Witam drogie Panie,
mój synek ma pół roku i już je różne pyszności przyżądzone przez mamusię, nie kupuję tych gotowych dań w słoiczkach ze względów finansowych i tego co się czasem o nich czyta.
Tak więc postanowiłam pomóc niektórym mamom, może też są jakieś kucharki wśród nas i umieścić temat z samymi przepisami (mile widziane nowe, będziemy umieszczać na pierwszej stronie żeby byly ogólnie dostępne i nie trzebabyło szukać gdzieś daleko).
Sposób wykonania moich przepisów jest zawsze taki sam:
obieram wszystko, dzielę na mniejsze kawałki żeby szybciej się gotowało, do miękkości się gotuję, dodaję jakiś zagęszczacz (ryż, kaszkę mannę, kleik kukurydziany lub ryżowy, kaszę jaglaną- wszystko od 5go miesiąca) i na koniec jakiś tłuszczyk (ja od zawsze dodaję olej kukurydziany, może być masełko również, olej sojowy). Później wszystko miksuję (im większe dziecko tym większe kawałeczki zostawiam żeby nauczył się rzuć) i gotowe
dzieci karmione piersią
dzieci karmione butlą
[shadow=darkred]MARCHEWKA[/shadow]
- marchew (raczej mała bo więcej nie zje i tak)
- 1 łyżeczka tłuszczyku
- woda
[shadow=darkred]BROKUŁY[/shadow]
- kilka różyczek brokuła
- woda
[shadow=darkred]ZUPKA JARZYNOWA[/shadow]
- ziemniak
- marchewka
- pietruszka(kawałeczek)
- por
- seler(ostrożnie- może uczulać)
- tłuszczyk
[shadow=darkred]ZUPA ZIEMNIACZANKA[/shadow]
- 2 ziemniaki
- 2 szklanki wywaru z warzyw(por, marchew, pietruszka, seler)
[shadow=darkred]ZUPA BROKUŁOWA[/shadow]
- 1 marchewka
- 100gram brokuła
- 1 łyżeczka tłuszczyku
[shadow=darkred]MUS JABŁKOWY[/shadow]
- 1 duże słodko-kwaśne jabłko
- sok jabłkowy klarowny
[shadow=darkred]ZUPKA JARZYNOWA Z BURACZKIEM[/shadow]
- 1/2 buraka
- marchewka
- 1/2 ziemniaka
- 1/4 pietruszki (nawet mnie bo te pietruchy są ogromne
- 1 łyżeczka tłuszczyku
[shadow=darkred]ZUPA JARZYNOWA Z KALAFIOREM I BROKUŁEM[/shadow]
- marchew
- kalafior
- brokuł
- tłuszczyk
[shadow=darkred]ZUPKA Z CUKINII[/shadow]
- pół małej cukinii
- pół marcheweczki
- mały ziemniaczek
[shadow=darkred]ZUPKA Z GROSZKIEM[/shadow]
- dwie dobre garście groszku (może być mrożony)
- kawałek pora
- marchewka mała
- kawałek piertuszki
KISIEL ŻURAWINOWY
Skład: 100 g żurawin, 20 g cukru, 10 g mąki ziemniaczanej, 200 ml wody.
Przepis : żurawiny po umyciu rozgniatamy i wrzucamy do gotującej się wody wraz z cukrem. Po krótkim czasie gotowania przecieramy przez plastikowe sitko. Mąkę ziemniaczaną rozprowadzamy w niewielkiej ilości zimnej wody. Powoli mieszając wlewamy do gotującej się wody. Gotujemy.
PRZECIER Z MALIN
Skład : ½ szklanki malin, 2 łyżki kleiku ryżowego
Przepis: miękkie dojrzałe owoce płuczemy wrzątkiem. Przecieramy maliny i dodajemy kleik ryżowy delikatnie mieszając.
Do dań dodajemy mięsko bez wywaru
[shadow=darkred]ZUPKA Z MIĘSEM[/shadow]
- 100 gram kurczaka lub indyka
- 1 marchewka
- 1 gałązka selera naciowego
- 2 gałązki natki pietruszki
- 2 szklanki wody
[shadow=darkred]ZUPKA Z KURCZAKIEM[/shadow]
- marchew
- ziemniak
- mięso z piersi kurczaka
- seler
- pietruszka
- tłuszczyk
[shadow=darkred]ZUPKA Z KRÓLIKIEM[/shadow]
- marchew
- ziemniak
- por
- mięso z królika(ok. 100 gram)
- tłuszczyk
- pietruszka
[shadow=darkred]INDYK W JARZYNACH[/shadow]
- marchew
- ziemniak
- mięso z piersi indyka(100 gram)
- groszek zielony
- tłuszczyk
- por
[shadow=darkred]KURCZAK Z JABŁKAMI[/shadow]
- marchew
- mięso z kurczaka(100gram)
- świeża kukurydza ugotowana do miękkości lub mrożona i ugotowana
- tłuszczyku łyżeczka
- sok jabłkowy przecierowy lub zrobiony własnoręcznie z kwaskowych jabłek
[shadow=darkred]JAGNIĘCINA Z KASZĄ[/shadow]
- marchew
- ziemniak (1 niewielki)
- mięso jagnięce (ok.150gram)
- por (kawałeczek białej części)
- groszek zielony świeży lub mrożony (2 łyżki)
- pietruszka (1/4 z ilości marchwi)
- kasza jaglana (2 łyżki)
- tłuszczyk (1 łyżeczka)
- kleik kukurydziany(2 łyżeczki)
- sok jabłkowy do smaku
[shadow=darkred]INDYK KALAREPKĄ[/shadow]
- marchew 250 gram
- mięso z piersi indyka 100gram
- kalarepka 200 gram
- tłuszczyk
PRZECIER Z CZARNYCH JAGÓD
Skład: 200 g czarnych jagód, 3-4 łyżeczki przegotowanej wody (20ml).
Przepis: jagody myjemy ,płuczemy następnie sparzamy wrzątkiem. Owoce ścieramy na miazgę, dodajemy wodę, mieszamy i przecieramy przez sito.
PRZECIER Z JABŁEK
Skład: 100 g jabłek (słodkie i soczyste) , ½ łyżeczki cukru, 2 łyżeczki wody.
Przepis: jabłka myjemy i obieramy oraz ścieramy na tarce. Mieszamy z przegotowaną wodą oraz cukrem.
Zaczynamy dodawać mięsko z wywarem oraz pół żółtka co drugi dzień. Pod koniec 7 m-ca nie miksujemy już wszystkiego na jednolitą papkę, ale rozgniatamy widelcem, lub drobniutko siekamy tak by pobudzić naukę żucia i gryzienia (nawet jeśli dziecko nie ma jeszcze zębów). W przypadku gdy maluch ma problemy i krztusi się, ponawiamy próbę za kilka dni.
[shadow=darkred]
ROSOŁEK Z KURCZAKA Z RYŻEM[/shadow]
- marchew 1 duża
- kawałeczek kurczaka ok.100 g
- ugotowany ryż 1 łyżka
- łyżeczka tłuszczyku
- por, seler, pietruszka po niewielkim kawałeczku
- natka pietruszki do smaku
[shadow=darkred]ROSOŁEK Z INDYKA Z KASZKĄ KUKURYDZIANĄ[/shadow]
- marchew 1 duża
- kawałeczek indyka ok. 100 gr
- kaszka kukurydziana 1 łyżka
- róża brokuła
- cebula ¼ małej
- pietruszka kawałeczek
- olej sojowy
- natka pietruszki do smaku
[shadow=darkred]ROSOŁEK Z CIELĘCINĄ I RYŻEM[/shadow]
- marchew 1 duża
- kawałek cielęciny (od szynki) ok. 90 gram
- ugotowany ryż 1 łyżka
- brokuł róża
- cebula ¼
- seler kawałeczek
- pietruszka 1 cała niewielka
- olej 1 łyżeczka
- natka pietruszki do smaku
[shadow=darkred]ZUPA POMIDOROWA Z RYŻEM[/shadow](pomidory mogą uczulać)
- marchew 1 szt.
- kurczak ok. 100 gr
- ryż 1 łyżka ugotowanego
- por kawałeczek
- pietruszka ½
- olej 1 łyżeczka
- natka pietruszki do smaku
- koncentrat pomidorowy 1 łyżeczka
[shadow=darkred]POTRAWKA Z INDYKIEM[/shadow]- marchew 1 szt.
- ziemniak 1 niewielki
- filet z indyka ok. 100 gram
- brukselka 3- 4 sztuki
- kaszka kukurydziana 1 łyżka
- tłuszczyk
[shadow=darkred]POTRAWA Z INDYKIEM I POMIDORAMI[/shadow]
- pomidor sparzony, obrany, bez pestek
- filet z indyka ok. 100 gram
- marchew 1 duża
- por, seler po kawałeczku
- pietruszka ½
- tłuszczyk
[shadow=darkred]ZUPKA NA ROSOLE[/shadow]
- ¼ marchwi
- ½ małego ziemniaka
- 2 róże kalafiora
- ¼ pietruszki
- ¼ pora
- 1 łyżeczka oliwy lub oleju słonecznikowego
- 1łyżeczka płatków ryżowych
- mięso drobiowe(kurczak, indyk) ok. 100 gram
[shadow=darkred]DESER JABŁKOWO-GRUSZKOWY[/shadow]
- 1 duże jabłko
- 1 gruszka
- sok gruszkowy do smaku
- zagęszczacz (kleik, ryż)
[shadow=darkred]DESER JABŁKOWO-MORELOWY[/shadow]
- 1 duże jabłko
- 2 morele
- sok jabłkowy do smaku
- zagęszczacz (kleik, ryż)
[shadow=darkred]DESER GRUSZKOWY[/shadow]
- 2 gruszki
- sok gruszkowy klarowny
- zagęszczacz (kleik, ryż)
[shadow=darkred]KISIEL OWOCOWY Z SOCZKU[/shadow]
- ½ butelki soczku
- 1łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 50-60 ml wody
- ewentualnie odrobina cukru
[shadow=darkred]DESER BANANOWO- JABŁKOWY[/shadow]
- 1 banan
- 1 jabłko
[shadow=darkred]ZUPKA NA ROSOLE[/shadow]
- ¼ marchwi
- ½ małego ziemniaka
- 2 róże kalafiora
- ¼ pietruszki
- ¼ pora
- 1 łyżeczka oliwy lub oleju słonecznikowego
- 1łyżeczka płatków ryżowych
- mięso drobiowe(kurczak, indyk) ok. 100 gram
PUREE Z JABŁKA I GRUSZKI
Skład: 1/3 jabłka, ½ miękkiej gruszki, 2 łyżki przegotowanej wody.
Przepis: owoce płuczemy, obieramy ze skórki, kroimy na cienkie plasterki. Wkładamy do rondelka i dusimy na wolnym ogniu w 2 łyżkach wody przez 10 min. Po rozgotowaniu owoce rozcieramy i miksujemy
DESER JABŁKOWO-MORELOWY
Skład: średnie jabłko (80g), morela (50g), 1 płaska łyżeczka mąki ziemniaczanej , woda (50g).
Przepis: jabłko myjemy, obieramy i kroimy w ćwiartki usuwając gniazda nasienne. Morelę obieramy i usuwamy pestkę. Po zagotowaniu wody wrzucamy owoce i gotujemy do miękkości. Ugotowane owoce miksujemy dodając mąki ziemniaczanej (wcześniej rozprowadzonej w wodzie). Po rozmieszaniu gotujemy.
KISIEL Z WIŚNI
Skład: ½ szklanka wiśni, 2 płaskie łyżeczki mąki ziemniaczanej, 2 łyżeczki cukru, 50ml wody, 50ml mleka następnego.
Przepis: wiśnie myjemy, płuczemy , usuwamy pestki , a następnie wkładamy do wrzątku , dodajemy cukier i przecieramy przez sitko. Po przygotowaniu mąki ziemniaczanej w 2 ml zimnej wody wlewamy na wrzący przecier owocowy. Ciągle mieszamy doprowadzając do wrzenia. Po ostudzeniu podajemy polanym mlekiem następnym przygotowanym zgodnie z opisem na opakowaniu.
BISZKOPT BEZGLUTENOWY
Skład: 4 jaja, szklanka cukru pudru (120g), 1/3 szklanki maki ziemniaczanej (60g).
Przepis: jaja ubijamy dokładnie z cukrem pudrem, dodając mąkę ziemniaczaną. Mieszamy delikatnie i układamy na formę wysmarowaną masłem, posypaną mąką ziemniaczaną. Pieczemy w dobrze rozgrzanym piecu.
BUDYŃ BEZ MLEKA
Skład: butelka soczku owocowego dla niemowląt, 1-2 łyżeczki mąki ziemniaczanej, 1-2 łyżeczki kleiku kukurydzianego, łyżka wody.
Przepis: soczek wlewamy do garnka i gotujemy. Dodajemy mąkę ziemniaczaną wymieszaną z wodą. Gotujemy aż zgęstnieje. Mieszamy dokładnie z kleikiem.
[shadow=darkred]INDYK Z KASZĄ[/shadow]
- 2 marchewki
- 100 gram indyka
- kawałek pora
- spora różyczka brokuła
- 2 średnie ziemniaki
- kilka strączków fasolki szparagowej
- 1 pietruszka
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 1 łyżka oleju sojowego
- kasza jęczmienna ugotowana osobno(zawiera gluten)
[shadow=darkred]KURCZAK Z RYŻEM I WARZYWAMI[/shadow]
- 2 marchewki
- 100 gram kurczaka
- 2 ziemniaki(średnie)
- natka pietruszki
- kilka strączków fasolki szparagowej
- mała cebulka
- koncentrat pomidorowy(1 łyżeczka)
- 1-2 pieczarki(można nie dodawać)
- ugotowany ryż
[shadow=darkred]KURCZAK W POTRAWCE[/shadow]
- 3 marchewki średnie
- kawałek pora
- 100 gram kurczaka
- 2 łyżki zielonego groszku
- 1 kalarepka(obrana)
- 1 pietruszka
- natka pietruszki do smaku
- 1 łyżka oleju
- ugotowany ryż
[shadow=darkred]KRUPNIK NA CIELĘCINIE[/shadow]
- 2 marchewki
- 1 spory ziemniak
- 100 gram cielęciny
- kawałek pora i selera
- 1 pietruszka
- olej sojowy
- mała cebulka
- koperek (może być suszony)
- natka pietruszki posiekana
- kasza jęczmienna(ilość wedle uznania)
- kaszka pszenna (ewentualnie do zagęszczenia)
[shadow=darkred]ZUPA POMIDOROWA Z MAKARONEM[/shadow]
- 2 marchewki
- 100 gram indyka
- 1 pietruszka
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- niewielka cebulka
- niewielka róża brokuła
- 1 łyżka oleju
- natka pietruszki do smaku
- makaron w kształcie malutkich gwiazdek lub zacierka
[shadow=darkred]INDYK Z MAKARO[/shadow]NEM
- 2 marchewki
- 100 gram indyka
- 2 niewielkie ziemniaki
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- kawałek selera
- niewielka cebula
- masło (1 łyżeczka)
- makaron gwiazdki lub zacierka
[shadow=darkred]WARZYWA ZE SCHABEM[/shadow]
- 3 marchewki
- 1 pietruszka
- 100 gram schabu
- 2 łyżki zielonego groszku
- 2 ziemniaki
- 1 łyżka oleju
- makaron gwiazdki lub zacierka
[shadow=darkred]ZUPA JARZYNOWA Z MAKARONEM[/shadow]
- 2 marchewki
- 1 ziemniak
- 100 gram kurczaka
- 2 łyżki zielonego groszku
- makaron w kształcie gwiazdek lub zacierka
- olej
[shadow=darkred]JARZYNY Z SZYNKĄ I MAKARONEM[/shadow]
- 2 marchewki
- koncentrat pomidorowy(1łyżeczka)
- 2 łyżki kukurydzy
- 1 mała cebula
- 80 gram niepeklowanej(!) szynki drobiowej lub wieprzowej
- makaron gwiazdki lub zacierka
- olej
CIASTO BANANOWE
Skład: kg bananów, szklanka płatków owsianych, kilka łyżeczek mąki pszennej razowej, łyżka miodu, 4 łyżki ziaren słonecznika, 4 łyżki rodzynek, łyżka oleju.
Przepis: banany obieramy, odcinamy końcówki oraz rozcieramy drobno widelcem na talerzyku. Dodając pozostałe składniki dokładnie mieszamy. Układamy na blaszce pokrytej olejem i otrębami. Pieczemy 30 min.
w temperaturze 150 stopni C.
cdn...