CYNAMONOWIEC
1 jajko
1/2 l mleka
8 dag masła
25 dag mąki
25 dag cukru
1 łyżeczka sody
5 dag utartej gorzkiej czekolady
15 g cynamonu
tłuszcz i mąka do formy
opcjonalnie: posiekane orzechy, polewa
Jajko i miękkie masło utrzec razem z cukrem, dosypywać mąkę i dolewać mleko. Wsypać czekoladę, sodę i cynamon. Wymieszać na jednolita masę i wlać do foremki. Piec w 180 stopniach ok. 40 minut
[ Dodano: 12-01-2012, 12:26 ]
RODZYNKOWIEC
200 g cukru
250 g mąki
250 g margaryny (np. Kasi)
cukier waniliowy
4-5 jajek
1/2 op. proszku do pieczenia (prawdopodobnie wychodzą 2 łyzeczki)
200 g rodzynek
Jajka ucieramy z cukrami, dodajemy makę z proszkiem i roztopiony tłuszcz. Na koniec dodajemy mega porcje rodzynek

pieczemu ok. 30 min w 180-200 stopniach.
Ja to ciasto pieklam jako placek, ale można też w keksówce, trzeba sprawdzić patyczkiem, czy nie trzeba wtedy dłuzej piec.
Zdjęcia podobnego niestety nie znalazłam, ale jest to jasne ciasto naćpane rodzynkami
[ Dodano: 12-01-2012, 14:12 ]
ŁATWE
jajka, 4 szt (mniejszych 5)
cukier, 3/4 szkl
mąka, 3/4 szkl
proszek do pieczenia, 1 łyżeczka
ocet, 1 łyżka
aromat
1. Oddzielić białka od żółtek, ubić pianę, dodać cukier.
2. Żółtka zmiksować z proszkiem i octem. Całość dodać do piany z białek, dodać również mąkę i aromat. Delikatnie wymieszać łyżką.
3. Ciasto przelać do keksówki (wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą). Piec ok 40 min w 180 stopniach.
Uwaga: ciasto czekoladowe: 100 g gorzkiej czekolady rozpuszczonej + 1 łyżka kakao + polewa
Ciasto z owocami: + dosypac owoców
Ciasto z bakaliami: dosypać bakalii
Ciasto dwukolorowe: wlać do blaszki ok. 3/4 jasnego ciasta, do reszty dodać trochę kakao i wylac na jasne
Możliwości jest mnóstwo
I tym razem zdjęcie mojego autorstwa
