1)Baby Baby
2)Black Russian
3)Blood Mery
4)Blue Lagoon
5)Blue Shark
6)Cassablanca II
7)Cosmopolitan
8)Dirty Job
9)Eliza
10)Finlandia Night
11)Green DemonHarvey Wallbanger
12)Monte Rosa
13)Monza
14)Poranek
15)Russian Coffe
16)Sailor
17)Screwdriver
18)Snow Ball
19)Sweet Maria
20)Szarlotka
21)White Russian
22)Wódka Fizz
23)Wódka Gibson
24)Wódka Sauer
25)Wściekły Pies
26)Żubrówka z Coca-Colą
.:DZIECINKO DZIECINKO (BABY BABY):.
Składniki: 1 porcja 30 ml likieru Cointreau, 30 ml wódki, 60 ml soku pomarańczowego, plasterek cytryny, kilka kostek lodu.
Sposób przyrządzania : Do szklanki typu tumbler wrzucić kilka kostek lodu, wlać wódkę, likier Cointreau i sok pomarańczowy. Zamieszać i dodać plasterek cytryny.
.:CZARNY ROSJANIN (BLACK RUSIAN):.
składniki: 1 porcja 50 ml wódki czystej, 40 ml likieru kawowego (najlepiej Kahlua, kilka kostek lodu.
Sposób przyrządzania : Do szkalnki typu old fashioned wrzycamy kilka kostek lodu. Wlewamy wódkę i likier, dokładnie mieszamy mieszadełkiem i serwujemy, można podawać ze słomką.
.:KRWAWA MERY (BLOOD MERY):.
Składniki: 1 porcja 50 ml czystej wódki, 100 ml soku pomidorowego, szczypta soli i pieprzu, kilka kropli sosu tabasco, kilka kostek lodu.
Sposób przyrządzania : Do wysokiej szklanki wrzuć kilka kostek lodu. Wlać alkohol, dodać sok pomidorowy, przyprawić solą i pieprzem, dodać 2-4 kropel sosu tabasco. Wszystko dokładnie wymieszać.
.:BŁEKITNA LAGUNA (BLUE LAGOON):.
Składniki: 1 porcja 40 ml wódki Finlandia, 20 ml niebieskiego Curacao, 1 barowa łyżeczka soku cytrynowego, lemoniada cytrynowa, 1 plaster cytryny, 1 wiśnia koktajlowa, kilka kostek lodu.
Sposób przyrządzania : Do shakera wrzucić kilka kostek lodu. Wlać wódkę, Curacao i sok cytrynowy. Wstrząsnąć i przelać razem z lodem do szklanicy do longdrinków. Dopełnić niewielką ilością lemoniady cytrynowej, przybrać plastrem cytryny i wiśnią.
.:BŁEKITNY REKIN (BLUE SHARK):.
Składniki: 1 porcja 1 oz Smirnoff Vodka, 1 oz Cuervo Gold Tequila, 3/4 oz blue curacao, kilka kostek lodu.
Sposób przyrządzania : Do shakera wrzucić kilka kostek lodu. Wlać wódkę, tequilę i blue curacao. Wszystko wymieszać i przecedzić do kieliszka koktajlowego.
.:CASSABLANCA II:.
Składniki: 1 porcja 30 ml wódki Finlandia, 20 ml Advocaatu, 20 ml soku cytrynowego, 40 ml świerzego soku pomarańczowego, kilka kostek lodu.
Sposób przyrządzania : Do shakera wrzucić kilka kostek lodu. Dodać wszystkie składniki i dobrze wstrząsnąć. Szklanice do longdrinków napełnić do połowy tłuczonym lodem i przelać do niej drinka.
.:COSMOPOLITAN:.
Składniki: 1 porcja 2 miarki wódki, 1 miarka likieru Cointreau, sok z 1/2 limetki, kilka kropel soku żurawinowego, skórka pomarańczowa, kilka kostek lodu.
Sposób przyrządzania : Do shakera wrzucić kilka kostek lodu. Wlać wódkę, likier i soki. Wstrząsnąć i przecedzić do kieliszka koktajlowego, udekorować spiralką ze skórki pomarańczowej.
.:BRUDNA ROBOTA (DIRTY JOB):.
Składniki: 1 porcja 30 ml wódki, 30 ml likieru Cointreau, tonik, skórka pomarańczowa, kilka kostek lodu.
Sposób przyrządzania : Do wysokiej szklanki włożyć kilka kostek lodu, następnie wlać wódkę i likier, zamieszać. Dopełnić tonikiem i udekorować spiralką ze skórki pomarańczowej.
