Awatar użytkownika
martasz
JEEEST! Przekroczyłem 1000 postów!
JEEEST! Przekroczyłem 1000 postów!

09 lut 2012, 20:21

izuś gratulacje :ico_brawa_01:

Awatar użytkownika
izuś_85
Cyber rusałka
Cyber rusałka

09 lut 2012, 21:19

dzięki dziewczyny :ico_oczko:
dziąseł nie ma spuchniętych ale mi się wydaje że to cały czas brzuch bo najpierw bardzo słychać jak jej w brzuszku bulgocze a później bardzo pruta :ico_noniewiem:
a wiesz ze Kondziu też ma "gorsze dni"... moze to jakiś skok ich dopadł :ico_olaboga: bo on tez pierdzi przy tym na potegę :ico_olaboga: a nic nowego nie dostał :ico_noniewiem:
tylko zupka jarzynowa, jabłuszka, jabłuszka z dodatkami i śliweczki :ico_noniewiem:
no i od czasu do czasu kaszka jakaś :ico_oczko:
tyle ze u niego zęby juz widać :ico_noniewiem:
ale tylko te dwa siekacze :ico_haha_01:

Nina śliczny Alanek :ico_brawa_01:

[ Dodano: 09-02-2012, 20:40 ]
Nie wiadomo kim była matka czy nie piła w ciąży. I nie wiem czy bym potrafiła pokochać jak swoje.
szkieletorek to ja ci powiem szczerze z włąsnej autopsji że to kim była matka akurat ma najmniejsze znaczenie
co to ma do rzeczy?
a jak nawet piła to co?
czy te dziecko ma mniejsze prawo do miłosci?
czy można w ogóle myśleć w tych kategoriach? dziecko to nie lalka na wystawie ze mozna sobie wybierać te takie włsoki a takie policzki a taki nosek itp
KAŻDE dziecko kocha tak samo i chce być kochane
nawet dzieci z FAS potrafią wyjsć z tego i nie byc opóźnione w rozwoju
najlepszym na to przykąłdem jest moja bratanica, mój brat starał sie o dziecko 16 lat i w końcu postarał sie o adopcje, poznali Karolinkę w dzień jej pierwszych urodzin i zakochali sie
Karoliny matka piła paliła i Bóg jeden wie co jeszcze w ciazy, chciała poronić, miała około 40 lat gdy ją urodzila
a jednak Karolcia jest niezwykle zdolną i mądrą dziewczynką, jest bardzo lubiana przez rówieśników i nauczycielki, poszła do szkoły rok wcześniej bo jest na tyle zdolna ze to dla niej pestka, a miłości w niej tyle ze inni mogą brać z niej przykład

i jeszcze chciałabym tylko wspomnieć ze w życiu codziennym nie ma znaczenia to ze jest adoptowana, jej zycie wyglada tak samo jak normalnego dziecka bo ona jest normalna i ma normalny dom i na szczęście normalnych rodziców :ico_oczko: bo co za dom by miała z prawdziwą matką?

a powiem wam ze z całego serca chciałabym dać kiedys dom takiemu dziecku które w normalnych warunkach nie ma szans na adopcje, np nastolatkowi który ze wględu na wiek nie jest "atrakcyjny" dla potemncjalnych rodziców adopcyjnych, albo dziecko niesłyszące czy niewidome :ico_oczko: bo takich dzieci nikt nie chce i nie kocha, a ja bym je kochała jak swoje dzieci, właśnie dlatego ze nikt ich nie kocha :ico_noniewiem:

szkieletorek
Trzy tysiące lat minęło...

