ANKIETA DLA KOBIET W CIĄŻY.
Zwracam się do Pani z uprzejmą prośbą o wypełnienie ankiety badawczej, która posłuży mi przy napisaniu pracy magisterskiej pod tytułem: Rozwiązanie ciąży drogami i siłami natury oraz za pomocą cięcia cesarskiego – porównanie dwóch technik pod względem bezpieczeństwa dla matki i dziecka.
Ankieta jest w pełni anonimowa, a zebrane dane posłużą mi wyłącznie jako materiał dydaktyczny w pracy magisterskiej.
Proszę by nie korzystała Pani przy wypełnianiu ankiety z żadnych materiałów pomocniczych, po prostu zaznaczyła (w pytaniu zamkniętym) i opisała (w otwartym) tą jedną odpowiedź, która najbardziej do Pani przemawia.
Dziękuję za rzetelne wypełnienie ankiety i życzę pomyślnego rozwiązania ciąży. Proszę o przesłanie wypełnionej ankiety na maila studencik86@o2.pl.
Z poważaniem
Łukasz Jasiński, student Uniwersytetu Medycznego im. Karola Marcinkowskiego w Poznaniu, Wydział Nauk o Zdrowiu, Położnictwo, Studia Uzupełniające Magisterskie – IIrok.
-1-
1. W jakim jest Pani wieku ?
a) nie ukończyłam jeszcze 18. roku życia,
b) 18-25 lat,
c) 26-35 lat,
d) powyżej 35. roku życia.
2. Czy rodziła już Pani ?
a) tak,
b) nie.
3. Jeśli tak, czy był to poród ukończony :
a) drogami i siłami natury (fizjologiczny),
b) za pomocą cięcia cesarskiego ?
4. Czy uważa Pani, że poród drogami i siłami natury jest bezpieczniejszy niż ukończenie porodu za pomocą cięcia cesarskiego ?
a) tak,
b) nie.
5. Jeżeli tak, to dlaczego ?
......................................
6. Jeżeli nie, to dlaczego ?
.....................................-2-
7. Które z powikłań ukończenia porodu drogami i siłami natury jest najgroźniejsze dla matki :
a) uszkodzenie mięśniówki, włókien nerwowych, tkanki łącznej miednicy mniejszej,
b) wysiłkowe nietrzymanie moczu,
c) zaburzenia wydolności zwieracza odbytu,
d) pęknięcie krocza ?
8. Które z powikłań ukończenia porodu drogami i siłami natury jest najgroźniejsze dla dziecka :
a) mózgowe porażenie dziecięce,
b) zaklinowanie barków (dystocja barkowa),
c) złamanie obojczyka/obojczyków,
d) zespół aspiracji smółki ?
9. Które z powikłań ukończenia porodu za pomocą cięcia cesarskiego jest najgroźniejsze dla matki :
a) infekcja i dłuższe gojenie się rany pooperacyjnej
b) większa utrata krwi i konieczność transfuzji,
c) zakrzepowe zapalenie żył kończyn dolnych,
d) pęknięcie macicy w bliźnie po uprzednio wykonanym cięciu cesarskim ?
10. Które z powikłań ukończenia porodu za pomocą cięcia cesarskiego jest najgroźniejsze dla dziecka :
a) wrodzone zapalenie płuc,
b) zespół zaburzeń oddychania,
c) zespół aspiracji wód owodniowych,
d) przetrwałe krążenie płodowe ?
-3-
Pytania ? Sugestie? Uwagi ? Proszę zapisać poniżej.
DZIĘKUJĘ
-4-