ladybird23
Cyber rusałka
Cyber rusałka

02 wrz 2011, 20:13

nina wspolczuje stresu :ico_chory:
joanna latwo przyzwyczaic a trudno odzwyczaic, wiec nawet kosztem chwilowego placzu oduczaj usypiania na rekach, bo za pare kilo juz nie bedzie wesolo :ico_oczko:
malinka Liwcia coraz bardziej podobna do twojego meza :-) i ty spisz do 11? :ico_szoking: ja nawet jak Kalinka jeszcze spika juz nie umie zasnac rano :ico_noniewiem:
a co do szczepionek - to kazda moze wywolac skutki uboczne, nawet te konieczne szczepienia moga wywolac chorobe przed ktora maja ochraniac..takze wiesz..z dystansem, aczkolwiek ja na pneumo i meningokoki nie szczepilam Mili i Kalinki tez nie bede :ico_noniewiem:
a teraz to juz wogole jak z Mila do przedszkola maszeruje..

u mnie o dziwo Kalinka juz spi :ico_szoking: zobaczymy jak dlugo, jeszcze nigdy tak wczesnie po kapieli nie poszla spac :ico_noniewiem:
a spi tylko pod kocykiem, na rozki juz jest za duza, nawet ze spiworka wyrosla :ico_noniewiem:

Awatar użytkownika
Joanna24
4000 - letni staruszek

02 wrz 2011, 21:18

joanna latwo przyzwyczaic a trudno odzwyczaic, wiec nawet kosztem chwilowego placzu oduczaj usypiania na rekach, bo za pare kilo juz nie bedzie wesolo :ico_oczko:
Odzwyczajam i nie jest aż tak źle.
a spi tylko pod kocykiem, na rozki juz jest za duza, nawet ze spiworka wyrosla :ico_noniewiem:
Mój od poczatku śpi pod kołderką. Rożków nie uzywalimy a jak spał w śpiworku to niewygodnie mi się karmiło.
Tutaj w szpitalu dziecko jest bez rożka. Założony ma śpiworek bez łapek niedrapek i czapusi. Wychodząc ze szpitala dostaliśmy ekstra śpiworek ale tak jak mówi tez nie używamy. W końcu maluszek się na razie nie rozkopuje :)
Mój standartoweo o 21 cycuś i już śpi.
Kąpiecie maluszki codziennie? Bo my co drugi dzień.

Awatar użytkownika
Agus
Gaduła nie do pokonania
Gaduła nie do pokonania

02 wrz 2011, 21:21

Nina okropnosc, dobrze ze wszystko sie dobrze skonczylo!! Ehh z malym dzieciaczkiem to trzeba caly czas na wszystko uwazac, chwila nieuwagi i.. nawet wole nie myslec :ico_sorki: A tak ogolem to taki duzy juz Twoj synalek! I sliczny :D

U nas dzisiaj ciezki dzien, maly nie spal az do teraz.. To znaczy nie spal chyba od 13. I w ogole dzisiaj tak dziwnie czasami plakal.. normalnie to albo wrzeszczy np jak sie obudzi i go trzeba przebrac albo glodny jest a ja musze swiatlo zapalic, rece umyc to zanim go wezme do cycka to powrzeszczy troche, albo czasami marudzi w sensie jakby 'chrumka' i sie denerwuje. ale dzisiaj to tak nagle czasami plakal po kilka sekund jakby mu smutno bylo i taka strasznie smutna minke robil. i tak nagle poplakiwal przez 3-4 sekundy i potem spoko.. a raz jak go wzielam na brzuch to tak sie rozplakal jakby go cos strasznie zabolalo.. i teraz w koncu jakos zasnal, na ramieniu go trzymalam jak do odbicia i sie udalo..
a wiecie co to jest ten odruch moro? co malenstwa wyrzucaja raczki w gore? to moj dzisiaj na cycku dwa razy przysnal i jak sie odklejal to 'cmoknal' tak glosno i az sie wystraszyl, caly podskoczyl i te raczki wyrzucal.. czasami tak smiesznie to wyglada :D jakby chcial powiedziec 'co jest kur**?!' :D:D
Ladybird wlasnie mi przypomnialas ze mialam Oliwka dzisiaj wykapac :/ a on dopiero poszedl spac i znow go kurcze wykapie o 23.. :/ jak czesto kapiecie malenstwa? ja co 2-3 dni, maly juz chyba polubil kapiele bo zawsze tak sie patrzy zdziwiony i nic nie marudzi, dopiero jak go wyciagne z wanienki to zaczyna sie krzyk.. :ico_olaboga:

nina0226
Zrobiłem Magistra z forum!
Zrobiłem Magistra z forum!

03 wrz 2011, 06:13

Nina okropnosc, dobrze ze wszystko sie dobrze skonczylo!! Ehh z malym dzieciaczkiem to trzeba caly czas na wszystko uwazac, chwila nieuwagi i.. nawet wole nie myslec :ico_sorki: A tak ogolem to taki duzy juz Twoj synalek! I sliczny :D
No mega się wystraszyłam, szczęście, że wszystko jest ok. A i dziękujemy, fakt, nasz maluszek jest bardzo duży. Jak go ludzie widzą to pytają czy ma dwa czy trzy miesiące heh.
a wiecie co to jest ten odruch moro? co malenstwa wyrzucaja raczki w gore? to moj dzisiaj na cycku dwa razy przysnal i jak sie odklejal to 'cmoknal' tak glosno i az sie wystraszyl, caly podskoczyl i te raczki wyrzucal.. czasami tak smiesznie to wyglada :D jakby chcial powiedziec 'co jest kur**?!' :D:D
no mój mały ma tak często i dlatego go zawijam w kocyk, bo mi się rozbudza momentalnie jak mu te rączki polecą w górę, bo często przy okazji sobie w główkę trzepnie :-P
Ladybird wlasnie mi przypomnialas ze mialam Oliwka dzisiaj wykapac :/ a on dopiero poszedl spac i znow go kurcze wykapie o 23.. :/ jak czesto kapiecie malenstwa? ja co 2-3 dni, maly juz chyba polubil kapiele bo zawsze tak sie patrzy zdziwiony i nic nie marudzi, dopiero jak go wyciagne z wanienki to zaczyna sie krzyk.. :ico_olaboga:
a ja różnie kąpie. Zależy od pogody. Jak jest duchota to kąpiemy go codziennie, a jak chłodniej i mały mocno się nie pocił lub nie zakakał to co drugi dzień. Mój malec też już polubił kąpiele. Teraz jak go wkładamy do wody to stęka sobie ... "eh eh eh", a jak go wyjmuję, to też nie jest źle. Najbardziej jednak nie lubi ubierania w ubranka, bo nawet rozbieranie potrafi wytrzymać ładnie.

A tak w ogóle to hej wszystkim. Mój malec wczoraj miał kiepski dzień do spania i spał mi po 20minutek. Ale za to jak od 17 dał w kime, to tylko na jedzonko mi się przebudzał i nawet zmienianie pampersa nie było wstanie go rozbudzić. Za to godzina 5 a on oczka wielkie i "halo ja już się wyspałem, a wy jeszcze nie?" :ico_oczko: Więc pomyślałam, że nie ma sensu go na siłę usypiać, wzięłam go do bujaczka i sobie posprzątałam w domku :-)

[ Dodano: 03-09-2011, 06:24 ]
a i jeszcze mam do was pytanie: ile kropelek dziennie podajecie witaminy D3, bo mi doktor przypisała tylko jedną, ale mi się wydaje, że to jest za mało, bo mój Alanek jednak szybko rośnie i może mu nie wystarczać, tym bardziej, że ostatnio zauważyłam, że na ciemiączku ma ciągle jakby spoconą główkę i mama mi mówiła, że to mogą być objawy krzywicy :/

Awatar użytkownika
Gosia A
Mistrzu dwa tysiace!
Mistrzu dwa tysiace!

