Witam sie i ja
czesc
wiatrzysko okropne, ze malo glowy nie urwie, ja chce juz wiosne
przybij piatke, u nas tez wichury, monsuny i tornada szaleja
My chyba bedziemy probowac tak od maja znow
ja tez o tym myslalam, ale zdecydowalam, ze najpierw pojde do pracy, bo juz fiksuje w domu... jakbym jeszcze teraz miala spedzic kolejne 2 lata w pieluchach, to by mi chyba do konca odbilo
chociaz nie przecze, ze chcialabym miec dzieci w zblizonym wieku.... ale nie da sie miec wszystkiego
Gie
OOOO MATKOOOOOOOOO!!! czy ta tesciowa zupelnie oszalala???!!!!
przeciez nie trzeba byc zadnym geniuszem, zeby wiedziec, ze takich rzeczy NIE WOLNO robic! ja moja mame opieprzylam, jak cos gotowala i stala przy piecu z Jaspim na rekach
A. to juz w ogole jest na tym punkcie wyczulony, bo sam jako dziecko ulegl powaznemu oparzeniu i teraz schizuje nawet, jak zdarzy mi sie obrocic raczke patelni tak, ze wystaje poza kuchenke
ale ma w tym racje.... poki co Jasper nie ma wstepu do kuchni, ale przeciez tak nie bedzie zawsze i kiedys przez nieuwage moze wydarzyc sie tragedia...
biedna Zuzia, zaloze sie, ze plakala niezle i ze ja to boli.... oparzenia to najwredniejsza rzecz, bo boli dlugo po samym oparzeniu, a pozniej swedzi....
ja sama mam kilka blizn na dloniach, bo zdarzylo mi sie dotknac przez przypadek rozgrzanego piekarnika (w srodku) przy wyjmowaniu czegos....
a co do opatrywania, to wlasnie czytam o tym i sa rozne opinie, wypowiada sie lekarz rodzinny odnosnie oparzenia II st.
Opatrunek w ogóle zdejmij. To podstawowy błąd przy oparzeniach. Potrzebny dostęp tlenu dla nowotworzących się komórek, a opatrunek to utrudnia. Na dodatek przy zmianie opatrunku dochodzi do uszkodzeń nowo narastającego naskórka (lub skóry), co powoduje przedłużenie leczenia i BLIZNY!
ale pozniej dodaje:
Jeśli to oparzenie może być mechanicznie drażnione, to lepiej opatrunek pozostaw.
mowi tez o masciach:
- Solcoseryl - bezposrednio na oparzenie
- Traumeel S - NIE należy jej stosować bezpośrednio na oparzenie, tylko wokoł tego oparzenia
- Cepan - po calkowitym wygojeniu sie oparzenia, zeby nie bylo blizn
osobiscie uzywalam tego Cepanu (jest to wyciag z cebuli, smierdzi, ale dziala)
trzymam kciuki, zeby Zuzce szybko sie to zagoilo