Awatar użytkownika
tibby
Wodzu
Wodzu

Re: wiosna-lato 2013

21 mar 2013, 09:28

W szkole super. Było nas 5 par. Miało byc 6, ale jedna nie dojechała. Może za tydzień będą. Położna prowadząca młoda, super babka. Gaduła jakich mało. Omawialiśmy symptomy zbliżającego się porodu, co spakowac do szpitala i zaś zaczęliśmy mówic na koniec kiedy już poród się zaczął, ale ten temat mamy kontynuowac za tydzień.
Będą z tego co nam pani mówiła zajęcia praktyczne z pokazaniem i objaśnieniem pozycji najlepszych do rodzenia (mamy wtedy wziąc jakieś wygodne ciuchy), zaś będzie też o pielęgnacji dziecka, kąpiel, przewijanie itp. (tez w praktyce na laleczkach).
Wesoło było.

Jenny, brawo za 14tc! Widzisz, jak pędzisz! ;-)

monikaA88
Umiem skakać na skakance po całym forum

21 mar 2013, 09:54

Witam dzis :-)
A czemu nowe? Właśnie najlepiej taki już ubranko, które leżało dłużej w domu i się kolonizowało kulturami bakterii.
Body krotki rękawek (jak zimno to długi), kaftanik (sweterek zapinany z przodu najlepiej) długi rękawek, na to w zależności od aury polarek ala kombinezon i /lub kocyk (gruby/cienki to zobaczycie).
Zawsze zamiast kombinezonu na śpiochy można spodenki założyć. Wiadomo- czapeczka do tego.
nowe bo jakos tak lepiej zeby bylo nowe ubranko ale ja je wczesniej i tak upiore wiec ono jeszcze zdarzy polezec w szafce i zlapac te bakterie :ico_oczko:
no wlasnie ja mam termin na maj wiec nie wiem czy bedzie cieplo juz czy zimno i ehhh musz esie teraz na wszystko przygotowac. ale mysle ze jak kupie jakies body i do tego kaftanik i spiochy i potem przykryje kocykiem to wystarczy no chyba ze bedzie zimno to wtedy jeszcze jakis sweterek zarzuce na malego i wystarczy. ja jedynie przygotuje ubranko a maz jak bedzie po mnie jechac to je wezmie ze soba i przywiezie. no i oczywiscie czapeczka musowo musi byc na glowce :-)
to cos do psikania do OCTANISEPT.
no wlasnie nam polozna o tym cos wspomniala na dniach otwartych porodowki co bylismy z mezem i chyba to sobie zakupie skoro jest dobre bo od fioletu to juz chyba sie odchodzi od uzywania. a spirytu to mi sie wydaje ze za bardzo mocny i moze za bardzo piec maluszka. wiec ja chyba ten OCTANISEPT kupie.

malgorzatka cudny maluszek :ico_brawa_01:

anza u nas dzieci tez leza w szpitalnych ciuszkach po porodzie ja nawet nie musze swoich brac z domu zadnych bo potem moga sie pomieszac ze szpitalnymi i moge ich juz nie odzyskac. ale jak sie juz wychodzi do domu z dzieckiem to trzeba miec swoje i kazdy mowi ze najlepiej miec jakies nowe ladne zeby to dziecko jakos wygladalo jak wychodzi ze szpitala.

anade ja tez zrobilam sobie wczesniej liste i co jakis czas cos z niej kupowalam i tak wczoraj kupilam to co mi brakowalo. bo szczerze to najlepiej taka liste zrobic zeby potem nie kupic wiele rzeczy niepotrzebnych. Ja pieluchy kupilam pierwsze z Pampersa 1 rozmiar ale mam zamiar dokupic jeszcze w rossmannie babydream bo ponoc nie sa zle i o wiele tansze. chusteczki nawilzone to ja kupilam z huggisa bo trafilam na promocje. ja to ogolnie teraz patrze gdzie jest jakas promocja i wtedy kupuje bo po co przeplacac . recznik to mi tesciowa kupila taki z kapturkiem na glowke specjalny dla niemowlaka ale mam tez taki w domu bialy duzy gruby nowy zwykly wiec bede go uzywac tez dla malego na zmiane i przeznacze wlasnie tylko do wycierania dziecka. u nas ogolnie kazdy ma swoj recznik i dziecko tez bedzie miec swoje :-) z czasem to pewnie kupie tez jakis taki duzy kapielowy recznik z disneya bo sa ladne :-)
a termometr tez planuje kupic jakis zwykly wiem ze sa z taka gietka koncowka i mysle ze taki wystarczy.

jenny :ico_brawa_01: za 14 tydz.

