Osobiście, jestem fanką stopniowego wprowadzania i utrwalania zdrowych nawyków żywieniowych, aniżeli stosowania gotowców. te wszystkie suplementy działają na krótką metę (o ile w ogóle działają), a rezygnacja z nich może zakończyć się efektem jojo.
Zgadzam się z Tobą Katarzyno w stu procentach! Nie ma cudownych diet, które pomogą nam schudnąć bardzo dużo, bardzo szybko, będą zdrowe i w dodatku nie przytyjemy po nich już nigdy. Zaczynając odchudzanie bardzo ważna jest świadomość, że sukcesem będzie tak naprawdę wprowadzenie i utrwalenie poprawnych nawyków żywieniowych. Na początku niestety musimy jeść mniej, ale za to mamy gwarancję, że jak już schudniemy i zwiększymy racje żywieniowe, to na pewno nie przytrafi nam się efekt jo-jo.
Bardzo ważne jest w tym momencie, aby stosowana przez nas dieta była prawidłowo zbilansowana, czyli dostarczała naszemu organizmowi wszystkie niezbędne wartości odżywcze. Najlepiej w takim wypadku iść do dietetyka, który ułoży nam plan takiej diety. Jeżeli ktoś nie chce iść do dietetyka, albo szkoda mu kasy, może sobie kupić gotowy, zbilansowany plan żywieniowy w necie. Ja na przykład stosowałam tę dietę z portalu dietmap.pl -
http://dietmap.pl/pl/diety/zbilansowana-dieta-dietmap . Jest całkiem spoko. Dodatkowo do diety dostajesz apkę na komórkę, z przypomnieniami o posiłkach, listą zakupów itd.
Osoby, które nie chcą same gotować, mogą oczywiście zamówić sobie katering dietetyczny. Jest to opcja bardzo wygodna, niestety dosyć droga. No i ciężko się później jednak z powrotem przestawić na gotowanie. Grunt, żeby stosowana przez nas dieta była zbilansowana. W połączeniu, z obniżonymi porcjami, czasem i ruchem, nie ma opcji, żebyśmy nie schudli. Dodatkową korzyścią jest w tym momencie zdrowie i kondycja organizmu, jakią osiągniemy stosując tego typu dietę.
Podsumowując, jestem przeciwniczką wszystkich diet cud, suplementów, diet w proszku i tego typu rzeczy! Jedzcie mniej i zdrowo, ruszajcie się, a efekty będą dobre i przede wszystkim trwałe!