Witam dziewcyzny docyztałam Was ale nie pamiętam co któa pisała
wczorajnie psiałam bo nie byłam wstanie się ruszyć tak mnei bolał kręgosłup ale juz wiem co to wczoraj mąż szukał i pytal co mi ale idę jutro jeszcze do lekarza rodzinnego zapytać czy aby na pewno to to żeby czasem nie okazało się nic innego ponizej wklejam co znalazłam
ból w tylnej części miednicy, jest zdecydowanie częstszym zjawiskiem niż ból lędźwiowy. Jest to głęboki ból, odczuwany poniżej linii talii, głęboko, wewnątrz pośladków, obustronnie od kości krzyżowej.
Ten typ bólu może być obecny po jednej lub obu stronach kości krzyżowej.
Ból tylnej części miednicy może rozciągać się w dół do pośladka i górnej, tylnej części uda. Objawy zwykle odczuwane są do poziomu kolan.
Podczas odpoczynku ból z reguły szybko ustępuje lub ulega znacznej redukcji.
Bóle w tylnej części miednicy prowokują określone aktywności, których warto unikać:
przewracanie się w łóżku;
wchodzenie po schodach;
siadanie i wstawianie, nagła zmiana długo utrzymywanej pozycji (np.: wchodzenie i wychodzenie z łóżka, wanny, samochodu, etc.);
podnoszenie przedmiotów, dźwiganie, pochylanie się;
dynamiczne i spontaniczne ruchy;
biegi i marsze.
Wszelka aktywność statyczna, zwłaszcza przeciągnięta w czasie, (np.: praca przed komputerem) stwarza dogodne warunki do rozwoju bólu w tylnej części miednicy.
Odczucie osłabienia kończyn dolnych, drętwienia okolicy pachwinowej, upośledzenia czucia, drętwienia i/lub ostrego bólu w łydkach wymaga natychmiastowej interwencji specjalisty.
Ból odczuwany w okolicy spojenia łonowego, powinien być także poddany wnikliwej diagnozie.
Zarówno ból w obszarze miednicy jak i części lędźwiowej, prowokowany jest głównie przez fizjologiczne zmiany zachodzące w organizmie kobiety ciężarnej.
Można wyróżnić trzy główne czynniki sprawcze:
wzrost wagi – stanowi to dodatkowe obciążenie struktur kręgosłupa i miednicy;
zmiana położenia środka ciężkości – nowe ustawienie ciała, powodujące zaburzenie dotychczasowej równowagi narządu ruchu;
zmiany hormonalne – hormony (relaksyna i estrogen) powodują rozluźnienie połączeń stawowych.
Wzmożona aktywność układu hormonalnego, dodatkowa waga i zmiana położenia środka ciężkości stanowi triadę wpływającą w sposób szczególny na warunki przestrzenne narządu ruchu i jego obciążenie.
a tak to chciałam napisać ze dziewcyzny sliczne macie te dzieciaczki Ania Nadusia kochana ucałuj od cioci Gosia mozesz mi napsiac numer na privie i któa chce mój to prześlę aaa i macie może facebooka? może wymienimy się? na priva podam jak ktoś chce