.:ELIZA:.
Składniki: 1 porcja 40 ml wódki, 20 ml likieru malinowego, 20 ml soku grejpfrutowego, gazowana woda mineralna, cytryna do dekoracji.
Sposób przyrządzania : Wszystkie składniki, oprócz wody mineralnej, wlać do shakera i dobrze wymieszać. Przygotować wysoką szklankę z kilkoma kostkami lodu, wlać przygotowanego drinka, dopełnić wodą mineralną. Udekorować plasterkami cytryny.
.:FINLANDZKA NOC (FINLANDIA NIGHT):.
Składniki: 1 porcja 40 ml wódki Finlandia, 20 ml soku cytrynowego, sok z czarnej porzeczki, kilka kostek lodu.
Sposób przyrządzania : Do szklanicy barmańskiej wrzucić kilka kostek lodu. Wlać wódkę i sok cytrynowy, zamieszać i przecedzić do kieliszka koktajlowego. Wrzucić 2 kostki lodu i dopełnić sokiem z czarnej porzeczki.
.:ZIELONY DEMON (GREEN DEMON):.
Składniki: 1 porcja 1/2 oz wódki, 1/2 oz rumu, 1/2 oz Melon Liqueur, 1/2 oz lemoniady , kilka kostek lodu.
Sposób przyrządzania : Do shakera wrzucić kilka kostek lodu. Wlać wszystkie składniki, wymieszać i przecedzić do kieliszka koktajlowego.
.:HARVEY WALLBANGER:.
Składniki: 1 porcja 40 ml czystej wódki, 100 ml soku z pomarańczy, 20 ml likieru ziołowego (np. Becherovki), plasterek pomarańczy, kilka kostek lodu.
Sposób przyrządzania : Wódkę, sok pomarańczowy oraz likier ziołowy wlać do shakera. Energicznie wstrząsnąć kilka razy, aby składniki dokładnie się połączyły. Do szklanki z grubym dnem włożyć kilka kostek lodu, rozlać napój. Plasterki pomarańczy naciąć do połowy i udekorować szklankę.
.:MONTE ROSA:.
Składniki: 1 porcja 20 ml wódki, 10 ml curaçao triple sec, 10 ml campari, 10 ml soku pomarańczowego, kilka kostek lodu.
Sposób przyrządzania : Do shakera wrzucić kilka kostek lodu. Wlać wódkę, curaçao triple sec, campari i sok pomaranczowy, wstrząsnąć i przecedzić do kieliszka koktajlowego.
.:MONZA:. WRÓĆ NA GÓRĘ
Składniki: 1 porcja 2 cl wódki Finlandia, 2 cl likieru Créme De Cassis, 8 cl soku grejpfrutowego, kruszony lód
Sposób przyrządzania : Do shakera wlać wódkę, likier i sok. Wstrząsnąć i przelać do szklanki old fashioned z kruszonym lodem.
.:PORANEK:.
Składniki: 1 porcja 60 ml czystej wódki, 30 ml soku z malin, 1 łyżeczka mleka skondensowanego lub śmietany, kilka kostek lodu.
Sposób przyrządzania : 3-4 kostki lodu wrzucić do shakera, energicznie wstrząsnąć przez kilak sekund, aby składniki dobrze się połączyły. Napój rozlać do szerokich kieliszków.
.:KAWA PO RUSKU (RUSSIAN COFFE):.
Składniki: 1 porcja 1 oz. wódki Smirnoff, 1/2 likieru kawowego, 1 tspn likieru Amaretto, wisienka koktajlowa, kilka kostek lodu.
Sposób przyrządzania : Kilka kostek lodu włożyć do shakera, wlać wódkę i likiery. Wymieszać i przecedzić do kieliszków koktajlowych. Przybrać wisienką koktajlową.
.:SAILOR:.
Składniki: 1 porcja 40 ml wódki, 20 ml soku grejpfrutowego, 20 ml nektaru z brzoskwiń, 100 ml soku pomarańczowego, plasterek pomarańczy, truskawka, kilka kostek lodu.
Sposób przyrządzania : Kilka kostek lodu włożyć do shakera, wlać wódkę i soki, wszystko wymieszać. Napój przelać do wysokich szklanek. Owoce ponacinać do połowy, przybrać nimi każdą szklankę.
.:SCREWDRIVER:.
Składniki: 1 porcja 30 ml wódki, 50 ml soku ze świeżych pomarańczy, plasterek pomarańczy kilka, kostek lodu.
Sposób przyrządzania : Wódkę i sok wymieszać w shakerze gwałtownie potrząsając. Wlać do wysokiej szklanki z kostkami lodu. Udekorować plasterkiem pomarańczy.
.:SNOW BALL:.
Składniki: 1 porcja 40 ml wódki Finlandi, 20 ml Amaretto di Saronno, 20 ml słodkiej śmietanki, gałka muszkatołowa, kilka kostek lodu.
Sposób przyrządzania : Do shakera wrzucić kilka kostek lodu. Wlać wódkę, Amaretto i śmietankę, dobrze wstrząsnąć i przecedzić do szklanki old fashion. Oprószyć odrobiną gałki muszkatołowej.
.:SŁODKA MARIA (SWEET MARIA):.
Składniki: 1 porcja 1 oz wódki czystej, 1/2 oz likieru Amaretto, 3/8 oz śmietany, kilka kostek lodu.
Sposób przyrządzania : Wszystkie składniki wlać do shakera, wrzucić kostki lodu. Energicznie wstrząsnąć kilka razy, przelać do kieliszka koktajlowego przez sitko.
.:SZARLOTKA:.
Składniki: 1 porcja 50 ml żubrówki, 100 ml sok jabłkowy, kilka kostek lodu.
Sposób przyrządzania : Do niskich szklanek wrzucić kilka kostek lodu. Wlać żubrówkę, dodać sok jabłkowy i wymieszać.
.:BIAŁY RUSEK (WHITE RUSSIAN):.
Składniki: 1 porcja 30 ml wódki czystej, 30 ml likieru kawowego (najlepiej Kahlua, 15 ml słodkiej skondensowanej śmietanki, kilka kostek lodu.
Sposób przyrządzania : Do szklanicy barmańskiej wkładamy lód i wlawamy wódkę oraz likier. Mieszamy, żeby składniki dobrze się schłodziły. Przecedzamy do kieliszka koktajlowego. Po wypokłej stronie łyżeczki delikatnie nalewamy śmietankę, tak żeby się nie zmieszała z innymi składnikami.
.:WÓDKA FIZZ:.
Składniki: 1 porcja 40 ml wódki, 2 łyżki soku z cytryny, łyżeczka cukru, gazowana woda mineralna, kilka kostek lodu.
Sposób przyrządzania : Wódkę wlać do shakera wraz z sokiem z cytryny i cukrem, dodać kilka kostek lodu i mocno wstrząsnąć Przelać przez sitko do wysokiej, koktajlowj szklanki, dopełnić schłodzoną wodą mineralną.
.:WÓDKA GIBSON:.
Składniki: 1 porcja 50 ml wódki Finlandi, 10 ml wytrawnego wermutu, 2-3 cebulki perłowe, skórka cytryny, kilka kostek lodu.
Sposób przyrządzania : Do szklanicy barmańskiej wrzucić kilka kostek lodu. Wlać wódkę i wermut, zamieszać, przecedzić do kieliszka koktajlowego. Włożyć cebulki, skropić sokiem ze skórki cytrynowej.
.:WÓDKA SAUER:.
Składniki: 1 porcja 40 ml czystej wódki, 25 ml wody mineralnej, sok z połówki cytryny, 1 łyżka cukru pudru, czereśnia koktajlowa, plasterek cytryny.
Sposób przyrządzania : Wódkę, sok z połowy cytryny, cukier i wodę wlać do shakera. Energicznie wstrząsnąć kilka razy, aby składniki dokładnie się połączyły. Do kieliszka koktajlowego rozlać napój. Napój udekorować plasterkiem cytryny i czereśnią koktajlową.
.:WŚCIEKŁY PIES:.
Składniki: 1 porcja 30 ml wódki czystej, 20 ml syropu malinowego, 3 krople tabasco.
Sposób przyrządzania : Do kieliszka do wódki (shooters) wlać wódkę. Delikatnie dolać syrop malinowy, tak aby powstała dolna warstwa syropu i górna wódki. Doprawić trzema kroplami tabasco.
.:ŻUBRÓWKA Z COCA COLĄ:.
Składniki: 1 porcja 50 ml żubrówki, 100 ml coca coli, plasterek cytryny, kilka kostek lodu.
Sposób przyrządzania : Do niskich szklanek wrzucić kilka kostek lodu. Wlać żubrówkę, dodać coca colę i zamieszać. Dodając plasterek cytryny lekko wycisnąć trochę soku. Szklanki można przybrać skórką z cytryny.