Awatar użytkownika
asiab
Cyber rusałka
Cyber rusałka

10 sty 2012, 17:28

mama_zuzi1980, a to chyba właśnie byl welflon :ico_wstydzioch: :ico_haha_01:

Mad.
Cyber rusałka
Cyber rusałka

10 sty 2012, 17:33

mi slabo od samego patrzenia
Mnie też... aż mnie przeszyło po plecach. Nie znoszę strzykawek, wenflonów ani niczego co ma igłę i wchodzi w żyłę... Bleeee :ico_nienie:

Awatar użytkownika
Asieńka86
Ja wiem wszystko o forum
Ja wiem wszystko o forum

10 sty 2012, 17:49

Łe jeny, to ja chyba jedyna jestem co się nie boi pobierania krwi.. ja muszę patrzeć co mi robią przy ręce.. zawsze patrzałam.. ale ja HDK jestem, więc przyzwyczajona i to bardzo :-)
mama zuzi mi też zawsze pobiera tym drugim.. wkłada probówkę w taką otwartą strzykawkę jakby i samo zasysa się..
a czy za każdym razem na porodówce zakładają wenflon?? czytałam w planie porodu że można zażyczyć sobie żeby nie wbijali- jest to przestrzegane?? bo ja mam uczulenie na to coś z czego zrobiony jest wenflon i po paru godzinach od wbicia ręką nie mogę ruszyć i wygląda jak bania.. dlatego wolę już być każdorazowo kłuta, ewentualnie do kroplówki na chwilę mogą podłączyć...

Awatar użytkownika
iw_rybka
Wodzu
Wodzu

10 sty 2012, 17:55

Nie znoszę strzykawek, wenflonów ani niczego co ma igłę i wchodzi w żyłę...
- okropnosc,ja nawet jak mialam wypalanke to wolalam,zeby mi popsikal miejscowo czyms,niz strzykawka znieczulenie podal :ico_wstydzioch:
Dlatego ja tak sie boje CC,bo tam to pewnie mi wbija ten wenfon i bede sie z tym bujac przez 3 dni :ico_zly:
Po porodzie SN pare godzin i zaraz szlam do pielegniarek z prosba o wyjecie tego :ico_wstydzioch: :ico_wstydzioch: :ico_wstydzioch: ...no wiem...jestem parówa :ico_oczko:
ale ja HDK jestem, więc przyzwyczajona i to bardzo :-)
- ja bym chciala byc HDK ale boje sie tego lezenia z tym w rece :ico_puknij:
a czy za każdym razem na porodówce zakładają wenflon?
- tak :ico_sorki:

Chodzi o to,ze jak cos pojdzie nie tak,to szybko CC robia,tak mi tlumaczyli :ico_sorki:

Awatar użytkownika
biniu_s
Zaczynamy gimnazjum!
Zaczynamy gimnazjum!

10 sty 2012, 17:55

mama_zuzi1980, mnie też pobierają tym drugim zestawem co jest na foto, tylko jak nie chce lecieć to biorą szczykawkę, bo ja to jakiś dziwoląg, czasami wbije się w żyłę spłynie kilka kropel i więcej nie chce lecieć :-D :-D :-D A najlepszy mam ubaw, jak żyła pęknie i ta pani od pobierania coraz bardziej podminowana z tego powodu.

A ten wenflon biały to chyba z tych grubszych co? Mnie jak taki w śródręcze zaaplikowali to po wyciągnięciu 3 tygodnie się goiło.

wisnia3006 właśnie, smarują tą maścią Clotrimazol, nie jest droga i łykaj te tabletki - mnie pomogło. Jak pytałam wczoraj położnej o ten nadmanganian potasu co mama_zuzi1980, pisała, to mi odradziła i mówiła że jedynie Tantum rosa można, nawet do środka trochę wpuścić ale ja nie kupiłam, bo drogie mi się wydaje. Mówiła, że można też naparzyć rumianku i też się podmywać, byle nie za często bo wtedy też niedobrze.

[ Dodano: 10-01-2012, 17:17 ]
Obrazek
i obiecany brzuchol :-D

Awatar użytkownika
iw_rybka
Wodzu
Wodzu

10 sty 2012, 18:19

jak żyła pęknie
- o matko :ico_olaboga: koszmar,mi raz pela,szczypalo jak cholera a siniak byl przez kilka dni :ico_placzek:

a ja przegladam zdjecia Andrzejka,bo jestem ciekawa mojego Szymonka i trafilam na zdjecie,gdzie Andrzejek kapie sie w kuchni w zlewie,bo nam zlosliwie brat meza lazienke zajal w porze kapieli :ico_oczko: Mieszkalismy wtedy jeszcze w Spocie u tesciow :ico_oczko:

Obrazek

[ Dodano: 10-01-2012, 17:20 ]
biniu_s, sliczny zgrabny brzuszek :ico_brawa_01: :ico_brawa_01: :ico_brawa_01:

mama_zuzi1980
Cyber rusałka
Cyber rusałka

10 sty 2012, 18:42

Biniu, dziwne ze odradzila, moze myslala ze tobie chodzi o ten co jest na bazie alkoholu? Bo specjalnie napisalam ze musi byc na bazie wody. :-) A moze ona w ogole nie ma z tym doswiadczenia i wolala sie nie wypowiadac. I w sumie dobrze. W koncu ona bierze odpowiedzialnosc za twoja ciaze wiec jej sluchaj.

