to taka tradycja zeby sie narobic jak osioł przed swietami

no to dobre z tym sprzataniem, no wie pisze kilka pzepisow ale odrazu zanzaczma ze to nie sa zadne wykwintne przepisy:
Salatka pieczarkowa
ugotowac duzo pieczarek (bo sie kurcza) wiec wedlug uznania, ale tak kilo, puszka groszku konserwowego, jajka tez tak sporo kolo 6-7, ogorek konserwowy (mozna kiszony ale bedzie taka kwasnawa) i przede wszystkim szczypiorek, majonez sol, pieprz. pieczarki myjemy, gotujemy i odcedzamy (na wywarze mozna jeszcze cos zrobic, dodac kilka pieczarek i zupke albo jakis sosik), ostudzone kroimy w kostke, i reszte skaldnikow i mieszamy, wkladamy do lodowki i juz, jest calkiem smaczna
Jajka to ja robilam na kilka sposobow, podstawa sa ladne jajka, obrane, ugotowane na twardo wczesniej, przecinamy na polowe i zoltko to zawsze baza farszu, ja robilam kiedys przesmazone pieczarki, strate wczesniej na tartce grube oczka, przesmazone ostudzone, do tego szczypioerek swiezy, majonez, sol, pieprz, mieszamy razem i faszerujemy, mozna zmaiast pieczarek dodac szyneczke, mozna dodac troche ketchupu to bedzie pomidorowo, mozna co kto lubi,
bardzo efektowne sa takie ruloniki z szynki nadziewane salatka jarzynowa i np. zalalne na polmisku galareta,
kiedys pracowalam w zakladzie gdzie robili salatki i robilismy salatke meksykanska nie wiem czy to na swieta ale jest banalna i calkiem dobra:
po jednej papryce czerwonej i zielonej (kroimy w podluzne paseczki), kukurudza puszka, fasola czerwona puszka, mieszamy wszystko i dodajemy majonez sojowy (mozna zmieszac bardzo gesty majonez z sosem sojowym), wymieszac calosc, pychotka
no i krolewska z ananasem :
jajka, seler (taki w paseczkach ze sloika), seler, kukurydza, ananas, majonez, mieszamy razem i tez pyszna, musze leciec nie wiem czy wsyzstko napsialam potem sprawdze
[ Dodano: 2008-03-17, 20:47 ]
por do krolewskiej, Amelka plakala i musialam leciec, poza tym chyba przepisy ok, jak cos to psizcie
[ Dodano: 2008-03-17, 20:50 ]
matko pomieszalam

, do krolewskiej:ananas, jajko, kukurydza z puszki, seler ze sloika, por, szynka, najlpepiej konserwowa, i majonez, pieprz i sol, i wszystko kroimy w takie paseczki, mieszamy i juz, dosc dobra tylko taka slodkawa
[ Dodano: 2008-03-17, 20:56 ]
mozna dodac natke pietruszki do tych jaj faszerowanych, albo tez mozna inny wariant z tunczykiem, no co kto juz lubi