Witam,dopiero od niedawna interesuje się kuchnią i zastanawia mnie taka rzecz ,a mianowicie podczas smażenia mięsa,przeważnie drobiu po krótkim czasie wypływa z niego na brzegach biała maź w niewielkich ilościach....czasem słyszę,że to dlatego iż mięso jest nieświeże. Może mógłby ktoś to wytłumaczyć?.
Wiem, że smażenie mięsa nie jest zdrowe ale od czasu do czasu można sobie na to pozwolić :) http://wrzacakuchnia.pl/przepisy/dania- ... ietruszka/ na przykład to :)
Dokładnie,jeżeli podczas smażenia mięsa pojawia się taka lekka specyficzna biała maź to raczej nic złego,mi zdarzało się to już wielokrotnie. Przypatrz się jak to wygląda podczas gotowania kurczaka i zauważysz to samo.
Czy to samo dotyczy grillowania? Kupiłam ostatnio mrożone steki z http://www.stekibos.pl i zastanawiam się czy takie rzeczy można wogóle grillować... Proszę o odpowiedz bo jutro goście się zwalają i nie chciałabym ich otruć :P a wiem że te steki są dobre jak się je przyrządzi w piekarniku albo na patelni
Biała maź nie jest oznaką tego, że mięso jest nieświeże. Jest w kuchni taka zasada, jeżeli z mięsa wypływa biały sok to znak że jeszcze nie jest gotowe, jeśli przezroczysty (po nakłuciu) oznacza , że jest już usmażone. Ten biały sok nie jest szkodliwy i jest to naturalna wydzielina mięsa np. wieprzowego.
Ja też a propos smażenia mięsa, ale w innym kontekście:) Mianowicie czy możecie polecić jakąś dobrą patelnię. Zastanawiam się nad Tescomą, bo czytałam dobre komentarze na temat tej serii http://www.tescomapolska.pl/gotowanie/p ... ki/fusion/
ale może macie jakieś alterantywne propozycje?
Będę wdzięczna:)
Nie prawda. Biała maź wypływająca z kurczaka podczas smażenia to wynik pompowania w niego różnymi substancjami przed sprzedażą, aby zwiększyć objętość. To przeważnie mieszanina soli i wody lub resztek tłuszczy i innych syfskich dodatków. Jeśli usmażycie kurczaka hodowanego naturalnie, nie będzie z niego nic wypływać!