ja miałam problem z bezsennością raz i to był koszmar, nigdy wcześniej nie przeżyłam czegoś równie wyczerpującego.
było to po maturze, czyli po okresie wyjątkowo wysokiego stresu i napięcia, co jest często wymieniane jako przyczyna wystąpienia bezsenności. nigdy nie miałam problemów z zasypianiem, tylko wstawaniem rano, a to i tak czasami, dlatego początkowo sądziłam, że to była jednorazowa sytuacja i że się nie powtórzy.
do szkoły nie musiałam chodzić więc organizm już się tak nie przemęczał, do wyników było trochę czasu więc wydawało się, że zdołałam odpocząć i nagle pojawiło się to, chyba w ramach opóźnionej reakcji na taki poziom stresu (jestem człowiekiem podatnym na niego). najpierw nie chciałam brać żadnych leków, bo zazwyczaj staram się odkładać ich stosowanie jak się tylko da, w obawie przed uzależnieniem albo przyzwyczajeniem organizmu do ich działania, dlatego się męczyłam jakieś 2 tygodnie, zanim poszłam po rozum do głowy. na szczęście miałam wakacje więc moje ciągłe zmęczenie nie odbiło się na wynikach w szkole itd., ale coraz bardziej mi to doskwierało. w końcu sięgnęłam po preparaty zawierające melisę (tabletki, na krótko herbatki), rzadziej leki z lawendą czy kozłkiem lekarskim, na uspokojenie i wyciszenie, w wyjątkowej sytuacji na pomoc przyszła mi oferta sklepu internetowego apteki położonej najbliżej mnie, czyli Melissy, a dokładniej
https://www.apteka-melissa.pl/kategoria ... e,804.html, która przy okazji miała najkorzystniejsze ceny. oczywiście w zależności od dawki i typu substancji efekty były różne, ale dopiero dzięki nim zaczęłam zasypiać na chociaż parę godzin, aż wreszcie wróciłam do normalnego trybu spania.
na razie to się nie powtórzyło, teraz to są pojedyncze przypadki, ale wystarczy wtedy jedna tabletka i po sprawie. staram się również trzymać swój stres na wodzy, żeby nie przeżywać już takich problemów.
innymi substancjami mającymi właściwości rozkurczowo-uspokajające mogą być też waleriana, chmiel zwyczajny, męczennica cielista, głóg, a z suplementów magnez, potas czy witamina C. dlatego polecam szukać leków z którymś z nich w składzie dla jak najlepszej skuteczności.