Strona 2 z 2

: 07 gru 2010, 00:46
autor: Kajunia25
dorotaczekolada, ivon, dzięki :-D
W wolniejszej chwili wypróbuje :ico_oczko:

: 01 sie 2012, 15:18
autor: lilo
Kurcze, wczoraj robiłam drożdżowca i klaaaapa :ico_olaboga:
Robiłaś to z mojego przepisu znaczy??? Nie mam pojęcia czemu nie wyszło, mi wychodzi za każdym razem.
Dawno go nie robiłam w wczoraj weszłam po przepis - tak wygląda, smakuje rewelacyjnie!!!


Obrazek

Obrazek

Obrazek



Wychodzą dwie takie foremki, można zrobić ciut większe bo mi się lekko wylało ciasto :ico_oczko:

Re: Ciasta DROŻDŻOWE :)

: 02 paź 2012, 09:33
autor: karo-22
Dziewczyny, a czy zawsze zostaje Wam takie wyrośnięte ciasto?? Jest na to jakiś sposób??
Robiłam kilka razy drożdżowca, wychodzi bardzo smaczny, tylko właśnie w piekarniku wyrasta pięknie ponad formę, a potem opada... nie wszędzie zupełnie, ale zazwyczaj boki są na wysokość formy, a środek siada :ico_noniewiem:
Czym to jest spowodowane?
Jak skończy się czas pieczenia, zostawiacie jeszcze na jakiś czas w piekarniku??
Poproszę o dokładne instrukcje, bo kolejnego kucanego drożdżowca już nie chcę robić :ico_oczko:

Re: Ciasta DROŻDŻOWE :)

: 03 paź 2012, 13:29
autor: lilo
karo ja nie robię nic specjalnego, ale faktycznie po upieczeniu wyłączam piekarnik, minimalnie uchylam drzwiczki i tak stygnie.

Mi zawsze opada sernik - mimo że próbowałam również tewj metody co powyżej :ico_noniewiem:

Powodzenia :-)

Re: Ciasta DROŻDŻOWE :)

: 04 paź 2012, 18:17
autor: karo-22
Lilo, zdążyłam już upiec drożdżowca ;-) I po raz kolejny opadł środek, pomimo iż robiłam z innego przepisu i odczekałam długo z zamkniętymi drzwiczkami, aż nie wystygł. Opadł właściwie zaraz po tym, jak wyłączyłam piekarnik.
W ogóle to wyszedł pyszny, ale kurcze wkurza mnie to, że takie nierówny...
Zaraz zapodam foto na dowód;-)
Zastanawiam się, czy nie pomoże w mojej sytuacji użycie kilku keksówek, zamiast jednej dużej formy 25/40... Może wówczas nie opadnie, bo nie będzie takiego dużego środka, a boki mam zawsze piękne.
Już sama nie wiem.
Ciasto na foto już dwudniowe, więc nie jest już takie pulchne, ale oddaje dokładnie jego kształt.
Obrazek

Re: Ciasta DROŻDŻOWE :)

: 05 paź 2012, 09:16
autor: lilo
No faktycznie opadło... Może spróbuj uchylić drzwiczki bo przy zamkniętych ciasto się paruje i łapie wilgoć - może przez to opada.
Mniejszą blaszkę też można wypróbować.
U mnie tak własnie sernik zawsze wygląda - brzegi wyrośnięte a środek wklęsły... I nie wiem co na to poradzić.

Najważniejsze, że było dobre.