Murchinson
Trzy tysiące lat minęło...

15 sty 2012, 19:19

JoannaS, możesz kupić psa bez rodowodu.
Ale wtedy powinnaś dostać metrykę i na tej podstawie wyrobić rodowód.
Pewnie to jakaś mniejsza odmiana tak samo jak to jest z Yorkami.
JoannaS, wyczytałam że nie ma czegoś takiego jak miniaturka Maltańczyka. Że to są mieszańce...
Bo Maltańczyk sam w sobie waży ok. 5kg max
Nie ma tez czegoś takiego jak York miniaturka-to chwyt sprzedawców. Nie koniecznie musi to być mieszaniec, po prostu mały osobnik. To tak samo jak u ludzi, jedni mają 2,10m inni 1,2m. Te "miniaturki" to najmniejsze osobniki.

Awatar użytkownika
szpilunia
Maniak forumowy
Maniak forumowy

22 lut 2012, 13:45

Przyznam sie, ze nie czytałąm całego watku, bo sporo tu teego :)
Ale mam pytanko, bo słyszałam,że yorki są bardzo delikatne, że tylko zjedzą coś nieodpowiedniego, albo spadną, albo nawet nic niby się nie wydarzy, ale mają delikatne narządy i zaraz trzeba po weterynarzach sie szwędać. Nikt z moich bliskich znajomych nie ma, więc nie mam gdzie zasięgnąć info z pierwszej ręki :ico_noniewiem:

JoannaS
Wodzu
Wodzu

22 lut 2012, 13:53

szpilunia, z tego co mi mowia kolezanki to tak jest z tymi yorkami. :ico_noniewiem:
3 kolezanki maja yorki.

Agusia6
Noworodek Forumowy
Noworodek Forumowy

08 sie 2012, 10:22

Właśnie się zastanawiam nad malutkim szczeniaczkiem ale do wyboru mam 2 rasy york i mops. I nie potrafię się zdecydować może mi w tym pomożecie którą wy byście wybrały?

NICOLA_1985

09 sie 2012, 08:30

hej
dziewczyny muszę się wtrącić.. słyszałyście akcję rasowy=rodowodowy????
tylko pieski z rodowodem są rasowymi pieskami, mają wypisaną linię genetyczną czyli rodziców, dziadków pradziadków itd.. ceny są wysokie ale warto poczekac i uzbierać taką kwotę, tak na prawdę dla prawdziwego hodowcy ta kwota nawet nie pokrywa do końca wszystkich kosztów utrzymania, opieki weterynaryjnej mamy piesków podczas ciąży, koszty porody, opieki podczas gdy mama zajmuje się maluchami, dobrych jakościowo karm, szczepień , odrobaczeń itd...
zawsze jesli chce się kupić taniej takiego pieska to mozna zapytać o możliwość zakupu pieska "na kolanko" czyli psiaki które nie będą przeznaczone do hodowli i nie będą wystawowe ale oczywiscie mają rodowód , ewentualnie można adoptować mamę która już skończyła swoją misję jako mama i zostanie wysterylizowana , hodowcy czesto oddają do adopcji takie pieski za parę groszy .
jeśli kupicie pieska z rodowodem macie pewność że jest na pewno rasowy, że będzie spełniał wasze oczekiwania i będzie miał cechy zgodnie z opisem rasy.
kupując u pseudohodowcy płacicie małą kwotę ale możecie być pewne , że pseuduch oszczedzał na karmie, na opiece weterynaryjnej, bardzo często nie można zobaczyć obydwojga rodziców..albo sa to podstawione zupełnie inne psy, psy są trzymane w opłakanych warunkach, psia mama rodzi miot za miotem bo dla pseuducha liczy się tylko to ile zarobi a pozniej taka psia mama gdy juz sie nie nadaje do rodzenia jest wywalana na bruk i trafia do schroniska w bardzo złym stanie, bardzo czesto pseuduchy nie chce pokazac prawdziwych warunkow trzymania piesków i zapraszają tylko do jednego dobrze wyglądającego pomieszczenia i przynoszą np. tylko jednego pieska najpodobniejszego do rasy bo reszta moze byc podobna do innej, czesto pokazywana jest tylko matka albo i nie.. wymyślają różne powody dziwne... albo ze rodowód za dużo kosztuje a to tak na prawde kwestia kilkudziesięciu zł, nie ma rodowodu - nie ma dowodu, że jest to piesek tej rasy... jest to kundelek w typie rasy York.
prawdopodobnie też piesek będzie miał problemy zdrowotne i u weterynarza zostwicie równowartośc ceny za psa z rodowodem.... warto????
lepiej jak już nie chcecie płacić za pieska to idzcie do schroniska tam jest pełno psiaków i na pewno znajdziecie miedzy nimi kundela w typie York, albo nie raz ktoś chce oddać/odsprzedać swojgo pieska z różnych powodów no ale nie ważne z jakich... zastanówcie się czy warto napędzać pseudochom interes.....???

Wróć do „Nasze hobby”