joanna1111
Trzy tysiące lat minęło...

21 kwie 2007, 19:49

Probowalam wejsc na polska strone ale nie moglam.To jest to urzadzonko Zabolotek

http://www.avent.com/de/de/breastfeeding_niplette.php

[ Dodano: 2007-04-21, 19:50 ]
No to by bylo tansze,przyjemniejsze i obu by wam pasowalo :ico_smiechbig:

basik334
Umiem skakać na skakance po całym forum

22 kwie 2007, 00:04

A ja o tej porze, bo oglądaliśmy film.

Asiu, dziecka nie trzeba dopajać, na głód i pragnienie wystarcza mleko matki

Więcej napiszę jutro, teraz się żegnam.

dobranoc!!

zabolotek
Towarzyska dusza
Towarzyska dusza

22 kwie 2007, 08:07

Joanna a jakby mu sie spodobalo???? to pozniej jak sie pojawi Zoska /Marcin to
bylby konflikt interesow :-D :-D :-D
Zycze milej niedzieli,my sie ewakuujemy na wycieczke :ico_brawa_01:

Anulaf
Mistrzu dwa tysiace!
Mistrzu dwa tysiace!

22 kwie 2007, 10:30

Czesc kobitki! :ico_ciezarowka:
Ja tam zadnych urzadzen do wyciagania sutkow nieuzywalam! Najlepiej to codziennie pod prysznicem lub w kapieli (to bedzie trudne do wytlumaczenia) zlapac sytek tuz pod kulka! Bo dzidzius potrzebuje pewna dlugosc zeby dobrze zlapac i skonczyc formowanie sutka. No i dobrze jest przyzwyczaic sutek do tego ze sie go splaszczy tez na czubku, bo to wlasnie boli jak dzidzia go wciaga do buzi i to powoduje pekniecia! Dlatego jak dajemy piers, szczegolnie na poczatku to trzeba jak najdalej do buzi dzidzi wlozyc, cala brodawke! Nie bac sie, dzidzia sie nie udusi! Jak sie za plytko wlozy to to boli, bo dzidzia ssie czubek, a ma ssac dalej! Dobrze jest tez w ostatnim miesiacu wyciagac troche siary z piersi 1-2razy dziennie, bo wtedy szybciej jest mleko, wiec dzidzia szybciej pije i sutki mniej bola! Warto kupic takie plastikowe kupelki, moze maja w aptece albo na necie. Warto je ponosic po domu, bo one tez pomagajaw uwydatnieniu sutkow, ja nosilam w pierwszej ciazy. Potem juz jak jest mleko to umozliwiaja to ze jak jest za duzo mleka to ono moze sobie wyleciec do kupelki i nie jest sie cala mokra, szczegolnie w nocy, albo w czasie karmienia. Bo jaki dzidzia pije z jednej strony to moze leciec z drugiej (to tylko na poczatku , w pierwszych tygodniach karmienia, potem coraz mniej i cale szczescie! ) Poza tym jesli jest jakies pekniecie sutka to z kupelka szybciej sie leczy, bo to tak jak by na powietrzu sutki byly! Nie wiem moze one maja jakas nazwe w Polsce, tu istnieja marki carrfoura i achauna, a takze avent (najlepsze i sprzedawane 2paryw jednym pudelku) :ico_ciezarowka:

justyna30
Forumowy szkolniak!
Forumowy szkolniak!

22 kwie 2007, 11:26

to dobrze wiedziec Aniu.
a ja dzis dalej w rejs bo co to w domu siedziec a tu takie pustki.

joanna1111

22 kwie 2007, 12:35

Czesc dziewczyny ja mam tak ostre slonce ze do poludnia pospalam,ugotowalam obiadek a potem gdzies musze sie wybrac.Dzidzia obudzila mnie dzis o 4 i do 6 nie spalam.Juz chcialam wpasc na TT ale i tak bylabym sama. :ico_ciezarowka:
Anulaf ja tez slyszalam ze te wkladki plastikowe sa dobre bo powietrze dochodzi.
Basiu334 no tak mleko matk,ale szykuje sie upalne lato i jakis rumianeczek w miedzyczasie lub jak dziecko ma kolke cherbatke koperkowa? :ico_ciezarowka:

małolata
Śmigam już bez trzymanki po forumku
Śmigam już bez trzymanki po forumku

22 kwie 2007, 13:11

Anulaf...ja właśnie zastanawiam się nad tym odciąganiem siary. Łażę po różnych stronkach WWW i tam napisane jest, żeby właśnie nie odciągać, prawdopodobnie dlatego, żeby dzidzia miała jak najwięcej siary, bo bardzo dużo składników odżywczych posiada... :ico_noniewiem:

Anulaf
Mistrzu dwa tysiace!
Mistrzu dwa tysiace!

22 kwie 2007, 13:27

Piersi pobudzane, produkuja jeszcze wiecej siary i wtedy po urodzeniu dzidzi ma wiecej! To sie odnawia automatycznie, wiec dzidzi nie zabraknie, a przez masowanie piersi i odciaganie otworzysz kanaliki w piersiach, bo na poczatku nie wszystkie dzialaja. W ten sposob dzidzi latwiej, mniej sie denerwuje i meczy przy piersi! Na poczatku jest to dla niego ciezka praca to ssanie i slabsze dzidzie czesto zasypiaja przy piersi z braku sil! A potem sie budza bardzo glodne po nawet mniej niz godzinie!
Jesli chodzi o to co dawac dzidzi do picia, to warto wiedziec, ze w piersiach na poczatku mleko jest lzejsze (wiecej wody, mniej tluszczu) im dluzej dzidzia pije tym mleko staje sie gestrze! Wiec dzidzia moze pic tylko to na poczatku jak czesto chce (szczegolnie jak sa upaly) i mu to nie zaszkodzi, im dluzej dzidzia ssie tym bardziej syta bedzie! Ja na poczatku dawalam tylko piers, trzeba pic duzo wody mineralnej latem! Trzeba sie przyzwyczaic, dzidzia pije, ja tez szklanke wody! i juz!
Oczywiscie herbatki rumiankowe lub wode tez mozna sprobowac, ale z regoly dzidzie nie przepadaja za tym chyba ze sie cukru doda, a to niezbyt dla nich dobre! Lepiej do piersi! :ico_ciezarowka:

joanna1111

22 kwie 2007, 14:00

Anulaf dzieki za rade :ico_haha_02: Nie ma to jak doswiadczona mama. :ico_ciezarowka:

basik334

22 kwie 2007, 16:53

Witam w ten cudowny dzień - spędzony u rodziców pod kwitnącą czereśnią - miodzio!!

Asiu, to, co masz w piersi wystarczy bez konieczności dopajania. Tak mówiła mi doświadczona (2 dzieci) siostra. Dla mnie to ok, bo wygodne. :-)

Wróć do „Ciąża, czyli nasze 9 miesięcy”