03 wrz 2011, 08:46

halo jhestem padnięta ..
mały ma chyba nietoleracncje laktozy ... chyba - sprawdzam, pręży sie , steka i nie może b ąków puścić .. i z kupa różnie - odstawiłam cały nabiał - laktozę .. i sprawdzamy - troche lepiej .. dziś akurat kiepsko spał - znaczy pobudka co 2 godziny .. i zasypiał i sie prezył i stekał ... ech... mniej ulewa - jak od 3 dni brak laktozy u mnie ... zobaczymy - albo to - albo tenb typ tak ma
co do pieluch - my przeslismy na 3 pampersy - baby activ - te najepsze - te 1 i 2 sensitiv - przelewały mi sie a teraz ok - mój Bartoszek waży 5, 5 kilo ... taa :-D
co do szcepionek - ja nie wierze w powoduja autyzm - co do rteci -w 6 w 1 czy 5 w 1 - to akurat nie prawda! - sprawdzone - akurat właśnie te szczepionki zwykłe - sa mało przebadane .. i tak sie podaje wszystko - wiec trafia do orgaznimu maluszka - czy na raz czy po koleji ... nie ma znaczenia - trafia do układu imunologicznego .. a tak kłujemy dziecko 3-4 razy - a jego układ nerwowy jeszcze nie wykształcony - wiec boli malucha ..
nina0226, - wspołczuje przezycia ..
co do kąpania- my kąpiemy codziennie - mały ma odnośnik do wieczora - ze noc jest z reszta ja lubie go kąpać :-D
ja bedę szczpić 6 w 1 i na rota - bo Hubert moze pzrynieść cos z przedszkola wiec wole zaszczpic a czy na pneumo - nie wiem - zastanawiam sie
dobra - znalazłam wczoraj sklep gdzie były ciasta bez laktozy i bita :-D , objadłąm sie twarozkiem kozim prowansalskim :-D dobre ... i te ciastka - pycha :-D ... i zostało mi do wagi z przed ciazy 4-5 kilo .. ha :-D

ladybird23
Cyber rusałka
Cyber rusałka

03 wrz 2011, 13:50

witam
ja mialam wspaniala noc dzisiaj..jak wczoraj zasnela przed 20 to obudzila sie przed 1, potem o 3 o 5 i o 8:15 :ico_brawa_01: cudnie sie wyspalam :-)
z karmieniem staram sie ja przetrzymywac do 3 godz, z reszta jak pospi to tez nie mysli o jedzonku i przepajam herbatka jak juz faktycznie marudna i smok - w koncu zatrybila i jest to dla mnie ulatwienie do uspokajania bez noszenia :-)

my kapiemy sie codziennie i nie wyobrazam sobie przebierac do pizamki bez kapieli i tak jak gosia pisze przynajmniej wypracowujemy schemat ze kapiel kojarzy sie z nocka i przygotowaniem do spania :-)

zaraz obiadek i wychodzimy na festyn, chyba pierwszy raz na Dniu Dzialkowca jest piekna pogoda wiec trzeba wykorzystac :-D
a wam milego dzionka zycze :-)

