięcia.
i zeby nie chorowal tak jak yorki ponoc.
Każda rasa ma skłonności do jakichś chorób. Nie ma rasy mega zdrwej. Grunt kupić psa z hodowli, a nie z targu (zresztą tego już nie wolno robić).
a co to znaczy ze siedzisz w psach ?
Mam ich obecnie teraz 3. Uwielbiam je i się tym interesuje :-)
Znajomi mają i yorki i terierki i maltańczyki :-)

JoannaS
Wodzu
Wodzu

09 sty 2012, 18:11

To kwestia obcięcia.
dokładnie. yorki tez mi sie nie podobaja z takimi długimi włosami co na 1wszym zdjeciu ;-)
Każda rasa ma skłonności do jakichś chorób. Nie ma rasy mega zdrwej. Grunt kupić psa z hodowli, a nie z targu (zresztą tego już nie wolno robić).
ja wiem ze nie ma mega zdowej :-) ale kazdy mi mowi o yorkach ze czesto choruja , dlatego tak pytam . wkoncu nawet czlowiek moze czesto chorowac a inny nie. zalezy jak dba o siebie . :-)

a ktoy z tych 3 bys mi doradzila tzn poleciła.

Mad.
Cyber rusałka
Cyber rusałka

09 sty 2012, 18:14

Ja nie jestem za tymi maluśkimi psami, bo są jazgotliwe strasznie i gabarytowo nie jak psy tylko świnki morskie, szczególnie miniaturki. Owszem pies ma być mały ale nie malusieńki ;-)

Albo West Highland White Terrier albo Maltańczyk.
Oba białe i słodkie :-)
Przy wyborze i tak czeka Cię odwiedzenie hodowli, obejrzenie rodziców. Po ich gabarytach będziesz wiedziała, czy psiaki będą z tych drobniejszych czy masywniejszych :-)

Awatar użytkownika
iw_rybka
Wodzu
Wodzu

09 sty 2012, 18:17

Owszem pies ma być mały ale nie malusieńki ;-)
- jak dla dwoch dziewczynek,to taki maly by do nich pasowal :ico_sorki:

JoannaS
Wodzu
Wodzu

09 sty 2012, 18:29

Wiecie ja chce kupic psa dla dziewczynek , jakbym patrzyła na siebie kupiłabym amstaffa .

:ico_haha_01: ale nie kupie bo sie boje bo mam dzieci. :ico_oczko:

Mad.
Cyber rusałka
Cyber rusałka

09 sty 2012, 18:34

JoannaS, jeszcze dla alergików są rasy

Bishon Frise

Obrazek

lub Bolończyk

Obrazek

Maltańczyk

Obrazek