Ja dzis sie kolejny dzien wybieram na zakupy z moja mama idziemy bo maz znowu na 2 zmiane jedzie.pojdziemy do pepco zobaczyc co tam ciekawego mozna kupic :ico_oczko: i pewnie zachacze o rossmanna jeszcze i jakis sklep spozywczy moze kaufland bo jest obok pepco :-) musze dokupic jeszcze troche pieluch tetrowych i mysle nad kupnem ubranka do wybrania.

anade
Nakręcona katarynka
Nakręcona katarynka

21 mar 2013, 10:00

Jejku ale sie dzis zle czuje :( nie wiem czy to jakies skurcze czy co. boli mnie caly dol brzucha. chodzic nie moge.... cisnienie wysokie. jutro wybieram sie do lekarza do szpitala niech zobaczy to moje cisnienie i te bole.... nastawiam sie na szpital tak jak Monia. najwyzej milo sie rozczaruje. kolezanka z takim cisnienien lezala w szpitalu. zobacze co mi powie

monikaA88

21 mar 2013, 10:08

anade :ico_pocieszyciel: obys nie musiala zostawac w szpitalu! mam nadzieje ze to nic zlego ten bol a z cisnieniem to nie ma zartow wiec dobrze ze sie wybierasz do lekarza. obejrzy Cie i miejmy nadzieje ze bedzie wszystko dobrze :ico_pocieszyciel:

monikaA88

21 mar 2013, 10:20

W szkole super. Było nas 5 par. Miało byc 6, ale jedna nie dojechała. Może za tydzień będą. Położna prowadząca młoda, super babka. Gaduła jakich mało. Omawialiśmy symptomy zbliżającego się porodu, co spakowac do szpitala i zaś zaczęliśmy mówic na koniec kiedy już poród się zaczął, ale ten temat mamy kontynuowac za tydzień.
Będą z tego co nam pani mówiła zajęcia praktyczne z pokazaniem i objaśnieniem pozycji najlepszych do rodzenia (mamy wtedy wziąc jakieś wygodne ciuchy), zaś będzie też o pielęgnacji dziecka, kąpiel, przewijanie itp. (tez w praktyce na laleczkach).
Wesoło było.
super ze zajecia w szkole sie udaly w takiej fajnej milej atmosferze :-)

W koncu z mezem wybralismy imie dla naszego maluszka. ja stwierdzilam ze ilez mozna sie zastanawiac nad imieniem i doszlismy do porozumienia i nasz synek bedzie miec na imie -----> PATRYK :-)

Awatar użytkownika
jenny1983
Trzy tysiące lat minęło...

21 mar 2013, 10:22

Anade też mam nadzieję, że lekarz da Tobie leki i wypuści do domu, a nie chcesz dziś do niego podjechać?
Ciekawe co słychać u Shivy?
Ja teraz mojej położnej powiem, że ma mi zmierzyć ciśnienie, a później dopiero wejdę na wagę, bo w tej ciąży stres mi szybko podnosi ciśnienie.
Też zawsze chciałam chodzić do szkoły rodzenia.

monikaA88

21 mar 2013, 10:29

tez pomyslalam o tym co tam u Shivy? bo nic sie nie odzywa juz dluzszy czas...

no i co tam u naszej ziolo tez ostatnio cos nic nie pisze. A przeciez na dniach gdzies bedzie miec robione USG z tego co kojarze :-)

Awatar użytkownika
tibby
Wodzu
Wodzu

21 mar 2013, 10:33

Monika, niekoniecznie musisz miec NOWE ciuszki na wyście. Byle wyprane i czyste. A i tak dziecko zakryjesz kocykiem, więc nikt go nie zobaczy i nikt na to nie będzie patrzył w co ty go ubierasz. Wierz mi!
Ja niecierpię kaftaników! w cholerę się wszystkich pozbyłam!!! Body na pewno założę jak będziemy wychodzic z krótkim rękawem. Jeśli będzie upał z nieba, to pewnie na to jakiś bawełniany, cieńszy dresik i cieniutką czapkę. Sama nie wiem szczerze mówiąc. Nie miałam nigdy do czynienia z letnim noworodkiem!
Bobi w kwietniu jak wychodził musiał miec na sobie kombinezon! Tak wiało i się pogorszyła pogoda. Więc było łatwo. A teraz... kompletna pustka! Pewnie jak przejrzę ciuszki i dokładnie będę wiedziała co mam, to wtedy poszykuję ciuchy na wyjście. Póki co mam czarną dziurę.
Za chiny ludowe nie chcę przegrzac tego kurczaka, ale i nie chcę go ubrac za cienko.

Awatar użytkownika
jenny1983
Trzy tysiące lat minęło...

21 mar 2013, 10:38

Moja kuzynka na początku nie bawiła się w sweterki, bo było jej trudno założyć. Ja chyba ubrałabym body i pajacyk i kocykiem przykryła plus czapeczka. To zależy od pogody a w maju można obstawiać 2 opcje zresztą we wrześniu też różnie możebyć. Kaftaników też nie będę kupować body wszystko zakryje, a kaftanik to podwijać może się. Kuzynki synek będzie miał za chwilę 8 mc to obserwuje i darmową szkołę mam:-) Też są takie śpiworki cieńsze.

Awatar użytkownika
tibby
Wodzu
Wodzu

21 mar 2013, 10:53

Ja wierzę w zdrowy rozsądek mojego męża i wiem, że w razie co, weźmie co potrzeba. Wie już jak należy ubierac maluszka! (całe szczęście!!!)
Ale ja osobiście nie mam pojęcia w co ubrac bąbelka. Będę miała kilka kompletów z h&m na długi rękaw i spodnie, może pod to body z krótkim rękawem, jakieś skarpeteczki, na to paputki, czapeczka i kocyk. I ew. może wziąc sweterek cieniutenki gdyby był zimny dzień.
Tyle możliwości..

Wróć do „Ciąża, czyli nasze 9 miesięcy”