No to chyba dobrze, nie ma się czym niepokoić a rozprostowuj jej piąstki jeśli potrzeba.W łóżeczku bawi się zabawkami,chwyta,bawi się rączkami.
Moja Ula robi bardzo podobnie. Główkę trzyma w pionie sztywno, tak samo na brzuszku, ale zaciska jeszcze piąstki (nie cały czas) i chowa kciuk do środka. Również wygina się w rogalika (głównie podczas spania), a jak leży na brzuszku, to robi samolocik, rączek nie trzyma z przodu, tylko rozkłada je na boki. Moja Ula była niedotleniona podczas porodu i dostała na początku tylko 2 pkty apgar, więc poszliśmy z Nią do neurologa. Okazało się, że to jest to o czym piszesz, czyli zespół napięcia mięśniowego i zlecono nam masaże. Teraz dodatkowo dostałam skierowanie na Vojtę. Masażystka powiedziała, że to jest do poprawienia, tylko trzeba szybko działać Więc poproś najlepiej pediatrę o skierowanie do neurologa i umow się na wizytę, tylko zwróć uwagę jak wygląda badanie. My na początku poszliśmy państwowo i pani neurolog położyła Ulę tylko na brzuszku i sprawdziła jak małą trzyma główkę, a że trzymała ładnie wysoko, to pani doktor powiedziała, że wszystko jest super. Poszłam wtedy jeszcze prywatnie do innej Pani doktor i badanie trwało 20 minut, badała Ulę na wiele sposobów i właśnie wtedy doszła do takich wniosków.zauważyłam niepokojącą mnie rzecz.Sara ma problem z trzymaniem główki w pionie.Gdy kłade ją na brzuch jest wszystko ok,ale zaciska pięści.Powiedziałam o tym pediatrze i podejrzewa zespół naięcia mieśniowego.Mam przez ok 2-3tyg ją obserwowac i delikatnie rozprostowywać paluszki.Piąstki zaciska także w każdej innej pozycji.Laura w jej wieku sztywno trzymała głowe i dlatego chciłabym wiedzieć jak jest z Waszymi dzieciakami?Sara gurzy i to juz od 2miesięcy,uśmiecha się na widok bliskich osób i śmieje się głośno jak ma dobry humor.Ale jednak martwią mnie te piąstki.Często jak płacze wygina się w łuk i to zawsze w prawą strone.
Wróć do „Noworodki i niemowlęta”
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości