10 kwie 2007, 12:14
no właśnie a dziennie trzeba ok 6gram :) czyli dwie płaskie łyżeczki :D
Jak gotować kaszę, żeby nie traciła swojej wartości?
Na początek dobra wiadomość: gotowanie nie ma wpływu na węglowodany, białko, błonnik ani na pierwiastki śladowe w kaszy. Może natomiast obniżyć zawartość w niej witamin. Szczególnie wrażliwa na wysokie temperatury jest witamina B1 - przy gotowaniu tracimy jej od 20 do 50 proc. Z kolei witaminy B2 i B6 wrażliwe są na światło. A zatem jeśli szykujemy kaszę, przyrządźmy jej tyle, ile potrzeba na jeden posiłek, żeby potem jej nie odgrzewać. Nie gotujmy w nadmiernej ilości wody (bo do niej wypłukiwane są witaminy) - chyba że szykujemy krupnik, czyli że wywar zostanie wypity. Jeśli sięgamy po produkty porcjowane, w torebkach, o skróconym czasie gotowania, pamiętajmy, że zawierają one znacznie mniej witamin.
[ Dodano: 2007-04-10 ]
Od jakiego wieku możemy podawać je dzieciom?
Kasze zawierające gluten (pszenne, jęczmienne i orkiszowe) podajemy dzieciom dopiero w dziesiątym miesiącu życia. Młodsze dzieci mogą jeść kasze bezglutenowe: gryczaną, jaglaną, kukurydzianą oraz tapiokę i ryż. Najnowsze badania pokazują, że wprowadzenie do diety glutenu, gdy dziecko jest jeszcze karmione piersią, sprzyja rzadszemu występowaniu celiakii (choroby trzewnej).