20 kwie 2007, 18:14
Tagliatelle ze śmietanowo-warzywnym sosem
Składniki:
Tagliatelle 1 opakowanie (500 g), śmietana 30% 2 szklanki, boczek wędzony 100 g, mrożonka "zupa pieczarkowa" Hortex 1 opakowanie, parmezan w kawałku 100 g, natka pietruszki, szczypiorek, sól, pieprz biały świeżo mielony.
Jak przyrządzić?
Boczek wędzony kroimy w kostkę i przesmażamy na patelni. Do boczku dodajemy mrożonkę "zupa pieczarkowa" Hortex (bez rozmrażania) i smażymy przez około 4 minut. Następnie wlewamy śmietanę i dusimy pod przykryciem przez 8-10 minut. Pod koniec duszenia doprawiamy solą i pieprzem. Gorący ugotowany al dente makaron łączymy z sosem śmietanowo-warzywnym. Posypujemy posiekaną natką pietruszki i szczypiorkiem. Przekładamy do głębokiego talerza i posypujemy wiórkami parmezanu przygotowanymi przez skrobanie obieraczką do jarzyn kawałka sera.
[size=150] PALCE LIZAĆ !!![/size]