A ja mam już prawie wszystko posprzątane.Dziś tylko mąż zaofiarował się do trzepania dywanów
Joachim śpi.Jemu dokucza wychodząca prawa górna dwójka i prawa jedynka.Jak te ząbki się przebiją to będziemy mieli ich już w Joachimkowej buźce 5
Kasiulka to będziesz miała dużą chwilkę wolnego dla siebie dziś.

Oleńce z okazji 1 ząbka.
[ Dodano: 2007-03-31 ]Mam coś pysznego na Wielkanocny stół:
Składniki (4 porcje):
- 500 g małych oczyszczonych krewetek (mogą być z mrożonki)
-szklanka kaszki "kuskus"
-1 szklanka słodkiej 30% śmietanki
-łyżeczka mąki ziemniaczanej
-1 cytryna
przyprawy: sól, pieprz, pęczek zielonej pietruszki
-2 ząbki czosnku, 1 cebula
-2 łyżki masła, 2 łyżki oleju słonecznikowego
-do dekoracji: 1 ugotowana marchewka, kukurydza, roszponka (sałata)
Na rozgrzane na patelni masło i dwie łyżki oleju wsypać zmiażdżony i rozdrobniony czosnek oraz poszatkowaną drobno cebulę. Zeszklić. Po chwili dodać oczyszczone i opłukane na sicie krewetki. Przesmażyć krótko. Zalać szklanką śmietanki wymieszanej z łyżeczką maki ziemniaczanej. Mieszając doprowadzić sos do zagotowania. Doprawić solą i pieprzem do smaku, dodać sok z pół cytryny i poszatkowaną pietruszkę - wymieszać i odstawić. Przygotować wg przepisu kaszkę "kuskus" zalewając gorącą wodą.Przygotować dekorację- pokroić w kosteczkę marchewkę, odsączyć kukurydzę z puszki, pół cytryny pokroić ze skórką na plasterki. Do pucharków lub jednej szklanej miseczki nakładać warstwami naprzemiennie sos z krewetkami i kaszkę. Górę posypć marchewką, kukurydzą, ułożyć kwiat z plasterków cytryny i liście z roszponki. Pyszne zarówno na ciepło jak i zimno.
Będę ten przysmak robić na święta
[ Dodano: 2007-03-31 ]A to już znalazłam w necie:
Składniki
-1/2 l śmietany kremówki
-1/4 szklanki mleka
-łyżka cukru pudru
-2 torebki cukru waniliowego
-2 torebki cukru waniliowego
-2 czubate łyżki żelatyny
-3 galaretki (każda w innym kolorze)
-puszka ananasów
bakalie według uznania - posiekane orzechy, rodzynki itp.
Etapy przygotowania:
-Żelatynę namoczyć w mleku, 2 galaretki (każdą oddzielnie] rozpuścić w małej ilości wody, po stężeniu pokroić w kostkę.
-Ananasy odsączyć i także pokroić w niewielką kostkę. W syropie z ananasów umoczyć biszkopty i wyłożyć nimi dno dużej tortownicy.
-Śmietanę ubić z cukrem pudrem i cukrem waniliowym, dodać pokrojone galaretki oraz ananasy i porządnie wymieszać.
-Namoczoną w mleku żelatynę podgrzać i rozpuścić. Dodać do śmietany, wymieszać, przełożyć do tortownicy, udekorować wierzch krążkami ananasa, zalać trzecią galaretką i wystudzić.
Tak wygląda to ciasto:
