witam serdecznie nową koleżankę
gaga22 super ze do nas dołączyłaś
rozgość się
100 lat dal synusia
:ico_prezent:
miesiąc młodszy od mojego
bo Piotruś urodził się 18 grudnia i to o godz 0:20 czy 0:25 więc gdyby nie to ze trzeba było go odwracać przy 10 cm rozwarcia to zapewne urodził by sie 17
natomiast jest 18 i bardzo sie z tego cieszę bo jak widziałam że jest przed 24 to chciałam aby jeszcze trochę poczekał
przywitanie juz za mną więc teraz jak to kiedyś starym zwyczajem stawiam dla wszystkich
jeśli chodzi o madziorkę to nie sądzę aby się na cokolwiek obrażała
to jest tak wyluzowana osoba, wydaje mi się również że bezkonfliktowa, że na to co tutaj o niej piszemy zareaguje podobnie jak my albo jeszcze lepiej
Jeśli chodzi o ciastolinę, puzzle i rysowanie u nas równieżjest nr 1
puzzle układa dla 3-5 latków
bardzo je lubi
nawet ostatnio w biedronce (nie chodziłam nigdy do tego sklepu ale stwierdzam ze maja tam niezłe niektóre zabawki dla dzieci i to w przystępnych cenach i dobrej jakości) kupiłam mu z wyprzedaży 3 pudełka puzzli dla dzieci 3-4 lata.
Cena była imponujaca i bardzo zachęcająca - 5 zł za szt więc wzieęlam wszystkie rodzaje jakie były.
Jeśli chodzi o EC to polega to na tym że dziecko od samego początku nie jest uczone do robienia w pieluszkę.
Najpóźniej zaczyna się to do 5 miesiąca życia dziecka
po 5 miesiącu jest to równiez EC ale juz tutaj jest etap odzwyczajania od pieluszki
Reaguje sie na potrzeby dziecka tak samo jak na potrzebę karmienia piersią.
Wydaje sie trudne i na początku faktycznie tak jest bo nie wiesz co i jak.
Ja zaczęłam to sama nie czytając nic na ten temat bo nie wiedziałam że coś takiego jest
Później jak poszukałam chyba po 2-3 miesiącach od stosowania tego u P. to zobaczyłam ze przez to co przechodziłam przechodziło wielu rodzicow.
Błędów mozna było uniknąć gdyby trafiło sie na te informacje wcześniej
No nic przy drugim dziecku już na pewno bedzie łatwo bo wiem co robić a czego nie robic aby ułatwic sobie życie z tym
Dla mnie jest to super
Nie wiem co to jest wycieranie dziecka z kupy.
Kiedys mialam taka sytuację ze zapomniałam o P. aby go wysadzić (przyszłam do koleżanki na plotki, ja zagadałam się z nia a P. poszedł do pokoju jej córki i zaczęli sie bawić, po jakimś czasie przypomniałam sobie ze P. jak szliśmy wołal że chce kupę. niestety kupa juz była w majtakch.
Nie potrafiłam go obsłuzyć
Może to dziwne ale tak było.
Dziecko trzyma i się domaga tego aby je wysadzić ale jak się nie zareaguje to wiadomo że pusci.
Tym bardziej ze zabawił się wy=tedy z jej córka.
Takich wpadek było troche ale to było tak sporadyczne ze z kupą pamiętam tylko taka sytuacje.
siku zdarzało się częściej w majteczkach ale tez sporadycznie.
Ec inaczej nazywa sie Naturalna Higiena Niemowląt lub wychowanie bezpieluchowe.
Co oczywiście nie oznacza ze nie stosuje sie pieluch bo sie stosuje ponieważ wpadki się zdarzają ale tych pieluch czasami nie ma przez kilka dni zurzytych
I ja pieluchowalam wielorazowo.
Nie od początku ale bardzo szybko zaczęłam stosować pieluchy wielorazowe.
żem sie rozpisała o pieluchach i Ec
Dziś P mnie strasznie rozdrażnił rano i o maly wlos nakrzyczałabym na niego i dala klapsa.
Nie krzyczymy na niego, nie stosujemy kar i nie bijemy.
Kiedyś stawialiśmy kilka razy do kata ale zaniechaliśmy tego prawie od razu, bo nie jest to zgodne z naszymi przekonaniami jeśli chodzi o wychowanie dzieci
Staramy się wychowywać zgodnie z naturalną bliskością rodzicielstwa i poszanowaniem praw dziecka.
Ale dziś myślałam ze wyjdę z siebie i się złamię
Teraz siedzi u siebie w pokoju i co jakiś czas mnie nawołuje aby z nim się pobawić.
Jak mnie zdenerwował to powiedziałam mu, że
nie chcę aby tak robił
i nie chcę teraz z nim siedzieć w jednym pokoju za takie zachowanie
jeśli będzie gotowy aby ze mną spędzał czas to może do mnie przyjść bo jestem tutaj dla niego
ale nie chcę aby tak robił
od razu poszedł do swojego pokoju i zaczął się bawić
doskonale wie że źle zrobił i teraz jest grzeczniutki jak aniołek
wołając mnie i zapraszając do zabawy
Dziś muszę zrobić zakupy i nie chce mi się teraz wyjść bo sypie mocno śnieg i obawiam się ze mi zaśnie po drodze
chyba poczekam aż wstanie z popołudniowej drzemki.
jestem z warszawy