30 mar 2012, 21:13
Kotlet de volaille
4 piersi z kurczaka, po około 120 g każda, bez kości i skóry
olej do głębokiego smażenia
wykałaczki
Masło ziołowe:
60 g masła
2 małe ząbki czosnku, drobno posiekane
1/2 łyżki posiekanej natki pietruszki
1/2 łyżki bardzo drobno posiekanego szczypiorku
1/4 cytryny, drobno starta skórka i wyciśnięty sok
sól i pieprz
Panierka:
mąka, około 30 g
bułka tarta, około 90 g
1 roztrzepane jajko
W miseczce wymieszać masło z czosnkiem, natką, szczypiorkiem, skórką z cytryny i sokiem. Doprawić solą i pieprzem, podzielić na 4 części i uformować wałeczki. Zawinąć w folię i włożyć do lodówki. Im bardziej schłodzone tym lepiej. Piersi kurczaka włożyć pomiędzy przeźroczystą folię i roztłuc tłuczkiem na kotlety. Na każdej piersi ułożyć wałeczek z masłem i zwinąć roladki, dokładnie podwijając końce. Spiąć za pomocą wykałaczek. Umieścić mąkę, jajko i bułkę tartą w oddzielnych talerzach. Roladki dokładnie obtoczyć w mące, później w jajku a na koniec w bułce tartej. Przykryć i wstawić do lodówki na godzinę. Rozgrzać głęboki olej do temperatury 190 stopni i smażyć roladki, najlepiej w małych porcjach aby temperatura oleju nie obniżyła się za bardzo. Ja smażyłam każdą pierś oddzielnie, aby była z zewnątrz chrupiąca, w środku soczysta i nie przesiąknięta tłuszczem. Piersi smażyć przez 8-10 minut lub do uzyskania złotej panierki. Wyjąć na ręcznik papierowy. Zaraz podawać.
Marchewka glazurowana, 2 porcje:
300 g małych marchewek
25 g masła
1 łyżeczka cukru
sól i świeżo zmielony czarny pieprz
Młode marchewki oskrobać, jesienne obrać. Opłukać i jeśli są duże, pokroić na kawałki. W rondelku rozgrzać masło na małym ogniu. Włożyć marchewki i mieszając smażyć aż pokryją się masłem. Wlać tyle wody aby tylko przykryła marchewki. Doprawić solą i pieprzem i doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć ogień i gotować bez przykrycia przez 20 - 30 minut. Pod koniec gotowania w rondelku nie powinno być płynu (jeśli jest można zwiększyć ogień i zredukować). Jeśli marchewki są jeszcze twarde, należy dolać trochę wody i dalej gotować, aż zmiękną. Marchewki posypać cukrem i delikatnie mieszając podgrzewać kilka minut, aż pokryją się glazurą. Doprawić do smaku. Marchewki jesienne należy dłużej gotować, dolewając od czasu do czasu wody gdy odparuje.
polecam
link usunięty przez obsługę forum
zapoznaj się z regulaminem forum
Ostatnio zmieniony 30 mar 2012, 22:07 przez
margolcia01, łącznie zmieniany 1 raz.