Strona 2 z 8

Re: Dania z kurczakiem

: 28 cze 2016, 13:31
autor: senzi2
Warto chyba skorzystać z sezonu grillowego. Taki kurczak z grilla.. mm. :D Chociaż zimą też robię ale na takiej specjalnej płytce, którą kupiłam tu http://www.steakrock.pl/ . Szczerze rekomenduję. :D

Re: Dania z kurczakiem

: 11 lip 2016, 12:35
autor: MarcixM
Raz nie miałem pojęcia co zrobić z kurczakiem (filetem) więc utuszyłem go w ananasie na ostro :) Sam wymyśliłem i był pyszny :)

Re: Dania z kurczakiem

: 13 lip 2016, 13:41
autor: Alicja88
u mnie uwielbiają kurczaka w limonce. Scieram skórę, sok, odrobina miody. przyprawy i marynuje tak ok 1 godziny. Mięso kruche

Re: Dania z kurczakiem

: 14 lip 2016, 08:52
autor: szpileczki
Ja ostatnio zamarynowałam przez noc kurczaka w pietruszce i w czosnku. To był najlepszy kurczak jakiego kiedykolwiek jadłam!

Re: Dania z kurczakiem

: 14 lip 2016, 12:46
autor: KamaMA
Lubię kurczaki, ale dużo nasłuchałam się o ich chowie oraz o tym jak są szprycowane anatybiotykiami itp. Dlatego staram się go zamieniać na indyka, który ma bardziej wrażliwy żołądek i jego dieta musi być bardziej "naturalna".

Re: Dania z kurczakiem

: 19 lip 2016, 12:08
autor: szpileczki
Ja akurat mam ten problem, że nie lubię indyka. Ogólnie jeśli chodzi o drób, to jem tylko kurczaka.

Re: Dania z kurczakiem

: 20 lip 2016, 12:22
autor: klusora
z mięs lubię tylko kurczaka i indyka....
_________________________________________
acai verde
slabire rapida

Re: Dania z kurczakiem

: 26 lip 2016, 13:06
autor: szpileczki
A robicie czasami potrawy z mielonego kurczaka? Macie na niego jakiś patent, żeby nie był suchy?

Re: Dania z kurczakiem

: 01 sie 2016, 12:35
autor: MarcixM
Kupiłem ostatnio taki olej kokosowy i smażyłem na nim kurczaka do makaronu. Myślałem, że nie nadaje się do tego ale co się okazało jest jeszcze lepszy :D zrobiłem jeszcze na nim sos. Żona po pracy wróciła i bardzo mnie pochwaliła :ico_wstydzioch:

Re: Dania z kurczakiem

: 31 sie 2016, 18:54
autor: Maryna30
Całkiem niedawno robiłam pyszne danie z kurczakiem, za którym przyznam szczerze nie bardzo przepadam, ale wyszło bardzo smaczne. W dodatku niskokaloryczne i zdrowe. :) Przepis ze strony chavroux.pl:
Kurczak z serem kozim Chavroux pieczony w papilotach

Składniki na 4 porcje:
świeży ser kozi Chavroux (opakowanie typu piramidka),
1 pierś kurczaka (około 320g),
400g pomidorków koktajlowych,
500g zielonej fasolki szparagowej,
8 czarnych oliwek,
1 ząbek czosnku,
4 gałązki tymianku,
2 gałązki natki pietruszki,
1 łyżka soku z cytryny,
1 łyżka oliwy z oliwek,
sól gruboziarnista,
sól drobnoziarnista,
pieprz.
Przygotowanie:
Nagrzej piekarnik do temperatury 210°C. Wytnij 4 prostokątne formy papieru do pieczenia o wymiarach ok. 20cm x 30cm. Pokrój pierś kurczaka na 4 równe części(pokrój najpierw wzdłuż, a następnie tak otrzymane filety przekrój na pół).
Połóż każdy kawałek kurczaka na środku papierowych prostokątów. Rozsmaruj na nich po ćwiartce sera Chavroux i przypraw pieprzem. Przekrój na pół 16 pomidorków koktajlowych i ułóż połówki na kawałkach kurczaka.
Usuń pestki z oliwek i pokrój je w talarki, po czym rozłóż je na kurczaku i dodaj tymianek. Zawiń papierowe prostokąty i umieść je w naczyniu żaroodpornym. Piecz przez 20 minut.
Wrzuć fasolkę do wrzącej osolonej wody i gotuj ok.7-8 min, a następnie dokładnie odcedź. Na patelni na małym ogniu rozgrzej oliwę. Dorzuć fasolkę. Obierz i posiekaj czosnek, pokrój natkę pietruszki oraz pozostałe pomidorki koktajlowe – wszystko wrzuć na patelnię, wymieszaj i przypraw solą i pieprzem. Duś kilka minut na małym ogniu. Polej sokiem z cytryny tuż przed podaniem.