Awatar użytkownika
Agunia
Zaczynamy gimnazjum!
Zaczynamy gimnazjum!

29 lut 2012, 15:16

Wydaje mi się, że jeśli to jest sieć sklepów, to może jej w przypadku likwidacji oddziału, w którym pracuje, zaproponować pracę w innym oddziale (na tym samym stanowisku).
Coś takiego mi się kojarzy, że czytałam kiedyś, ale 100% pewności da, tak jak wcześniej dziewczyny pisały, zadzwonienie do placówki bezpośrednio zajmującej się takimi sprawami.

Awatar użytkownika
b@sia
Gaduła nie do pokonania
Gaduła nie do pokonania

01 mar 2012, 08:58

ale jak wróci z wychowawczego to pracodawca będzie musiał ją zatrudnić a że sklepu nie ma to gdzie ją weźmie.
To problem pracodawcy wtedy.

To nie jest tak, że będzie musiał Ją przyjąć mimo wszystko, bo jeśli firma upadła, to jest chyba oczywiste, że po urlopie pracy nie będzie. Moja mama tak miała, pracownica założyła sprawę w sądzie, bo twierdziła, że musi ją zatrudnić, pomimo, że sklep, w którym pracowała zlikwidowano. Oczywiście sprawę przegrała. Zatem uważam, że to albo strach albo złośliwość ze strony pracodawcy, że nie chce dać urlopu wychowawczego. Wiem, że może nie przedłużyć, jeśli ktoś weźmie na rok, a potem chce więcej. Ale pierwszy urop wychowawczy powinien podpisać.

Mad.
Cyber rusałka
Cyber rusałka

01 mar 2012, 13:19

bo jeśli firma upadła, to jest chyba oczywiste, że po urlopie pracy nie będzie
moni26 pisała że firma nie upadła bo to sieciówka, tylko stanowisko pracy zlikwidowali.

Awatar użytkownika
b@sia
Gaduła nie do pokonania
Gaduła nie do pokonania

01 mar 2012, 13:30

moni26 pisała że firma nie upadła bo to sieciówka, tylko stanowisko pracy zlikwidowali.
Napisała też, że zamknęli ten sklep, więc wydaje mi się, że i przepisy będą podobne. Może jakaś luka prawna działać na rzecz pracownika. Ale wydaje mi się, że pomimo, że to sieciówka to jeśli miejsce pracy zostało zlikwidowane całkowicie, to przecież nie wskoczy na czyjeś miejsce, a tego kogoś zwolnią :ico_oczko: .

moni26
Cyber rusałka
Cyber rusałka

01 mar 2012, 13:42

Napisała też, że zamknęli ten sklep, więc wydaje mi się, że i przepisy będą podobne.
tak tyle że tak jak pisałam. Ona w umowie ma że jest zatrudniona w Wieliczce, a w Olkuszu po prostu był oddział i tam pracowała.

rozjaśniło nam to sytuację, dzięki za informacje :ico_brawa_01:

Wróć do „Prawo, praca i polityka”