09 lut 2012, 21:47

szkieletorek, a tak mi przyszło do głowy, a Wy nie jesteście może w Tyliczu?
Nie,nie.
Jesteśmy dokładnie w miejscowości Słotwiny.
chcą zebym przyszła w poniedziałek do pracy :ico_brawa_01:
No to gratuluje i oby się udało.
Miłej pracy
Szkieletrek mam do Ciebie kilka pytań odnośnie pieluch wielorazowych. Cały czas ich używasz? Ile sztuk kupiłaś i jakie dkładnie? Poważnie myślę nad przejściem na wielorazowe.
Oooo a co się stało że się nad zmianą zastanawiasz?
Tak ja nadal używam tych pieluszek.
Mam 3 takie otulacze w rozmiarze od 3-6 kg czy jakoś tak . Gdy wyrośnie z tego rozmiaru zakupię kolejne bo te maja taką zaletę że mieści się bardzo gruba pieluszka do środka .Ja ich używam na noc.
Obrazek
Takich pieluszek z kieszonka mam chyba 4 ale już nie pamiętam dokładnie.
One są jedne do końca niby . Ale pewno gdyby dziecko było jakimś grubaskiem bardzo albo bardzo duże to może do 1,5 roku nie wystarczyć.Ale myślę że moja chudzinka ponosi je długo.Mają regulacje gumki koło nóżek .
Ta pieluszka w cenie ma 2 wkłady z mikrofibry .
Obrazek
Wkładow do pieluszek mam hmm sporo
* 15 zwykłych tetrowych ale fajne tez są
* 8 takich jak tetra ale dużo dużo grubszych z tego samego sklepu ale dostałam za darmo za zebrane punkty
* 6 takich z mikrofibry
* plus te dco były w cenie w pieluszkach
Wystarcza mi to na jakieś 3-4 dni .Znaczy pieluszek by mi wystarczyło pewno na 5 dni ale mała moja robi kupki rzadkie i gdy taka zrobi to otulacz jest brudny i ląduje do prania.
Gdy zrobi siku to pieluszka idzie do prania a otulacz nie.Daję go na grzejnik by wysechł i używam dalej. Otulacze te schną bardzo szybko .Jedynie te wkłady z mikrofibry dłużej ale jak rozwieszam na suszarce wieczorem to rano suche jest.
Piorę w 40 stopniach . Raz w miesiącu w 60 i wtedy wszelkie brudy które nie doprały się dopierają ładnie.
Ja przyzwyczaiłam się już do tego że gdy zrobi kupkę to trzeba przeprać w rękach ale nie sprawia mi to problemu , nie mam tez więcej jakoś pracy .
Ale dla dzieci które robią kupki twarde to są specjalne papierki eko które wkładach na pieluszkę i gdy kupkę dziecię zrobi to wyciągasz papierek z kupka a pieluszka czyściuteńka jest .Papierki są eko więc można wrzucasz do wc.

Awatar użytkownika
jula81
Maniak forumowy
Maniak forumowy

09 lut 2012, 21:49

Cytat:
Nie wiadomo kim była matka czy nie piła w ciąży. I nie wiem czy bym potrafiła pokochać jak swoje.

szkieletorek to ja ci powiem szczerze z włąsnej autopsji że to kim była matka akurat ma najmniejsze znaczenie
co to ma do rzeczy?
Ja też myślę, że nie geny a wychowanie ma duże znaczenie.
Takie dziecko będzie takie jak się je wychowa i w jakim domu będzie dorastać.

Izuś super wieści :ico_brawa_01: .

Jutro spróbuje dać Erykowi marchewki z ziemniaczkiem z 2 łyżeczki.

szkieletorek

09 lut 2012, 21:56

a jak nawet piła to co?
czy te dziecko ma mniejsze prawo do miłosci?
czy można w ogóle myśleć w tych kategoriach? dziecko to nie lalka na wystawie ze mozna sobie wybierać te takie włsoki a takie policzki a taki nosek itp
Nie przesadzaj i nie wmawiaj mi że ja patrze w takich kategoriach na dzieci z domów dziecka.
Dla mnie one niczym się nie różnią ode mnie .
Ale ja po prostu nie potrafiłabym adoptować . Jestem przez to gorsza czy jak ?
Jeśli piła to może dziecko bys chore przez to a ja tak jak pisałam nie potrafiłabym adoptować zdrowego czy tym bardziej chorego dziecka.Nie każdy został obdarzony takim czymś by miec na tyle siły wiary i miłości

