Strona 2 z 4

: 19 paź 2010, 14:04
autor: surtsey
SZARLOTKA Z RÓŻOWĄ PIANKĄ

Ciasto:
500g mąki
250g margaryny
5 zółtek
2 łyżki cukru
cukier waniliowy
1 łyżeczka proszku do pieczenia

1- 1,5 kg jabłek (mniejszych)
cynamon

1 budyń śmietankowy (waniliowy)
1/2 l mleka

Piana:
5 białek
1 szkl cukru
1 duży czerwony kisiel (90 g)

Ciasto mozna utrzec w mikserze - jest sypkie.
2/3 wsypac na blaszke wyłożoną papierem do pieczenia. Na ciasto ułóżyć połówki jabłek (bez gniazd nasiennych i skórki), posypać cynamonem.
Ugotować budyń, ciepły wylać na jabłka.
Ubić białka na pianę, dodać cukier i kisiel. Pianę wyłożyć na ciasto.
Całość posypać pozostała 1/3 ciasta.
Piec 50- 60 minut w 175 stopniach.

Smacznego :ico_haha_02:
Nie lubie ciast z jabłkami, ale to pozeram :ico_haha_02:

: 19 paź 2010, 17:49
autor: dorotaczekolada
Ciasto "suche" z jabłkami
1 szkl kaszy mannej
1 szkl cukru
1 szkl mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1-1,5 kg startych jablek
pół kostki zimnego masla
wymieszac suche składniki.tortownice posmarowac margaryna i posypac bulka tarta. na dno wysypac szklanke suchego ciasta,wyrównać. wyłożyć na to połowę jabłek,znów szklankę suchecgo,resztę jabłek i na koniec resztę suchego. na wierzchu dać masło starte lub pokrojone na wiórki. piec 45-50min. po ostudzeniu schłodzić w lodówce
SMACZNEGO!!!
Obrazek

: 19 paź 2010, 18:03
autor: JoannaS
mniam mniam :-D

: 19 paź 2010, 18:31
autor: surtsey
dorotaczekolada, ja spróbuje jak wychodzi i smakuje z innymi owocami :ico_haha_02: pewnie też będzie pyszne...

: 19 paź 2010, 18:31
autor: mal
dorotaczekolada, też robiłam to ciasto i jest bardzo pyszne :ico_brawa_01:

: 19 paź 2010, 20:42
autor: bozena
normalnie chyba sprobuje na sobote zrobić, akurat imprezka sie szykuje :ico_sorki: :-D :ico_brawa_01:

: 20 paź 2010, 10:08
autor: dorotaczekolada
ono jest naprawde mega proste i szybkie :ico_oczko:

: 20 paź 2010, 12:09
autor: surtsey
Ciasto Doroty upieczone w wersji z wiśniami stygnie. Bardzo łatwe w robieniu :-) Fotki dodam poźniej

[ Dodano: 2010-10-20, 13:41 ]
Obrazek Obrazek Obrazek

Jakby to znacząco nie wpłyneło na jakosć wypieku, to bym jednak zmniejszyła ilosć cukru (bardzo słodkie), choć do jabłek to moze akurat jest w sam raz. Każdy musi wypróbowac, bo mamy rózne smaki :ico_haha_02:

: 20 paź 2010, 14:21
autor: bozena
normalnie slinotoku dostalam :ico_brawa_01:

: 30 gru 2010, 17:44
autor: dorotaczekolada
Szarlotka bez pieczenia z kisielem cytrynowym
1kg jabłek
3łyżki cukru
2torebki kisielu cytrynowego z cukrem na 1/2l wody
szczypta cynamonu
15-20g podluznych biszkoptow
jabłka obrac,zetrzec na jarzynowce,posypac cukrem,poddusic w rondlu,mieszajac,pod przykryciem ok 10min.kisiel rozprowadzic w 200ml zimnej wody,wlac do goracych jablek mieszajac,podgrzewac na malym ogniu az zgestnieje,doprawic cynamonem.na blasze z pergaminem ulozyc ciasno biszkopty,wylozyc mase jablkowa,wyrownac,posypac kilkoma pokruszonymi biszkoptami,schlodzic :-)