Awatar użytkownika
Magda33
Jestem mózgiem tego forum!
Jestem mózgiem tego forum!

22 sie 2011, 13:41

To pomyśl lepiej jak ją do tego przygotować, tłumacz jej, mów, że tam jest fajnie, a nowe panie są miłe. Mów, że jak odbierzesz ją ze żłobka to będziecie robić fajne rzeczy.
tak jej tłumaczę każdego dnia, przy niej nie pokazuję, że też się stresuję tym wszystkim :ico_noniewiem:

Kasia90
Zrobiłem Magistra z forum!

22 sie 2011, 14:03

przy niej nie pokazuję, że też się stresuję tym wszystkim :ico_noniewiem:
Nie musisz. Dziecko do 3 roku życia chyba czuje Twoje emocje.

Awatar użytkownika
matikasia
Trzy tysiące lat minęło...

22 sie 2011, 23:03

Ale nasmarowałyście :-D

Kasia może jak tak piszesz to faktycznie będzie Ci lepiej w pracy.
Ciągle ta kasa.
Mi tam czasem Tomek też coś tam gada, ale ogólnie może jakoś Wy nie do końca się dogadaliście. Niby się dogadujecie, ale głupio tak żebyś się musiała pytać o balsam.
Ja sobie kupuję co potrzeba i sama wiem jak jest z kasą. Jeśli już stop, to albo tego balsamu nie kupuję albo kupię a potem muszę na czymś przyoszczędzić, bo niestety u nas tez tak nie jest, że kupuję wszystko co chcę.
Kasia ja też tak mam, że jak mam więcej zaplanowane to się szybciej ogarniam. A jak mam cały dzień wolny, to leń się uaktywnia. Ale za to powiem Ci, że jak wracam z pracy i na drugi dzień mam wolne, to jest to takie błogie, fajne uczucie :ico_haha_01:

Co do żłobka, to tak jak pisałam. Szanuję decyzję mamy, która się zdecydowała dać dziecko do żłobka, ale tylko i wyłącznie jeśli zachodzi taka potrzeba. Wiadomo, że głównie finansowa (bo nie wystarcza na życie) lub wiążąca się z utratą pracy.
W innym wypadku nie ma dla mnie wytłumaczenia żadnego, że w domu codziennie to samo, że mama nie jest szczęśliwa czy podobne bajki).
Jestem naprawdę cięta na temat żłobka. Każdy kto decyduje się na dziecko powinien wiedzieć, że to nie zabawka. Naprawdę uwierzcie przeprowadziłam wiele rozmów na temat jak rodzice potrafią jeszcze po pracy jechać na zakupy żeby mieć spokój a dzieciątko tkwi w żłobku i może to wynika też z mojego zawodu. Dzieci do 3 roku życia powinny być przy matce (lub ojcu). Chyba, że tak jak napisałam wyżej. Nie ma możliwości.
Mam nadzieję, że żadna z Was nie zrozumie mnie tu źle :-D

[ Dodano: 22-08-2011, 23:05 ]
Kasia90 chętnie zobaczę fotki Twoich sukienek.
Maila chyba masz :-)

Kasia90

23 sie 2011, 06:26

Mam nadzieję, że żadna z Was nie zrozumie mnie tu źle :-D
Ja rozumiem, ale to nie tylko ze żłobkiem tak jest. Dużo ludzi robi sobie dzieci, a potem dziadkowie wychowują. Bo tu musi się realizować w pracy, tu studiuje zaocznie 3 kierunki, tu po pracy trzeba zakupy, potem odpocząć, a potem jeszcze ma spotkanie ze znajomymi, bo musi trochę "odreagować". Potem wraca do domu i narzeka, że się z dzieckiem w ogóle nie widzi, ale nic z tym nie robi, bo ma swoje sprawy na głowie.
Albo to przedszkole koło nas. Dziecko wg mnie powinno już od maluchów chodzić do przedszkola, bo się rozwija, widziałam rysunki dzieci co poszły z domu do zerówki, a co chodziły do maluchów i ich umiejętności. No niebo, a ziemia. Jednak przedszkole, rówieśnicy, ćwiczenia różne muzyczne, plastyczne itd dużo dają, ale nie o tym miałam. Przedszkole jest super, otwarte od 6 rano do 18. Super sprawa, ktoś idzie na 6 wraca o 13 może zostawić tak dziecko, ale też ktoś kto idzie np na 10 i do 18, ale są i tacy rodzice, którzy dają dzieci o 6 rano i odbierają o 18. Co jest straszne. Dziecko nie zna rodziców. 12 godzin dziennie wychowuje je przedszkole, a w weekendy pewnie babcie. Masakra.
Ja chce Kingę do żłobka też ze względu na kase, ale i tez na doswiadczenie, lata pracy i głównie ze względu na 2 dziecko. Im szybciej bede miec mozliwość macierzyńskiego tym szybciej bedziemy sie starac o dziecko. Bo mi tylko tyle wystarczy, zebym jakakolwiek kase miała.
A sukienki wyślę Ci jutro, bo dziś wizyta u alergologa i nie bede miała czasu.

