Yvone
Dorosłem już do Liceum!
Dorosłem już do Liceum!

21 maja 2008, 13:03

Co do książeczek, to sprawa super, ja tez Amelci kupiłam i się sprawdza. :ico_brawa_01: Dla Julci. Aż miło czytać o takich postępach :ico_brawa_01:
Pruedence na pewno będzie dobrze. Trzymam kciuki.
Ja przymierzam się do kupna bucików, bo na razie Amelcia próbuje się w skarpetkach z takim czymś na spodzie. Boso jej nie puszczam, bo jednak całymi dniami łazi za mną, a jej ulubionym miejscem zabaw jest kuchnia, a tam kafle i zimno.
Ucieszyłam się z wyników, bo posiew wyszedł ujemny, a w moczu są jakieś bakterie, ale to nie ma wpływu na wagę. Tak czy siak dostanie leki. Za to dowiedziałam się, że u dziewczynek często się zdarzają takie stany zapalne, a to za sprawą pampersów i jest to tzw. drogą wstępującą. Tak więc tym bardziej się utwierdziłam w tym, że robię słusznie wysadzając już teraz na nocnik, choć jeszcze nie jestem przekonana do puszczania jej bez pampersa. W przyszłym tygodniu zakupię troszkę majtek i spróbuję. Najwyżej zasika.
Jak ten wynik mnie uspokoił.
A wczoraj zamiast kaszki dostała jogurt z owocami i makaronem i było ok.
Samodzielne jedzenie też idzie coraz lepiej. Wkłada chlebek do buzi aż miło patrzeć.
Anitko napisz jak poszło z nocnikiem.

Awatar użytkownika
kasia1983
Mistrzu dwa tysiace!
Mistrzu dwa tysiace!

21 maja 2008, 13:18

my na wakacje nie mamy jeszcze palnow bo maż nie będzie miał urlopu bo bierze 3 tygdnie w sierpniu ale po to żeby zrobic kurs żeby starać się o inna pracę wiec o wyjeździe mowy nie ma chyba ze na weekend
buciki też mam takie kapciuszkowate ale do chodzenia muszę kupić coś porządnego może właśnie na dzień dziecka

Awatar użytkownika
Pruedence
Mistrzu dwa tysiace!
Mistrzu dwa tysiace!

21 maja 2008, 13:49

My powizycie. Zrobili Tosi badanie hormonalne z krwi i jak wyniki wyjda dobre to mamy się nie przjmować, bo cycuszki ma dalej takie same. Ale ponoć to sie lubi do 2,3 roku życia utrzymywać.
Poszłam z nią do rehabilitanta bo się martwiłam tym siedzeniem i wiecie co dostało mi się za sadzanie jej w fotelikach i przy oparciach. Bo ona jest mała terrorystka i stwierdziła że tak jej wygodnie i nie będzie sama siedzieć,a jak ja pani dr posadziła stanowczo to nagle się okazało że potrafi. W domu wzielam ja na przetrzymanie i mimo ryku ją sadzałam i koniec końców siedziała sama i bawiła się ksiażeczką z dobre 15min :ico_szoking: a ja sie bałam, ze ona słaba jest a to leń jest straszny. Ale ciesze sie ,ze wszystko jest ok.

Aga
Książeczka wygląda bardzo fajnie więc ją chyba zakupie.

Musze się wam poskarzyć głupotą prowadzących. Nie poszłam dziś na zajęcia bo miałam ten termin u lekarza, a u nas wbijaja obecność do ksiązeczek. No i moja koleżanka dała moją do podbicia to podbił mnie ale jej już nie i powiedział, że jak przyjde i odpowiem i mu się wytłumacze to jej podbije. Nie,że debilizm mógł mnie chociaż nie podbić,a tak to stworzył niefajną atmosfere bo ona się teraz na mnie boczy, a w sumie mi robial przysługe. ludzie to czasami sa ega debile!

Yvone
Dorosłem już do Liceum!
Dorosłem już do Liceum!

21 maja 2008, 15:44

Cieszę się że z Tosiowym siedzeniem ok. A z wynikami na pewno będzie dobrze. Trzymam kciuki.
Apropos czytania, to nie wiem czy wam pisałam, ale jest jeszcze ważne, bo uczy dzeici, a raczej na tym etapie zapoznaje z czymś takim jak abstrakcyjne myslenie. Tak więc dobrze, że Aga wspomniała o książeczkach.
Amelci tez musiałam zabrać leżaczek i fotelik, ale to jak miała 4 miesiące, bo nie chciała się przez to ciągnąć do siadu i kategorycznie miała zabronione. Maksymalnie w czasie jazdy samochodem mogła przesiedzieć 2 godziny i potem przerwa. Jakoś tak dziwnie.
Pocieszające Prudence, że Tosia może i leń, ale popatrz jaki inteligentny :-D
Amelka siada na nocnik i po wstwaniu zagląda do środka i patrzy na mnie i moją reakcję. Dzisiaj robi tylko kupy do nocnika, siku zrobiła tylko 3 razy i raz porządnie w pieluchę. A z kupa to się śmieje, bo tak się ostatnim razem nastękała i tak długo, a tu maleńki bobek, byle coś tylko było w nocniku i jak aradość z zaglądania.
Zaczęła też mnie naśladować. Chodzi o głos. Brzmi to śmiesznie, bo takie echo i nie mówię tu o całych słowach, ale o zabawie dźwiękiem. :ico_haha_02:

Awatar użytkownika
Pruedence
Mistrzu dwa tysiace!
Mistrzu dwa tysiace!

