10 lis 2011, 22:19
Wiataj tu wklejam info jakie sa sposoby na wykrycie :
Rozpoznanie i metody badania
W przypadku podejrzenia nieprawidłowości budowy macicy lekarz zaleci odpowiednie badania. Macicę dwurożną lekarz rozpoznaje na podstawie odpowiednich badań specjalistycznych jak np.: histeroskopia (HSC), histerosalpingografia (HSG), kontrastowa histerosalpingografia ultrasonograficzna i inne. Tylko w nielicznych przypadkach udaje się lekarzowi wyczuć dwa oddzielne rogi macicy podczas rutynowego badania ginekologicznego, co i tak wymaga potwierdzenia w innych badaniach. Dalsze postępowanie uzależnione jest od rozpoznania. Inne podejmuje się macicy dwurożnej a inne w przypadku przegrody w macicy. W niektórych przypadkach np. poronieniach nawykowych, niemożność donoszenia kolejnej ciąży i innych zaleca się chirurgiczną korektę wady.
Tak wiec w nielicznych przypadkach a takze i w moim wystarczyly dobry sprzet do usg i dobry lekarz. No i w pierwszej ciazy mowili mi ze mam macice w ksztalce serca tak samo wygladalo lozysko ale nikt mi nic wiecej na ten temat nie powiedzial mieszkam w UK nie mialam pojecia ze taki ksztalt macicy to wada dopiero lekarz ktorys z kolei mnie uswiadomil w polsce.
Pozdrawiam