Awatar użytkownika
rapsodia
Niemowlak forumowy
Niemowlak forumowy

Unia Europejska

13 cze 2013, 21:37

Co nam dało wejście do UE? Są z tego jakieś plusy? Bo ostatnio słyszę same narzekania...

Awatar użytkownika
silverlips
Towarzyska dusza
Towarzyska dusza

Re: Unia Europejska

16 cze 2013, 20:50

Fundusze europejskie są ogromnym plusem, gdyby nie to zero postępu by było.

ewelka81
Niemowlak forumowy
Niemowlak forumowy

18 cze 2013, 00:28

jestes z gatunku tych marudnych i sceptycznych
nawet jak siedzisz na dowodach to ich nie wiedzisz?
jak ten "Kowlaski" w http://www.youtube.com/watch?v=42-w6jgj ... UI&index=2

Awatar użytkownika
rapsodia
Niemowlak forumowy
Niemowlak forumowy

23 cze 2013, 16:12

Chyba rzeczywiście tacy jesteśmy...

ewelka81
Niemowlak forumowy
Niemowlak forumowy

24 cze 2013, 20:04

ale to jest niezdrowe
nie mozna narzekac ciagle i na wszystko
skoro dowody, pozytywy sa doslownie przed naszymi nosami
tak to nigdy lepiej nie bedzie

Awatar użytkownika
ParycjaWR
Częstowpadacz na plotki
Częstowpadacz na plotki

17 kwie 2014, 21:46

Moim zdaniem Unia Europejska naprawdę sporo zrobiła. Ilość inwestycji naprawdę robi wrażenie. Oby było tego więcej, bo dzięki temu żyje się o wiele lepiej. Martwi mnie jednak, że nasi politycy w parlamencie europejskim mało robią. Chodzi mi np. o to, że pis jest w tej samym ugrupowaniu co brytyjska partia ograniczająca prawa emigrantów, czyli też Polaków mieszkających w UK. Jakoś nie było za bardzo sprzeciwy ze strony PiS-u? Unia nam dużo daje, ale my jakoś o własne interesy tam nie dbamy.

TAMASIA
Towarzyska dusza
Towarzyska dusza

06 maja 2014, 23:49

No właśnie, a wybieracie się na wybory do Europarlamentu, które odbędą się 25 maja? Ja wyjątkowo pójdę zagłosować, bo na liście znalazła się, że tak to ujmę, "odpowiadająca mi" kandydatka, a mianowicie Agnieszka Stupkiewicz Turek. Jeśli któraś z Was podlega pod okręg 10. Małopolska, Świętokrzyskie, to na pewno kojarzycie tą panią (o ile interesuje Was choć trochę polityka). A Wy na kogo będziecie głosować i czy w ogóle idziecie na wybory?

Honorka80
Towarzyska dusza
Towarzyska dusza

21 maja 2014, 22:32

Ja trochę się interesuję polityką i wiem na przykład, że PiS przez ostatnie lata był w partii opozycyjnej w parlamencie europejskim, więc praktycznie nie mieli żadnego realnego wpływu na działania w parlamencie.

Bartma
Rozkręcająca się gaduła
Rozkręcająca się gaduła

07 sie 2014, 10:45

Jeju, ale to nie zasługa unii, tylko traktatu z Shengen... Brak kontoli na granicach i możliwość studiowania na innych uczelniach bez potrzeby ubiegania się o pozwolenie również powstało przed UE. UE wyrosła na tych filarach i powoli zamienia się w socjalistycznego potworka.

Unia zamienia się w biurokratycznego molocha, który chce regulować każdy aspekt naszego życia. A te spoty z funduszami są po prostu śmieszne :D Przecież do "kasy" UE wprowadziliśmy więcej pieniędzy jako państwo, niż otrzymaliśmy. Ceny poszły drastycznie w górę, co z tego, że są dofinansowania, skoro właśnie dzięki nim, ceny poszły tak w górę, że nie ma konkurencyjności. Rolnictwo jest tego świetnym przykładem. Wiem, bo mam z tym bezpośredni kontakt ;]

Jeżeli stawialibyśmy nie tylko tabliczki "powstało dzięki funduszom unijnym", ale też "to ie powstało dzięki przepisom UE", to niestety, ale tych drugich byłoby dużo więcej.

Twierdzenie, że gdyby nie UE, żyłoby nam się gorzej jest po prostu śmieszne. We wszystkich partiach są ludzie, którzy przyzwyczaili się do tego, że w tym kraju w mniejszym lub większym stopniu powinien być socjalizm, więc żyłoby się nam tak samo jak obecnie. Chociaż może trochę lepiej - nie byłoby takich cen ;]

Malin
Częstowpadacz na plotki
Częstowpadacz na plotki

21 sie 2014, 11:34

Ja tam cieszę się, że teraz w parlamencie wygrało dużo eurosceptyków (nie mówię tu tylko o KNP - w większości krajów uzyskali sporo głosów) i miejmy nadzieję, że ta cała Unia wreszcie padnie...

Wróć do „Prawo, praca i polityka”