Wiadomo!!!
1. Jedz 4-5 posiłków z przerwami co 3-4 godziny. Nie zapominaj o śniadaniu!
2. Jedz 2-3 razy w tygodniu tłuste ryby morskie, które dostarczają do organizmu cennych kwasów omega-3 i omega-6. Do sałatek i surówek używaj tylko oleju rzepakowego lub oliwy z oliwek (tłoczonej na zimno).
3. Pamiętaj o warzywach przy każdym komponowanym posiłku.
4. Potrawy gotuj na parze, piecz, ewentualnie grilluj lub przygotuj w mikrofalówce. Unikaj smażenia.
5. Sól zastąp ziołami. Wiąże ona wodę w organizmie i przyczynia się do zwiększenia masy ciała i wzrostu ryzyka wystąpienia nadciśnienia.
6. Wybieraj makaron, pieczywo, ryż i kasze pełnoziarniste. Zapewnią odpowiednią porcję błonnika, witamin i składników mineralnych.
7. Z produktów mięsnych i nabiałowych wybieraj te o najmniejszej zawartości tłuszczu.
8. Jedz powoli i świadomie. Dokładne przeżuwanie pozwoli szybciej zaspokoić głód.
9. Wypijaj codziennie co najmniej 2,5 l płynów, z czego połowę powinna stanowić woda. Dzięki temu zmniejszysz uczucie głodu.
10. Uprawiaj sport przez 45 minut, co najmniej trzy razy w tygodniu, albo codziennie przez około 30 minut.
Wbijamy do główki dziewczyny