Mi wczoraj pekla zyla na pacjentce, ale ona strasznie odwodniona, ponad 80 lat, az skora jej sie luszczyla taka sucha... Strasznie ciezka do klucia bidulka.... ale w koncu na nadgarstku sie udalo, ale 3 razy probowalam, az mi jej szkoda bylo choc bardzo dzielna byla :ico_olaboga:

No i musialbyscie zobaczyc moje przedramie jak trenowalismy na sobie w szkole, jak sie uczylismy :ico_haha_01: cale lapska w siniakach :-D

Piekny brzuszek!!!!! :ico_brawa_01:

Rybcia, ale rozkoszny bobasek z Andrzejka byl :ico_brawa_01: :ico_brawa_01:

[ Dodano: 10-01-2012, 17:44 ]
Co do wenflonu przy porodzie, to wiem ze mialam w Pl i tu tez, ale za chiny nie moge sobie przypomniec kiedy mi go zalyli bo juz skurcze mega mialam :-)
I powinni go wyciagnac na drugi dzien jak wsio jest ok, zawsze to potencjalne miejsce gdzie moga sie wylegnac bakterie i bedzie potrzebny antybiotyk.

Mad.
Cyber rusałka
Cyber rusałka

10 sty 2012, 18:45

iw_rybka, przy CC bankowo wenflon dostaniesz :ico_noniewiem:
Andrzejek rozkosznym bobaskiem był :-)

evvelka
Ja wiem wszystko o forum
Ja wiem wszystko o forum

10 sty 2012, 19:02

mi slabo od samego patrzenia :ico_wstydzioch: :ico_wstydzioch: :ico_wstydzioch:
mam tak samo.. a ja poczuje ukłucie to... :P a jak wyciagneła mi ostatnio igłe prawie z zyła to zemdlałam :P

[ Dodano: 10-01-2012, 18:04 ]
Andrzejek w jacuzzi wygląda boosko :))

Awatar użytkownika
biniu_s
Zaczynamy gimnazjum!
Zaczynamy gimnazjum!

10 sty 2012, 19:04

Biniu, dziwne ze odradzila, moze myslala ze tobie chodzi o ten co jest na bazie alkoholu? Bo specjalnie napisalam ze musi byc na bazie wody. :-) A moze ona w ogole nie ma z tym doswiadczenia i wolala sie nie wypowiadac. I w sumie dobrze. W koncu ona bierze odpowiedzialnosc za twoja ciaze wiec jej sluchaj.
Możliwe, że nie miała z tym styczności bo nie komentowała tego tylko powiedziała, że nie radzi i że poleca to Tantum rosa. Wiesz, ja się nie znam a już mi lepiej więc postanowiłam, że nie będę tego stosować. Byłam w aptece to mi mówiła że ma ten nadmanganian potasu tylko w tabletkach, coś takiego:Obrazek

Skład
1 tabletka zawiera substancję czynną 100 mg nadmanganianu potasu.
Działanie

Roztwory nadmanganianu potasu działają odkażająco i ściągająco na skórę i błony śluzowe.
Roztwory te są nietrwałe, mają zabarwienie od jasnoróżowego do ciemnofioletowego.

Wskazania
0,05% roztwór wodny nadmanganianu potasu stosowany jest miejscowo jako lek odkażający do przemywań skóry, ropiejących ran, owrzodzeń, a także rąk.
0,025% roztwór wodny nadmanganianu potasu stosowany jest miejscowo jako lek odkażający do płukania błon śluzowych gardła i jamy ustnej.

Dawkowanie
Przygotowanie 0,05% roztworu nadmanganianu potasu do przemywania skóry, ropiejących ran, owrzodzeń a także rąk:
rozpuścić 1 tabletkę leku w 200 ml (1 szklance) przegotowanej wody. Roztwór powinien być purpurowy.

Przygotowanie 0,025% roztworu do płukania błon śluzowych gardła i jamy ustnej:
Rozpuścić 1 tabletkę leku w 400 ml (2 szklanki) przegotowanej wody. Roztwór powinien być różowy.

Nie połykać roztworu!

Przeciwwskazania:
Nadwrażliwość na nadmanganian potasu. Nie stosować do ustnie, do przemywań oczu.

Działania niepożądane:
Roztwór może wywołać silne podrażnienie i zabarwiać skórę na brązowo.
Podczas stosowania roztworu na błony śluzowe jamy ustnej może wystąpić nieprzyjemny smak w ustach, przebarwienie zębów, błon śluzowych, nudności oraz wymioty..
Wdychanie oparów może prowadzić do powstawania obrzęków dróg oddechowych.

źródło: internet
Ostatnio zmieniony 10 sty 2012, 22:45 przez biniu_s, łącznie zmieniany 1 raz.

Wróć do „Ciąża, czyli nasze 9 miesięcy”