juz sie zakrecilam komu ta drozdzowe,wiec dam przepsia tu
taki wczoraj mi kolezanka dala
0,5 -0,6 kg mąki
0,5 kostki drozdzy
1 jajko
6 luzek cukru
szczypta soli
1 szkl mleka
2-3 lyzki wody
3 lyzki masla roztopionego
drozdze rozetrzec z 3 lyzkami cukru, dodac mleko, 3 lyzki mąki wymieszac, pozostawic do wyrosniecia, dodac reszte skladnikow wyrobic i czekac az wyrosnie, rozwalkowac i klasc do formy, ja robie w 2 keksowki, 1 z owocami i kruszonka 2 sama kruszonka, piec 50 min temp 180 ale ja jak zwykle na oko patrze czy urosnie, a i drozdzowego nie mozna piec na papierze bo bedzie kleiste
po upieczeniu polac lukrem
kruszonka
4 lyzki mąki
2 lyzki masla
2 lyzki cukru
lukier 3/4 szkl cukru pudru, odrobina goracej wody
Ja robilam z innego przepisu,mojej tesciowej
- 4 jajka
- 2 szklanki mleka
- kostka drozdzy ( 100 gram)
- olejek pomaranczowy
- 1,5 szklanki cukru
- kosta masla lub margaryny
- a maki mialam 1 kg i zostalo okolo 1/4 opakowania ( ja robie na "oko" )
Mleko podgrzac w mikrofali albo garnku,dodac drozdze i 2 lyzki cukru - odstawic do wyrosniecia,tylko pilnowac bo rosnie szybko
3/4 kostki tluszczu roztopic,wlac do miski,dodac 4 jaja,cukier,olejek,make i wyrosniete drozdze. Wszystko wymieszac razem i odstawic do wyrosniecia.
Zrobic kruszonke z reszty masla+cukier+maka+lyzeczka proszku.Wszystko tak mniej wiecej po rowno,zeby wyszla kruszonka
Piec 160 st/ 30-40 minut na takiej standardowej blaszce od ciasta,wylozyc papierem
[ Dodano: 16-03-2012, 10:35 ]
spadam,bede potem