lilo

16 paź 2011, 16:26

Ja dziś wypróbowałam pierwszy przepis na Schabik surtsey - pyszne, na pewno przepis zagości na dłużej u nas :ico_sorki:

alfika
Noworodek Forumowy
Noworodek Forumowy
Posty: 1
Rejestracja: 18 lis 2011, 12:29

18 lis 2011, 12:33

Ja dziś wypróbowałam pierwszy przepis na Schabik surtsey - pyszne, na pewno przepis zagości na dłużej u nas :ico_sorki:

Tez polecam ten przepis, bardzo dobry!:)

julietta
Noworodek Forumowy
Noworodek Forumowy
Posty: 3
Rejestracja: 02 gru 2011, 16:53

02 gru 2011, 23:46

Moja mama robi coś takiego co składa się z:
Piersi z kurczaka
dobrego majonezu np z lidla lub kielecki
pieczarek
żółtego sera
Proporcje jak chcecie i ile czego macie. Pół kg pieczarek i pół kg piersi będzie ok. Pierś najlepiej obsmażyć leciutko, to samo pieczarki. Wszystko przełożyć do naczynia żaroodpornego, zalać majonezem i posypać serem. Piec aż mięsko będzie dobre. Potrawa jest przepyszna. Jeśli ktos lubi n=bardziej wyraziste dania, można mięsko i pieczarki przyprawić przed zapiekaniem. Moja mama robi to tylko z majonezem.

margolcia01
Noworodek Forumowy
Noworodek Forumowy
Posty: 5
Rejestracja: 30 mar 2012, 20:35

30 mar 2012, 21:13

Kotlet de volaille
4 piersi z kurczaka, po około 120 g każda, bez kości i skóry
olej do głębokiego smażenia
wykałaczki

Masło ziołowe:
60 g masła
2 małe ząbki czosnku, drobno posiekane
1/2 łyżki posiekanej natki pietruszki
1/2 łyżki bardzo drobno posiekanego szczypiorku
1/4 cytryny, drobno starta skórka i wyciśnięty sok
sól i pieprz

Panierka:
mąka, około 30 g
bułka tarta, około 90 g
1 roztrzepane jajko
W miseczce wymieszać masło z czosnkiem, natką, szczypiorkiem, skórką z cytryny i sokiem. Doprawić solą i pieprzem, podzielić na 4 części i uformować wałeczki. Zawinąć w folię i włożyć do lodówki. Im bardziej schłodzone tym lepiej. Piersi kurczaka włożyć pomiędzy przeźroczystą folię i roztłuc tłuczkiem na kotlety. Na każdej piersi ułożyć wałeczek z masłem i zwinąć roladki, dokładnie podwijając końce. Spiąć za pomocą wykałaczek. Umieścić mąkę, jajko i bułkę tartą w oddzielnych talerzach. Roladki dokładnie obtoczyć w mące, później w jajku a na koniec w bułce tartej. Przykryć i wstawić do lodówki na godzinę. Rozgrzać głęboki olej do temperatury 190 stopni i smażyć roladki, najlepiej w małych porcjach aby temperatura oleju nie obniżyła się za bardzo. Ja smażyłam każdą pierś oddzielnie, aby była z zewnątrz chrupiąca, w środku soczysta i nie przesiąknięta tłuszczem. Piersi smażyć przez 8-10 minut lub do uzyskania złotej panierki. Wyjąć na ręcznik papierowy. Zaraz podawać.
Marchewka glazurowana, 2 porcje:

300 g małych marchewek
25 g masła
1 łyżeczka cukru
sól i świeżo zmielony czarny pieprz

Młode marchewki oskrobać, jesienne obrać. Opłukać i jeśli są duże, pokroić na kawałki. W rondelku rozgrzać masło na małym ogniu. Włożyć marchewki i mieszając smażyć aż pokryją się masłem. Wlać tyle wody aby tylko przykryła marchewki. Doprawić solą i pieprzem i doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć ogień i gotować bez przykrycia przez 20 - 30 minut. Pod koniec gotowania w rondelku nie powinno być płynu (jeśli jest można zwiększyć ogień i zredukować). Jeśli marchewki są jeszcze twarde, należy dolać trochę wody i dalej gotować, aż zmiękną. Marchewki posypać cukrem i delikatnie mieszając podgrzewać kilka minut, aż pokryją się glazurą. Doprawić do smaku. Marchewki jesienne należy dłużej gotować, dolewając od czasu do czasu wody gdy odparuje.


polecam
link usunięty przez obsługę forum
zapoznaj się z regulaminem forum
Ostatnio zmieniony 30 mar 2012, 22:07 przez margolcia01, łącznie zmieniany 1 raz.

wicia
Rozkręcająca się gaduła
Rozkręcająca się gaduła
Posty: 16
Rejestracja: 05 lis 2013, 13:34

Re: Mięsko obiadowe

18 mar 2014, 10:42

Ja ostatnio znalazłam na youtube super przepis Okrasy na pieczony schab. Nigdy nie przypuszczałam, że schab powinno się piec w temperaturze 70 stopni. Oczywiście trzeba piec stosunkowo długo, ale jest niesamowicie soczysty. Polecam

Awatar użytkownika
MarysiaStaskiewicz
Towarzyska dusza
Towarzyska dusza
Posty: 25
Rejestracja: 18 mar 2014, 15:43

Re: Mięsko obiadowe

20 mar 2014, 15:49

Wicia - dzięki za przepis, spróbuję w weekend :)

wicia
Rozkręcająca się gaduła
Rozkręcająca się gaduła
Posty: 16
Rejestracja: 05 lis 2013, 13:34

Re: Mięsko obiadowe

25 mar 2014, 09:09

MarysiaStaskiewicz - mam nadzieję, że znalazłaś ten filmik na youtube? Bo Okrasa wyjaśnia tam sporo fajnych rzeczy. ten filmik dotyczy przepisów lidla.

Awatar użytkownika
angelika89
Częstowpadacz na plotki
Częstowpadacz na plotki
Posty: 110
Rejestracja: 27 lis 2013, 12:55

Re: Mięsko obiadowe

24 wrz 2014, 15:14

A do obiadów najczęściej używam wieprzowiny, bo mąż bardzo lubi. A co do przepisów to najczęściej robię schab ze śliwkami, pulpeciki wieprzowe i schab mickiewiczowski, są to proste dania, które robi się w miarę szybko :). Nie będę tych przepisów przeklejać, bo dostępne są one w sieci, można je znaleźć chociażby tutaj - http://www.wieprzopedia.pl/produkty-reg ... tradycyjne. :)

WinoToskanii
Noworodek Forumowy
Noworodek Forumowy
Posty: 5
Rejestracja: 29 wrz 2014, 14:39

Re: Mięsko obiadowe

29 wrz 2014, 16:10

Właśnie wszystko zależy od gustu i smaku,z dań mięsnych często mamy wieprzowinę a teraz ostatnio indyka:)

otyliaq
Towarzyska dusza
Towarzyska dusza
Posty: 32
Rejestracja: 16 cze 2014, 10:42

Re: Mięsko obiadowe

30 wrz 2014, 10:36

Wieprzowiny nie lubię... Wolę wołowinę :)

Wróć do „Kuchnia - ulubione miejsce w domu ;-)”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość