Awatar użytkownika
Sosna
Trzy tysiące lat minęło...
Posty: 3681
Rejestracja: 07 mar 2007, 16:20

10 kwie 2007, 12:03

no właśnie w tym schemacie jest kaszka zbożowa glutenowa--czyli jaka? i kleik bezglutenowy--to kleik kukurydziany?
i tu jest 2-3 gram, czy tak 1 miarkę na 150-180ml? (bo miarka ma prawie 5)

[ Dodano: 2007-04-10 ]
kaszę manna - to kleik glutenowy, -- czy ją też można tak po prostu wsypać do mieszanki mleka?

Awatar użytkownika
Mery31
Forumowy szkolniak!
Forumowy szkolniak!
Posty: 1139
Rejestracja: 07 mar 2007, 19:35

10 kwie 2007, 12:07

Kocica- no własnie na Nanie jest wieksze dawkowanie mój pije bebilon a tam w 6 miesiacu jest 150 wody +5 miarek chyba mały by się zapłakał :-) , ana obiad ja mam bigos od tescia a do tego schaboweo zrobie i bedzię git , chociaż wolałabym te uszka twoje z barszczem, w ciąży ciagle miałam na nie ochotę

Awatar użytkownika
Sosna
Trzy tysiące lat minęło...
Posty: 3681
Rejestracja: 07 mar 2007, 16:20

10 kwie 2007, 12:08

(grysik) to drobnoziarnista kasza otrzymywana z pszenicy.

Jeden z najstarszych produktów spożywczych i jedna z najbardziej popularnych kasz, najczęściej stosowana w dietach małych dzieci oraz osób z nadwrażliwością układu pokarmowego, gdyż jest lekkostrawna. Jest jednak niedozwolona w dietach bezglutenowych.

Kaszę mannę można przygotować jako samodzielną potrawę (np. zupę mleczną, budyń, leguminę) lub jako środek zagęszczający (wiążący) do ciast, zup, przetworów mięsnych. Czasami stosowana jest zamiennie z bułką tartą do posypywania brzegów formy do ciasta, bądź zamiennie z makaronem jako dodatek do zup.

Dobra jakościowo kasza manna powinna być biała z odcieniem żółtawym. Zawiera niewiele błonnika, minerałów i witamin, jednakże ma większą zawartość jodu od innych rodzajów kasz. Zawiera również dużo skrobi.

Ma łagodny smak, ale można ją przyprawić. By była gęsta, 20 dag kaszy gotuje się przez kwadrans w ok. 0,5 l lekko osolonego wrzątku, na półgęstą potrzeba ok. 0,7 l wody.

Kasza manna gotowana na parze ma indeks glikemiczny o wartości 55.

Awatar użytkownika
kasiula 84
Biegaczostruś na forum
Biegaczostruś na forum
Posty: 212
Rejestracja: 08 mar 2007, 11:52

10 kwie 2007, 12:09

Witam was kochaniutkie po swietach :ico_haha_02: przez dwa dni nie mialam neta dlatego sie nie odzywalam Mery31, moj Tomek plywa na kontenerowcach.Kurde jak tak czytam ile wasze maluchy wypijaja mleka to jestem w szoku :ico_szoking: Ola standardowo 120ml czasem jak ma dobry humor to wypije 150 ale to sie zdarza bardzo rzadko.Czase dosypie jej kaszki ale nie wiecej jak jedna lyzeczke bo jak jest za geste to pluje ta kaszka dalej niz widzi.

Awatar użytkownika
Mery31
Forumowy szkolniak!
Forumowy szkolniak!
Posty: 1139
Rejestracja: 07 mar 2007, 19:35

10 kwie 2007, 12:11

Sosna- nie wiem jak z tą manną musiałaby byc taka błyskawiczna bo zwykłą to trzeba gotować,

Awatar użytkownika
Sosna
Trzy tysiące lat minęło...
Posty: 3681
Rejestracja: 07 mar 2007, 16:20

10 kwie 2007, 12:14

no właśnie a dziennie trzeba ok 6gram :) czyli dwie płaskie łyżeczki :D

Jak gotować kaszę, żeby nie traciła swojej wartości?

