justyna30
Forumowy szkolniak!
Forumowy szkolniak!

19 kwie 2007, 10:02

witam dziewczyny, ja wczoraj pojechalam na zakupki wieczorkiem jak moj Tomek z pracy wrocil po 19stej a pozniej kolacyjka filmek i ksiazka do podusi i juz do was nie zajrzalam. A dzis bede robic golabki z ryzem na obiadek pychotka.

Joasiu u nas jest 480 dni macierzynskiego z tego 60 dni dla ojca czyli ja dostane 420 dni bez sobot i niedziel to wyjdzie mi ponad poltora roku 80% placone. a u ciebie jak jest?

joanna1111
Trzy tysiące lat minęło...

19 kwie 2007, 10:13

No u mnie mam 13 tyg.macierzynskiego (6przed i 8 po porodzie) i to jest okolo 13 Euro za kazdy dzien + soboty i niedziele.To nie znaczy ze ja tyle dostane oni jakos to tam wyliczaja z wyplaty. A potem masz 12m-cy rodzinne 67% twojego wynagrodzenia albo mozesz sobie przedluzyc na 24m-ce.Ja wzielam 3 lata i 2 beda mi placic a 1 rok nic.A jest mozliwosc nawet na 10 lat ale placa ci najwiecej 2 lata.Wszystko wlicza sie do emerytury.

justyna30
Forumowy szkolniak!
Forumowy szkolniak!

19 kwie 2007, 10:26

no to masz fajnie ja po macierzynskim chyba niewroce do pracy odrazu tylko bede do szkoly chodzic a male do przedszkola.

joanna1111
Trzy tysiące lat minęło...

19 kwie 2007, 10:35

No u nas przedszkole jest od 3 roku zycia dziecka. Panie w przedszkolu chca miec samodzielne juz dzieci.A do zlobka nie chce dac malego szkraba.

justyna30
Forumowy szkolniak!
Forumowy szkolniak!

19 kwie 2007, 16:06

a kto by niechcial zeby byl lipiec i tulic malenstwo kwiatku.
co do ciazy to ja nie jestem znudzona moze dlatego ze kazdy inaczej to odczowa i to jest moja pierwsza ciaza.
Chyba zadzwonie do rodzicow bo juz mi sie nudzi i pogadam z siostrzyczka :509:

Awatar użytkownika
ULA_TOMEK
Mistrzu dwa tysiace!
Mistrzu dwa tysiace!

19 kwie 2007, 16:19

hello, a tu niespodzianka, jeszcze mi prądu nie wyłaczyli :-D więc zajrzałam do was, tylko ciekawe na jak długo :-D
a ja wizytę mam dopiero na 19 :ico_noniewiem: więc troszke musze się naczekac, no a nózki sobie w poniedziałek wydepilowałam wiec mam na troszke spokoju :-D ale już niedługo chyba bedzie to musiał mezuś robic bo brzucholek coraz wiekszy.
A mi się jak narazie ciąza nie znudziła no moja to tez pierwsza ciąża, ja znowu ciągle się boję ze nie zdarze wszytskiego kupic lub oczymś zapomnę.

basik334
Umiem skakać na skakance po całym forum

19 kwie 2007, 16:39

a mnie ciąża znudziła sie juz dawno!! Śpię z kalendarzem pod poduchą!

W dodatku taka niezdara się zrobiłam - zacięłam się przy goleniu i na fotelu będę świecić plasterkami. :ico_olaboga:

Awatar użytkownika
ULA_TOMEK
Mistrzu dwa tysiace!
Mistrzu dwa tysiace!

19 kwie 2007, 16:41

nie martw się basiu, te ostatnie 10 tygodni to nam strasznie szybciutko zleci,
a ginekolog to ci raczej nie bedzie na nogi patrzył :-D

basik334

19 kwie 2007, 16:43

Ha, ha - ciążę mam gdzie indziej! :-D

:-D Ale chyba założę podkolanówki i w nich zostanę... :-)

Anulaf
Mistrzu dwa tysiace!
Mistrzu dwa tysiace!

19 kwie 2007, 16:58

Ja tez mam juz dosyc ciazy! Te ostatnie tygodnie, to sa okropne, bo potem nawet ruszac sie nie mozna tak normalnie, a poniewaz jestem straszna wiercipieta, to nie lubie! No i dzidziusie przeszkadzaja w spaniu, wole byc obudzona na karmienie i potem moc spac! Na boczku, jak mam ochote, a nie jak dzidzia chce! :ico_szoking: Ta moja mala to lubi jak jestem na plecach, a ja nie, wiec to spanie nie jest takie jak trzeba! Poza tym jestem ciekawska dusza i ta dziubulke chcialabym juz widziec! Co do przygotowywania rzeczy, to w duszy, nawet jesli cos brakuje, to zawsze po porodzie mozna dokupic! Teraz to tylko fotelik do samochodu, wozek i troche ciuszkow jest potrzebnych, reszta moze poczekac! Dzidzius i tak niezauwazy! hihihi!!! :-D :-D :-D
Co do mezow, czytalam, ze marudzicie, ze pozno do domu wracaja! A co ja mam powiedziec? Moj jest ze mna tylko w weekendy! :ico_placzek: A nawet po przeprowadzce, to pewno przed 20sta do domu wracal nie bedzie! On to tak 7.30 - 20.30 pracuje z mala przerwa na obiad, a jak nawet do domu wroci, to dalej telefon, internet! Prawdziwe wariactwo, nawet w sobote i niedziele! No ale to zalezy od rodzaju pracy i obowiazkow z tym zwiazanych! Ja to rozumiem, ale czasami to marudze, ze te, telefon z roboty to przez okno... :ico_brawa_01:
Co do macierzynskiego, to we Francji, na 4 dziecko to ja od polowy maja juz bede az do konca listopada! Placone na90% Potem forfetowy urlop az do 3latek dziecka mozna miec! Wyjdzie mi to na 50% mojej pensji, ale sie oplaca, bo zlobek lub nianka sa bardzo drogie i po ich oplaceniu, nawet to by mi nie zostalo! :ico_szoking: Tak wiec przez 3lata w domu bede z dzidzia i dzieci beda mogly do domu na obiadek przychodzic, wiec fajno, bo stolowka tez drogi gips!
Ale sie rozpisalam!
A forum to mi dzisiaj rano nie dzialalo!!! :ico_ciezarowka:

Wróć do „Ciąża, czyli nasze 9 miesięcy”