Awatar użytkownika
Kocura Bura
Cyber rusałka
Cyber rusałka

09 lut 2012, 22:52

Jesteśmy dokładnie w miejscowości Słotwiny.
aaaa... bo Tylicz koło Krynicy i są tam jakieś stoki super chruper czy cuś :ico_haha_01:

Awatar użytkownika
inia1985

09 lut 2012, 23:36

szkieletorek, to w sumie niedużo masz tych pieluszek, ja myślałam o 10-15 materiałowych (+30 wkładów) i 2 otulaczach
Oooo a co się stało że się nad zmianą zastanawiasz?
kilka czynników się na to złożyło. Oszczędność, ekologia (jakoś szczególnie nawiedzona nie jestem, ale razi mnie parę rzeczy) i zdrowie mojego dziecka. W TV o tym słyszałam, później poczytałam trochę i u chłopców stosowanie pieluszek jednorazowych może prowadzić do bezpłodności.

Dla zainteresowanych:
Podwyższona temperatura w mosznie przy użyciu pieluszek jednorazowych może prowadzić do niepłodności mężczyzn.

Wzrost użycia jednorazowych pieluch może tłumaczyć rosnącą w ostatnich 25 latach niepłodność, jak wskazują badania opublikowane w czasopiśmie Archives of Disease in Childhood.
Badania wykazały, że pieluchy jednorazowe pokryte wratwą plastiku, znacznie podnoszą temperaturę moszny w porównaniu do temperatury moszny chłopców używających pieluszek z materiału. Tempareatura jest kluczowa do prawidłowego rozwoju jąder i zdrowia spermy.

Badacze z zespołu monitorowali tempeaturę jąder 48 zdrowych chłopców, w tym pięciu wcześniaków, w wieku od urodzenia do 55 miesięcy, przy użyciu maleńkiej, nieinwazyjnej termalnej sondy. Obserwacja prowadzona była w dwóch 24 godzinnych etapach. Podczas jednego z etapów chłopcy mieli założone wielorazowe pieluszki z bawełny, podczas drugiego – jednorazowe typowe sztuczne pieluszki. Temperatura mierzona była podczas godzin aktywności i snu; a dla porównania mierzona była również temperatura odbytu.

Badanie wykazało, że temperatura moszny, z którą ściśle związana jest temperatura jąderek, jest podwyższona u chłopców noszących plastikowe pieluszki jednorazowe. Średnia różnica temperatury wahała się w granicach od 0,6 st C do 1,1st C (1,1st F i 2,0 st Farenheita).
Autorzy badania stwierdzili, że właściwości izolacyjne w pieluszkach jednorazowych uszkadzały, osłabiały naturalne możliwości mechanizmu chłodzenia a w 13 przypadkach badanych chłopców mechanizm chłodzenia całkowicie zawiódł.

U dorosłych mężczyzn , dowiedziono, że narażanie na wysokie temperatury jest w stanie obniżyć ilość produkowanej spermy. Bezpłodność u dorosłych mężczyzn może być kolejnym następstwem nie schodzenia się jąderek u chłopców w normalnym wieku, co z kolei uważa się za ściśle związane z podwyższoną temperaturą jąder. Autorzy badania doszli do wniosku, że długotrwale podniesiona temperatura moszny we wczesnym dzieciństwie może odgrywać ważną rolę i ma swoje następstwa w zdrowiu i funkcjonowaniu jąder, w konsekwencji prowadzi do bezpołodności u mężczyzn.