Na początek dobra wiadomość: gotowanie nie ma wpływu na węglowodany, białko, błonnik ani na pierwiastki śladowe w kaszy. Może natomiast obniżyć zawartość w niej witamin. Szczególnie wrażliwa na wysokie temperatury jest witamina B1 - przy gotowaniu tracimy jej od 20 do 50 proc. Z kolei witaminy B2 i B6 wrażliwe są na światło. A zatem jeśli szykujemy kaszę, przyrządźmy jej tyle, ile potrzeba na jeden posiłek, żeby potem jej nie odgrzewać. Nie gotujmy w nadmiernej ilości wody (bo do niej wypłukiwane są witaminy) - chyba że szykujemy krupnik, czyli że wywar zostanie wypity. Jeśli sięgamy po produkty porcjowane, w torebkach, o skróconym czasie gotowania, pamiętajmy, że zawierają one znacznie mniej witamin.

[ Dodano: 2007-04-10 ]
Od jakiego wieku możemy podawać je dzieciom?

Kasze zawierające gluten (pszenne, jęczmienne i orkiszowe) podajemy dzieciom dopiero w dziesiątym miesiącu życia. Młodsze dzieci mogą jeść kasze bezglutenowe: gryczaną, jaglaną, kukurydzianą oraz tapiokę i ryż. Najnowsze badania pokazują, że wprowadzenie do diety glutenu, gdy dziecko jest jeszcze karmione piersią, sprzyja rzadszemu występowaniu celiakii (choroby trzewnej).

Awatar użytkownika
Mery31
Forumowy szkolniak!
Forumowy szkolniak!
Posty: 1139
Rejestracja: 07 mar 2007, 19:35

10 kwie 2007, 12:19

Witaj Kasiulka84 :ico_haha_01:

[ Dodano: 2007-04-10 ]
Sosna- gotowanie to narazie chyba bez sensu, trzeba jakąś gotową kupić, zeby dodać do mleka

Awatar użytkownika
Sosna
Trzy tysiące lat minęło...
Posty: 3681
Rejestracja: 07 mar 2007, 16:20

10 kwie 2007, 12:25

Skomponuj menu
Mamo, Tato!

Proponujemy Ci Internetowego Doradcę - "Skomponuj menu". Zaznaczając ukończony wiek dziecka oraz odpowiednie cechy dla produktów (mlek lub preparatów mlekozastępczych oraz pozostałych kategorii produktów, uzupełniających dietę dziecka) możesz sam/a skomponować menu, odpowiednie dla indywidualnych potrzeb Twojej pociechy.
Jeżeli masz dodatkowe pytania dotyczące żywienia, prosimy o kontakt z Serwisem Konsumenckim NUTRICIA lub konsultację z lekarzem - pediatrą prowadzącym Twoje dziecko.

http://www.nutricia.com.pl/produkty_skomponuj_menu.php

Awatar użytkownika
akna
Zaczynamy gimnazjum!
Zaczynamy gimnazjum!
Posty: 1267
Rejestracja: 08 mar 2007, 10:42

10 kwie 2007, 12:42

Hej.
Po świętach mamy najedzone i teraz dzieciom urozmaicają jedzonko ;-)

Awatar użytkownika
riterka
Cyber rusałka
Cyber rusałka
Posty: 9316
Rejestracja: 07 mar 2007, 21:26

10 kwie 2007, 15:22

Witam po świętach
u nas masakra Jaś w nocy się budził co 20 minut, a teraz ciągle marudzi, chyba boli go ucho, bo nie da dotknąć a jak jednak uda mi się pomacać to strasznie płacze, więc idziemy do dr na 16 :ico_placzek:
nie czytałam co tam u Was, ale mam nadzieję, że ok, nadrobię później
uciekam do mojej marudki buziaczki dla Was

Wróć do „Noworodki i niemowlęta”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość