rennaw, przykro mi, że z Twoim synkiem nie jest zbyt dobrze, z Twojego opisu wyraźnie wynika, że synek jest opóźniony w rozwoju intelektualnym , jak u niego wygląda rozwój ruchowy?
MACIE Z TYM DO CZYNIENIA NA CODZIEN MOZE POWIECIE MI JAK MOZNA TO SCHORZENIE ZDIAGNOZOWAC
idź z synem do neurologa i poproś o skierowanie na badania diagnostyczne do kliniki , tam zrobią komplet badań i postawią diagnozę którą będziesz miała na papierku (dostaniesz ją listownie po około 2 tygodniach od zakończenia badań) , synek ma już 3 lata więc diagnoze powinien mieć postawioną już co najmniej półtorej roku temu
nie chodź z synem do logopedy tylko idź z nim do neurologopedy - logopeda nie ma kompetencji do diagnozowania i badania a nawet ewentualnego leczenia i ćwiczenia z dzieckiem niepełnosprawnym.. nie słuchaj diagnoz typu " nie ma żadnego problemu , wszystko jest w porzadku" bo skoro syn ma problemy z ssaniem, gryzieniem i połykaniem, mówieniem tzn. że problem jest i to duży.
w rodzinie nie muszą występować żadne choroby aby urodzio się dziecko z porażeniem mózgowym... ja mam córkę z porażnieniem mózgowym mimo, ze ciąża przebiegała bez zarzutu , wykonano planowane cc w 38 tygodniu ciązy ... nie było nawet próby porodu naturalnego ani możliwości do tego by wystąpiło niedotlenienie mózgu...
przypuszczam, że w waszym przypadku do niedotlenienia musiało dojść między pierwszym a drugim trymestrem ciązy stąd upośledzenie umysłowe..
są różne przyczyny przez które mogłoby do tego dojść... ale teraz nie jest już najważniejsze to dlaczego do tego doszło tylko co zrobić aby poprawić komfort życia synkowi
LEKKIO DRZA MU RCZKI
DO TEGO W NOCY BUDZI SIE PO OK GODZINIE Z PLACZEM NIE POZWALA SIE DOTYKAC NIE WOLNO DO NIEGO MOWIC PO OK POL GODZINY DO GODZNY USPAKAJA SIE
EEG WYSZLYO NAPADOWE
to może świadczyć o epilepsji
jak jest Twój syn leczony ma jakies leki na padaczkę? jest rehabilitowany? jeśli tak to jaką metoda??? jeśli ma skończone 3 lata to możesz mu załatwić miejsce w Ośrodku Rehabilitacyjno Edukacyjno Wychowawczym ale tam dzieci przyjmowane są na podstawie orzeczenia o niepełnosprawności , mają zapewnione codzienne zajęcia rewalidacyjno edukacyjne z terapeutą zajęciowym i rehabilitacje , neurologopedę, psychologa....
musiałabyś załatwić sobie to skierowanie o którym pisałam wcześniej na ten komplet badań disgnostycznych i później z tymi wynikami złożyć wniosek o orzeczenie o niepełnosprawności dla synka, z tego tytułu będzie Ci się nalezeć zasiłek pielęgnacyjny, może załapiesz się jeszcze na jakies inne dodatki - zależy od Twojej sytuacji materialnej, świadczenie pielęgnacyjne z tytułu rezygnacji z pracy zawodowej na rzecz opieki nad niepełnosprawnym dzieckiem , miejsce parkingowe dla osoby niepełnosprawnej , darmowe wejscia na basen dla opiekuna (czyli np. ciebie lub męża)...
bez kompletu wyników badań tak na prawdę nie da się określić na co dokładnie cierpi Twoje dziecko bo pod porażeniem mózgowym kryje się cały rozległy zespół wad , jedno dziecko moze mieć porazony mózg w ten sposób ze niewładny będzie miec tylko koniuszek małego palca u nogi - bedzie biegac , skakać, szaleć śmiec sie śpiewać tańczyc... i nic innego mu nie bedzie a inne dziecko będzie tylko leżeć i ledwo oddychać... nie bedzie ruszac rękami nogami, bedzie miało mega przykurcze nie do rozmasowania, nie bedzie mówić , może nie słyszeć nie widzieć, miec silną epilepsje... tyle ile dzieci tyle rodzajów MPD...
10 pkt w skali apgar to tak na prawde żadna gwarancja na to ze dziecko jest zdrowe to tylko dowód na to ze dziecko nie ma problemów z oddychaniem, odruchami itp.. osobiście pisałam prace na temat dziecka ktore urodziło sie z 10 pkt apgar a okazało sie że ma 4-kończynowe porażenie mózgowe
[ Dodano: 20-01-2012, 13:33 ]
jedna prośba wyłącz caps lock bo pisanie wielkimi literami jest na forum uznawane za krzyk i w ogóle cięzko się czyta tekst który jest napisany cały takimi dużymi literami