Partsch, Aukamp, and Sippell. "Scrotal temperature is increased in disposable plastic lined nappies." Division of Pediatric Endocrinology, Department of Pediatrics, Christian-Albrechts-University of Kiel. May 2000. Publikowane w National Association of Diaper Services.
Tłumaczenie: Ewa Dumańska „Pieluszkarnia”

Awatar użytkownika
kwiatunio
Cyber rusałka
Cyber rusałka

10 lut 2012, 11:07

witam

a co tu tka cisza dzisiaj :ico_szoking: :ico_olaboga:

u nas nocka nie najgorsza :ico_sorki: koło 1.30 młoda obudziła się z krzykiem ale po chwili przytulania zasnęła i po 30 minutach znów to samo ale później już było dobrze :ico_sorki: lekarka kazała mi przez kilka dni dawać czopki :ico_sorki: i chyba po niech się wyciszyła :ico_sorki:
byłam wczoraj na zebraniu w szkole u Julci i am same 5 i 6 ale gada na lekcjach :ico_szoking: normalnie nie mogłam uwierzyć :ico_haha_01:

co do adopcji to nie wiem czy byłabym wstanie zaadoptować :ico_wstydzioch: na to skalda się wiele czynników ale chyba najgorszym są ludzie na małych wioskach :ico_placzek:

szkieletorek

10 lut 2012, 13:16

szkieletorek, to w sumie niedużo masz tych pieluszek, ja myślałam o 10-15 materiałowych (+30 wkładów) i 2 otulaczach
Nie no coś ty .To bym wtedy majątek wydała bo te otulacze drogie są.
Nastronie ,,Pieluszkarnia,, jest telefon do miłej pani chyba Ewy i ona odpowiada na wszystkie pytanie jakie masz.Ja tez nie wiedziałam co wybrać i zadzwoniłam , bardzo mi dużo doradziła i odpowiedziała co do czego jak i gdzie.
u chłopców stosowanie pieluszek jednorazowych może prowadzić do bezpłodności.
Dla zainteresowanych:
Podwyższona temperatura w mosznie przy użyciu pieluszek jednorazowych może prowadzić do niepłodności mężczyzn.
No nie wiedziałam co prawda że pampersy maja takie działanie ale o tym by nie przegrzewać jąder to słyszałam.Przecież ciągle gadają by mężczyźni nie trzymali laptopów na kolanach
Tłumaczenie: Ewa Dumańska „Pieluszkarnia”
Czytałaś to na forum Pieluszkarni ??
Ja właśnie tam zamawiałam te pieluszki i na forum tez wiele ciekawych rzeczy znalazłam.
Tak też znalazłam kaszki dla dzieci eko i te mam zamiar kupować jak mała będzie mogła jeść.
Ja wybrałam ten rodzaj pieluszkowania z uwagi na cenę bo wierze że jest taniej i ekologie choć jakoś strasznie ekologiczna nie jestem ale nie chciałam dokładać śmieci.

P na stoku , my też już byłyśmy na spacerku ale byłam tylko 40 min bo wiatr jest i buzia mi zamarzała. Słoneczko ładnie świeci więc zza ona jest przyjemnie.
Mała straszna gaduła jest aż uszy puchną.Ale z drugiej strony śmieszne. Tylko jak ktoś w pokoju obok ją słyszy to może myśli że ona płacze.

Około 16 zbieramy się do domu.Tyle leniuchowania.Nie chce mi sie wracać.

nina0226
Zrobiłem Magistra z forum!
Zrobiłem Magistra z forum!

10 lut 2012, 13:18

Dzień dobry wszystkim. Malinka do mnie napisała, że z przeprowadzką nie wyszło, bo teść ich zrobił w balona. Chwilowo mieszkają u jej mamy, bo mieszkanie, które wynajmowali już wymówili. Liwka od tygodnia ma nebulizator bo ma problemy z oddechem, prawdopodobnie jest uczulona na roztocze i chwilami się dusi. Do tego Malinka myśli o tym, żeby przejść na zaoczną szkołę i pójść do pracy. Poza tym to wszystko ok. Liwka dalej raczkuje, czasami podnosi już pupkę do wstawania, przy kanapie już chwilę postoi. Prosiła, żeby was wszystkie pozdrowić.

Wróć do „Noworodki i niemowlęta”