Awatar użytkownika
zirafka
Cyber rusałka
Cyber rusałka

03 wrz 2011, 14:10

jak czesto kapiecie malenstwa? ja co 2-3 dni
my codziennie i nie wyobrażam sobie inaczej, bo przecuiez dziecku sie ulewa no i wogóle poci sie i o otarcia nie trudno, zreszta tegpo starszego tez codziennie kapiemy i to jest jak rytuał, najpierw mała a potem Kubus...
nie wyobrazam sobie przebierac do pizamki bez kapieli i tak jak gosia pisze przynajmniej wypracowujemy schemat ze kapiel kojarzy sie z nocka i przygotowaniem do spania
dokładnie!
Bartoszek waży 5, 5 kilo ... taa

wow :ico_szoking:
ja bedę szczpić 6 w 1 i na rota - bo Hubert moze pzrynieść cos z przedszkola wiec wole zaszczpic a czy na pneumo - nie wiem - zastanawiam sie

my tak samo plus pneumo bo jednak Kuba bedzie chodzil do przedszkola i bądź co może przynieść..
A dziisj u nas fajowa pogoda wiec dopieroi wrócilismy ze spaceru, teraz teochę zabawy po karmieniu i myslę, ze zaraz sobie koleżanka usnie a ja razem z nią. Kuba u babci urzęduje na dzialce, mąż gdzies pojechał tak więc chwila oddechu by była :ico_oczko:
A co do nocki do niezla bo pobudka o 2 i o 5 czyli prawie tak jak zwykle, chyba ma juz swoje godziny na spanei , na spcer i na jedzenie, bop powiem wam, ze jak do 11 nie wyjdziemy na spacer to kwęka , stęka i nawoluje a jak tylko wyjdziemy to juz sobie spokojnie leży we wózeczku.

[ Dodano: 03-09-2011, 14:11 ]
Nina ale ładny Alanek na zdjęciu taki już wydaje się duzy chłopczyk!!!

Awatar użytkownika
martasz
JEEEST! Przekroczyłem 1000 postów!
JEEEST! Przekroczyłem 1000 postów!

03 wrz 2011, 14:24

No chyba doczytałam :-)

Mamy trochę roboty i zero czasu na neta :-/
W środę byliśmy na szczepieniu. Wybraliśmy skojarzone, mniej igieł, a poza tym polecali nam je znajomi pediatrzy. Na pneumo i rota nie szczepimy takze za ich rada. Antoś super zniósł szczepienie,trochę popłakał, ale potem żadnych gorączek itp :-)

Padam już powoli, ale myślę, że dziś skończymy :-) nie lubię przeprowadzek :-(

Awatar użytkownika
Joanna24
4000 - letni staruszek

03 wrz 2011, 15:25

Witam! Ja tez bym chętnie kąpała codziennie ale nie daje rady :( Mąż w pracy od rana do wieczora. Wraca o 20-21. Więc jednego dnia kąpię jedno dziecko a drugiego oboje. Jak jest mąz wcześniej to razem kąpiemy chłopców. Patryk był kąpany codziennie. Jak mały ma wolne od kąpieli że tak powiem to ma suche mycie czyli mokrą pieluszką go myje całego w czasie jak Patryś się myje sam. Po kąpieli obojga jestem wymęczona jak nie wiem.
U nas nocki w miare uregulowane. Zasypia o 21, pobudka o 24, 3:30, 6:30 i już szykowanie po jedzonku do wyjścia. Czyli przewijanko, mycie buźki i przebieranie. Koło 7:45-8 już wychodzimy z Patrykiem do przedszkola.

Awatar użytkownika
Gosia A
Mistrzu dwa tysiace!
Mistrzu dwa tysiace!

03 wrz 2011, 19:02

Joanna24, - wiem co mówisz - mnie ostatnio mąż zostawił, bez uprzedzenia - został dłuzej w pracy i musiałam kąpać obydwu ... rany .. :ico_olaboga: a spać połozyć jednego i drugiego??? jakbym wiedziała - wczesniej .. to można jakoś zaplanować - jeden w leżaczek - 2 - do kapania - potem starszy bajki i przed tv i kolacja do tego - w miedzy czasie kapie drugiego :-D .. ale ciezko ... dobra ide kapac młodego małego , młody strszy da kapania za godzine - ma czas na bajki teraz :-D - ale to juz mąż - ja mam wolne :-D

Wróć do „Noworodki i niemowlęta”