Chleb wg mojego przepisu
Na 1 porcję:
700g. Mąki pszennej najlepiej z pełnego ziarna może być też zwykła
80g. Świeżych drożdży
szczypta cukru
½ l. Maślanki
1 ½ łyżki soli
tłuszcz i mąka do formy
bakalie do wyboru wedle uznania
• Wsypać do miski mąkę i zrobić wgłębienie.
• Pokruszyć drożdże i włożyć we wgłębienie mąki.
• Posypać cukrem.
• Podgrzać maślankę. Wlać 5 łyżek do drożdży, obsypać odrobiną mąki z krawędzi i zostawić pod przykryciem na 15 min. do wyrośnięcia w temperaturze pokojowej.
• Potem wymieszać zaczyn z całą mąką.
• Dodać resztę maślanki z solą.
• Wyrabiać wszystko mikserem ok. 10 min., aż zaczną się tworzyć pęcherzyki i ciasto będzie odstawać od krawędzi miski.
• Zostawić ciasto pod przykryciem na około godzinę w temperaturze pokojowej do wyrośnięcia, aż powoi swoją objętość.
• Domieszać bakalie.
• Wysmarować tłuszczem podłużną foremkę o długości ok. 30 cm i posypać mąką.
• Przełożyć do niej ciasto, i zostawić do wyrośnięcia pod przykryciem na 15 min. w temperaturze pokojowej.
• Na blachę piekarnika wlać wodę, aby chleb w trakcie pieczenia miał dużo wilgoci i wstawić tam foremkę z chlebem.
• Wstawić chleb na dolny poziom zimnego piekarnika i piec w temperaturze 200°C około 1 ¼ godziny.
• Wyjąć chleb z piekarnika, zostawić w foremce na 20 minut, a do wystudzenia wyłożyć do góry dnem na siatkę kuchenną (ja mam kratkę pod gorący garnek).
SMACZNEGO!!!
efekt widoczny z podwójnej porcji ;)