Strona 2 z 2

: 06 lis 2007, 16:30
autor: arvona
ja zaczelam malej dawac w 7 miesiacu. zaczelam od kaszek pszennych firmy hipp i od chlebka. gdybym wiedziala te dwa miesiace wczesniej ze mozna dawac gluten to bym dawala. ale nasza pierwsza pediatra nie mowila mi nic na temat diety malej :| , pozniej wypatrzylam w gazecie, a przy pierwszej wizycie u nowego pediatry dostalismy takie zalecenie zeby podawac gluten.

: 08 lis 2007, 22:46
autor: Limonka
Odpowiedź na pytanie zadane w temacie znajduje się w wywiadzie, do którego link podałaś.
Proszę pamiętać, że zalecenia i schematy to tylko ramy, które wyznaczają ogólne zasady żywienia dzieci. W tych ramach jest pole dla bezpiecznego indywidualizowania karmienia dziecka.

Ja podałam małemu mannę jak skończył pięć miesięcy. Co z tego, że WHO mnie zapewniało, że cyc to jedyne dobrodziejstwo do 6 miesiąca, skoro po 4 Jasiek przestał przybierać na wadze? Czy podając gluten, funduję mu celiakię? Dziś ktoś uważa, że tak - jutro to odszczeka, pojutrze wymyśli jeszcze coś nowego. Zaczynam luzować, jeśli chodzi o ścisłe wytyczne.

: 16 lis 2007, 21:42
autor: jagodka24
ja wlasnie zaczelam małej podawac mala lyzeczke kaszki pszennej do mleczka
a zaczelo sie od tego ze kupilam jej deserek z hippa i nie zauwazylam ze mial wlasnie pszenice
byl od 4 mies
tak wiec zaczelismy ekspozycje na gluten

: 15 cze 2008, 22:54
autor: anitus72
Mój synek skończył 9 m-cy i podaje mu na drugie śniadanie posiłek glutenowy (kaszka manna, owsianka) ale ostatnio widzę jakieś zmiany skórne na plecach synka i zastanawiam się od czego. Jakie są objawy nietolerancji glutenu?

: 14 lip 2008, 22:04
autor: villemo
W jaki sposób podajecie gluten?? I w jakich ilościach??