Hej nie widze tu takiego tematu, wiec proponujcie dodatki do mięska w postaci ziemniaków, ryżu, kasz na różne sposoby, czasem trzeba jakiejś weny a pomysłu brak na coś niebanalnego
wczoraj robiłąm i wyszło pyyyycha
Ziemniaczki zapiekane z ziołami
1,5-2kg ziemniaków młodych
pół szklanki oleju słonecznikowego
6 ząbków czosnku
sól, pieprz
tymianek, zioła prowansalskie, rozmaryn wg uznania
sos:
jogurt naturalny duży kubek 400g
1 łyżka majonezu
3 ząbki czosnku
sól, pieprz
młode ziemniaki umyć szczoteczką, usuwajac luźną skórkę, wykroić oczka
duze przeciać na cząstki
małe delikatnie naciać skórkę robiąc krzyżyk
wrzucić do garnka, zalać wrzątkiem, nie solić i wstawić na gaz
gotować ok 10 minut od momentu zagotowania
do szklanki wlac olej, zioła i wcisnac czosnek
ziemniaki odcedzić na durszlaku i wrzucić z powrotem do gara, wlac olej i przyprawy, dokłądnie wymieszać, aby ziemniaki były pokryte dokąłdnie olejem
wysypać na balchę, wygrzebać tez ten olej z garnka
posolic dosc obficie najlepiej gruboziarnista solą morską, popieprzyc
i wstawic do nagrzanego piekarnika 200 stopni na około 40 minut
powinny się dosć mocno zrumienić
w tym czasie zrobic sos jogurtowy
do miski wrzucić łyżkę majonezu, rozmieszac go z solą, pieprzem i przeciśniętym czosnkiem i dodać jogurt, całosć utzreć na jednolitą masę
sosem polewać gorące ziemniaczki, pasują do wszystkich mięs i ryb z grilla
smacznegoooo
[ Dodano: 15-06-2011, 10:05 ]
Ryż na sposób chiński (do sajgonek)
4 torebki ryżu białego
1 por (lub cebula jak najdzie o 3 w nocy)
olej
imbir, wegeta/sól, curry, odrobina kurkumy, chilli, pieprz cayenne
ryż obgotowac 10-15 minut w osolonym wrzątku
odcedzić
w wysokiej patelni na oleju podsmażyć pokrojonego w dosc duże krążki pora
(oleju musi być dosc duzo aby pokrył cały ryż ja wlewam tyle zeby zimny jeszcze pokrył cała powierzchnię patelni)
podczas smażenia dodać wszytskie przyprawy i wysypany z torebek ryż
wymieszać i smazyć tak jeszcze około 5 minut, do uzyskania odpowiedniej miękkosci
(mój mąz woli taki nierozgotowany ryż wiec jemu ściągam wcześniej)
do przygotowania tego ryżu mozna użyć również mieszanki merchew-groszek, albo pieczarek z cebulką, kto co lubi
robię taki ryż do udek z kurczaka na ostro
i do sajgonek