A z ta nasza kasa jest tak, ze i tak nie mam prawa jazdy wiec zawsze jeździmy razem na zakupy. Kamil trzyma kase, wiec pytam. Czasami daje mi 800zł miesięcznie na jedzenie, chemie, pampersy i takie rzeczy na miesiąc i wtedy ja płace za zakupy. On za paliwo, rachunki i czasem coś drobnego. Ale ciężko z tego wyżyć, szczególnie jak się chemia kończy. Wtedy makabra. Albo czyjeś urodziny, wesele, jakaś większa impreza. W sumie mamy pełno długów już przez ten Paryż i chcę do pracy żeby to pospłacać.

Awatar użytkownika
isiawarszawa
Profesor Tik-takologii
Profesor Tik-takologii

23 sie 2011, 08:24

Dzieci do 3 roku życia powinny być przy matce (lub ojcu)
a ja sie po części niezgodze. np Oliwka jest ze mną w zasadzie od urodzenia 24/dobe i juz widze po niej jak ma mnie dosc (i niestety ja jej), garnie sie do dzieci i do innych ludzi (ale oczywiscie w razie co to mamuń jest najlepsza). wiec uważam że jeśli rodzic widzi że dziecko jest gotowe w wieku roku czy dwóch na rozstanie kilkugodzinne (6-8) no to jesli ma możliwosc to powinno dziecko chodzic do złobka/przedszkola. Oczywiscie nie wiem jak to bedzie gdy faktycznie pojdzie, ale po tych kilku małych próbkach (2 w marcu i 1 w sierpniu) jestem pełna dobrych mysli, a poza tym nie ma juz wyjscia, oli idzie i koniec

a wogóle to pozbyłam sie właśnie Oliwii :500: babcia wzieła ją do koleżanki i jej wnuczka, Oli z Adasiem uwielbiają sie i ciągle sie całują :D

A tak wogóle gdzie sie podziała Wiola? O zaczarowanej, edulicie czy bigottce to juz niemalże zapomnieć idzie :ico_noniewiem: dziewczyny co z wami, tak nie mozna :ico_nienie: tesknimy za Wami!!

Awatar użytkownika
Sabcia

23 sie 2011, 10:13

Witam!!!
Ale sie rozpisalyscie hohoh :ico_brawa_01:

A ja nadal czekam na paszport :ico_placzek: chcemy jechac w sobote ale jak do piatku nie dostaniemy to weekend nadal tutaj i jeszcze w poniedzialek ambasada jest zamknieta bo jest "bank holiday" :ico_zly: co mnie wkurza najbardziej bo jak sa polskie swieta to ambasada zamknieta jak sa angielskie to tez no to kurcze niech sie zdecyduja na jaka strone przechodza - paranoja normalnie :ico_zly: :ico_zly: :ico_zly:
isiawarszawa, fajne fotusie
matikasia, zazdroszcze wakacji - super fotki
Magda33 - szkoda Zosi :ico_noniewiem:

Awatar użytkownika
isiawarszawa
Profesor Tik-takologii
Profesor Tik-takologii

23 sie 2011, 10:33

Sabcia, a moze ambasada w polskie swieta nieczynna bo w koncu są Polakami (Polacy tam pracują?) i należy im się
a w angielskie bo może są to ustawowo dni wolne od pracy i nie wolno nic otwierać pod groźbą kary czy jakos tak?
tak mi sie tylko nasuneło, nie bronie ich oraz nie znam ang ustaw :)

Awatar użytkownika
Sabcia

23 sie 2011, 12:26

isiawarszawa, no moze tak byc z tym ze jak wezma jedno i drugie to wychodzi ze z calego roku to moze przepracuja 70 dni - tak by imm chyba najlepiej bylo :ico_zly: do pupy z tym wszystkim nerwa mam jak nie wiem

A TAK W OGOLE TO MAMY ROCZNICE 3 LATKA PO SLUBIE !!!!! STAWIAM :ico_tort: :ico_tort: :ico_tort: JEDEN ZA KAZDY ROK :)

A no i musze znowu do lekarza sie wybrac ale chyba dopiero jutro bo Nika ma wysypke i slyszalam ze po takiem temperaturce jak miala to moze sie pojawic ale zaczela sie od karku potem jej nie bylo przez jeden dzien w ogole a dzisiaj jest na raczkach i nozkach i takie czerwone plaki jak po pokrzywie - wiecie moze co to .... bo dzis jak ja wykapie to niczym jej chyba nie nasmaruje bo chce zobaczyc czy to z jej kosmetykow czy jak w sumie wszystko jest to samo od urodzenia z jedzeniem tez nic nowego nie jadla - JUZ NIE WIEM RECE OPADAJA

wisnia3006
Cyber rusałka
Cyber rusałka

23 sie 2011, 13:46

hej dziewczyny!!!
widzialam ze pisalyscie ze chcecie sprzedac ciuszki po swoich pociechach moze i ja bym cos kupila. zuzka nosi 86-92

Awatar użytkownika
matikasia

23 sie 2011, 22:23

Wisnia ja na razie korzystam z 86-92 także nie pomogę :ico_haha_01:

Kasia90 masz rację. Niektórzy rodzice naprawdę sobie nic nie robią z obowiązku rodzicielskiego.
My mamy na miesiąc ok.1000 zł na jedzenie, leki, dentystę i inne wypadki, ale bez chemii, makaronów, kawy, nutelli, soków dla dzieci bo to wszystko mi mama przywozi. I tak zawsze jest mało bo coś wypada.

Isia to, że dziecko lubi inne dzieci i lgnie do nich nie oznacza od razu, że powinno iść do żłobka. Są badania na to, że dziecko lepiej się odnajduje w przyszłości jeśli było przy matce do 3 roku życia. Aczkolwiek sytuacja może być całkiem inna. Nawet biorąc za przykłada naszą Magdę. Mimo żłobka poświęca Zosieńce dużo czasu i robi z nią różne ciekawe rzeczy. A są pewnie takie dzieci, które są przy matce do 3 roku życia, ale ona nie poświęca w ogóle czasu i odpycha dziecko. No ale mówimy tu o normalnych rodzinach, a nie o patologiach.
Isia a co Ty masz tak dość swojej Oliwci? :ico_haha_02:
Mi ogólnie moje przeszkadzają jak się plączą a mam coś ważnego do zrobienia na szybko.
Poza tym to jestem właśnie najszczęśliwsza kiedy już nic nie muszę robić w kuchni i w domu tylko mam czas dla nich. Wtedy nie mam nigdy dość.

Dziś w ogóle nie mogę patrzeć na dzieci. Jedynie na swoje. Miałam planowanych gości i niezapowiedzianych gości i jak na złość tabuny dzieci ciągle dzwoniły domofonem. To czy wyjdzie Mati, to czy mogą przyjść na trampolinę. Na początku wpuszczałam, ale to pić, to siku, to jedno wychodzi, drugie zostaje. Kamyki na trampolinie, po chacie mi butach. Myślałam że oszaleje. Na koniec Mati tak się z nimi zagadał, że wpadł w ostatniej chwili siku i nie zdążył. osikał ubrania, buty, kafelki, moje ręce i rolki. zagotowałam się. W mig do wanny i kolacja, a słuchawkę od domofonu powiesiłam :ico_olaboga: :ico_olaboga:
Jutro nie wpuszczam ani jednej sztuki.
Tak sama ich nauczyłam.... :ico_haha_02:

Wróć do „Mam dwa latka, dwa i pół”