21 maja 2008, 16:08

Yvone :ico_brawa_01: :ico_brawa_01: dla Amelki za ten nicnik. Jak naucze Tosie dobrze siedzieć to tez jej kupie takowy. Skubaniec mały teraz jak ja posadze i zobaczy że stekanie nic nie daje to siedzi ładnie, tylko jeszcze z podpieraniem jest problem ale na pewno szybko to wyćwiczymy. Dziś dopełzła mi do kontaktu i zaczeła w nim grzebac o zgrozo :ico_szoking: trzeba jakies zatyczki do tego kupić.
U mnie problem polega też na tym,że nie jestem cały dzień z Tosią tylko opiekują się nią też inne osoby i nie jest wtedy prostu konsekwentnie ją czegoś uczyć, bo inni jej ulegają mimo,że prosze. Tak było z jedzeniem łyżeczką i ewfekt jest taki,że tylko ode mnie zje wszystko bez marudzenia, echh. Mam mega zgryz co zrobić w przyszłym roku, bo niby staz powinnam zaczać 1 października, a fajną opiekunke mam dopiero od styacznia, a następny termin rozpoczecia stażu to dopiero marzec, czyli byłabym pół roku w plecy znów jak sobie pomyśle o kolejnych miesiącach takiej niestabilności jak Tosia ma teraz to mnie głowa boli :ico_olaboga:
Nie są to niestety proste decyzje!

Yvone
Dorosłem już do Liceum!
Dorosłem już do Liceum!

21 maja 2008, 16:28

To o czym piszesz to racja, ale trzeba też jak najszybciej ustabilizować i swoje życie.
Ja mam problem również, bo na cały Wrocław w państwowych żłobkach jest zaledwie 550 miejsc. Czyli powiedzmy szczerze, że tragicznie mało. Opiekunki nie mam, a parę, z którymi rozmawiałam, to nie do końca mi odpowiadały, a jak już, to cena, że hoho. Tak więc nie mam pojęcia co zrobić, ale na pewno do pracy pójść.
Mam nadzieję, że wszystko Ci się ułoży.
A na razie zastanawiam się nad jutrzejszym wyjazdem w góry, bo bardzo leje i jak mam jechać w taka pogodę, to chyba wolę posiedziec w domu :ico_zly:

Awatar użytkownika
Pruedence
Mistrzu dwa tysiace!
Mistrzu dwa tysiace!

21 maja 2008, 16:37

Rozumiem Cie doskonale z tą niepewnością co zrobić. Niby sie wydaje,że znalezienie opiekunki to taka prosta sprawa ale znaleźć osobe której jestes w stanie powierzyć swoje dziecko graniczy z cudem. Tosi by mi do żłobka i tak nie przyjeli bo tez jest mało miejsc a ona jest z wada a tam trzeba miec zaświadczenie o zdrowiu dziecka. Mam nadzieje, że Amelka dostanie miejsce w żłobku!!
Co do pogody to ja słyszałam, że cały weekend ma padac więc nie wybieram się nigdzie poza kraków.

Yvone
Dorosłem już do Liceum!
Dorosłem już do Liceum!

21 maja 2008, 16:45

cudowne zdjęcia Tosieńki.
Apropos prowadzącego jest to po prostu kretyn i tyle. Wszystko wszystkim, ale tacy ludzie to powinni się leczyć, bo mają problemy z psychiką.

Awatar użytkownika
Pruedence
Mistrzu dwa tysiace!
Mistrzu dwa tysiace!

21 maja 2008, 17:38

Jejciu jak mi się nic nie chce robić, lookam cały czas na TT ale widze, że nikt tu dziś nie zagląda. Tośka spi więc nawet jej nie moge męczyć siadaniem :-D

Aga78
Umiem skakać na skakance po całym forum
Umiem skakać na skakance po całym forum

21 maja 2008, 17:56

ale śliczne zdjęcia Tosi :ico_brawa_01: :ico_brawa_01:

podziwiam Cię bardzo Yvone, z tym nocnikiem- u nas póki co wrzaska jak na nocnik :ico_olaboga: tak kombinuję co to zrobić, chyba wyciągnę go z łazienki i juakiegoś misia na nim posadzę - może Julia oswoi się z nocnikiem i będzie chciała tak jak misiu :ico_noniewiem:

Ania Tosia ma bardzo ładne buciki- chciałam Juli takie kupić ale byłam bez niej a rozmiar wydawał mi się zbyt duży i ich nie wzięłam, ale są super

kurcze faktycznie ten Twój gość- prowadzący przesadził- niestety zawsze głupole wykorzystują przewagę ze wzgl. na pozycję a do tego jeszcze facet musi zawsze na dziewczynie się wyżywać... :ico_puknij:

Wróć do „Noworodki i niemowlęta”