nie ,że za dużo ,ale śmietana zapewne była niedostatecznie ubita -w takim wypadku można dodać troche zelatyny, albo nie wiem co to za śmietana była bo jak taka z proszku czy jakaś inna chemia to tez możliwe ,że masa bedzie bardziej płynna niz powinna być ,najlepsza do tortów zwykła kremówka 36% no i dobrze ubita nie potrzebuje ,żelatyny ,jak ubijać do wsadzić naczynie do zimnej wody.....
Duszka,
dziękuję Ci Kochana
wykorzystam ten syrop na nasączenie mojego torta
:ico_buziaczki_big: :ico_buziaczki_big:
a moze masz jakieś sprawdzone dobre masy do przełozenia tortu
byłabym bardzo wdzięczna
no pewnie ,że mam monika,ale ja robie sama masy nie z torebek
np. taki krem jak russel- to typowy orginalny krem do tortów- może byćo smaku ,waniliowym,kakaowym,kawowy,orzechowy-to te typowe do tortów tylko z dodatkami-zapomniałam dodać ,że to krem sporządzany metodą grzaną
jest jeszcze krem szwedzki-bardzo taki gęsty ale do tego potrzebny jest inny rodzaj margaryny(cerest)-tak sie nazywa cięzko dostać-a ten spprządza sie na zimno
jesli chodzi o torty to tylko ten wchodzi w rachube , no i oczywiście bita śmietana,a inne typy kremów to już do innych ciast
potem skrobne jakiegoś przepisa na mase jak bede miała wiecej czasu
Nie wiem jaki smak ma mieć ten krem do tortu moniko ,ale podaje ci typowy krem russel- w końcowej fazie mozesz dodać jaką chcesz esencje rumową ,waniliową, jesli chcesz kakaowy w koncowej fazie ubijania masy dodać kakao w proszku ,jesli chcesz kawowy dodać w koncowej fazie zmieloną przesianą kawe naturalną(lepsze efekty smakowe uzyskasz w dodaniu do kremu kawy w postaci naparu,zmielona kawa zaparzona niewielką ilością wody ,a nastepnie dodaje do kremu,można też kawe zalać spirytusem na kilka min. przed dodaniem do masy.
PRZEPIS:
masło 400g
4 jaja
cukier puder 200g
spirytus 5g
ewentulanie jak chcesz kakao 30g lub esencja rumowa lub waniliowa
sposób przyrządzenia:
jaja z cukrem ubić na parze,masło utrzeć na puch,a nastepnie dodawać mase jajeczną partiami,a w końcowej fazie dodać składniki smakowo -zapachowe opraz spirytus i ucierać do utrzymania gładkiego puszystego kremu ............SMACZNEGO i powodzenia
Duszka swietnie ze mamy w naszym gronie "cukierniczke" takie fachowe porady jak najbardziej przydatne
ja pokaze tort tegoroczny na drugie urodziny Oskarka...pierwszy raz zrobilam trojwymiarowy,czyli stojacy pojazd...wyszedl dosc dobrze choc nie powiem bo wiele trudu przynioslo jego wykonanie...za rok gdy bede wymyslala inny motyw na tort juz bede wiedziala jak zrobic aby wszystko bylo w porzadku
[ Dodano: 2008-10-20, 11:33 ]
no wiec to jest tegoroczny tort Oskara,tzn byl
jak widac rózne stadia robienia toru..zdjecia nie najlepsze bo z telefonu ale nie wiem co sie stalo z tymi z aparatu
a to jeszcze drugi taki sam prawie tort w trakcie robienia,ale mial troche inne kolory,ale niestety nie mam zdjecia jak wygladal gdy juz byl gotowy
torcik na bazie biszkoptu na ktory pisalam przepis tyle ze z dodatkiem kakao
[ Dodano: 2008-10-20, 11:36 ]
a to zeszloroczna ciezarowka..przynajmniej w moim zamysle miala to byc ciezarowka...taka troche na odwal bo nie mialam jakiegos pomyslu na nia..ale jak juz bede robila ciezarowke tort kiedy indziej to juz wiem jak bedzie wygladala